Anul acesta am participat la doua cursuri despre acordarea primului ajutor si cum cred ca sunt printre cele mai utile informatii posibil, si inca le am proaspat in minte, incerc sa le ordonez cat mai clar si aici, cu mentiunea ca explic actiunile asa cum le-am inteles eu, dar cel mai sigur ar fi sa vedeti site-urile oficiale de cursuri prim ajutor ce recomanda.


Incep de la cum sa recunosti o situatie de urgenta, cum sa te aproprii de victima in siguranta si ce pasi sa urmezi pentru a oferi ajutor eficient.


1. Cum recunosti cand o persoana are nevoie de prim ajutor?

Exemple de situatii comune in care o persoana ar putea avea nevoie de ajutor:

  • Persoana pare ca a lesinat / cazut, si nu raspunde atunci cand o strigi.
  • Persoana are convulsii, miscari involuntare aparute brusc.
  • Persoana respira greoi sau zgomotos, sau se agita cu mainile la gat.
  • Persoana pierde sange necontrolat, are o rana profunda
  • Persoana acuza o durere acuta sau nu-si poate misca anumite parti ale corpului.

In clipul de mai jos un exemplu cu o persoana care sufera un atac de cord. Eu nu mi-am putut scoate fata acelui om din minte de acum 5 ani cand am vazut clipul prima oara, astfel ca sper sa recunosc daca se va intampla cuiva asa ceva.



2. Cum te apropii in siguranta?

Atunci cand vrei sa te apropii de cineva care are nevoie de ajutor, verifica mai intai daca zona este sigura, sa nu fie pericole precum fire electrice, animale, gaze, foc, substante chimice, zone cu pericol de prabusire. Este important sa fii in siguranta pentru a putea oferi ajutor eficient.

In anumite situatii, este recomandat sa suni la salvare si sa astepti interventia echipajelor specializate:

Daca victima este electrocutata si se afla in contact direct cu o sursa de curent (ex. linii electrice cazute, fire descoperite), nu te apropia si nu o atinge. Este necesar sa opresti curentul (daca poti face acest lucru in siguranta) si sa astepti ajutorul profesionistilor.

Daca victima este in apropierea unui incendiu, se afla intr-o zona cu riscuri de prabusire (de exemplu, o cladire avariata, o alunecare de teren sau o zona cu risc seismic), nu te apropia si contacteaza serviciile de urgenta, care au echipamente specializate pentru astfel de situatii.

Daca victima a fost atacata de animale periculoase (de ex. stirile din UK vorbesc mult zilele acestea despre o femeie muscata de sarpe), ramai la distanta si apeleaza serviciile de urgenta. 


3. Mai intai incearca sa comunici

Odata ce te-ai asigurat ca zona este sigura, urmeaza sa verifici starea persoanei. Incearca sa comunici cu ea fara sa o atingi. 

Unele persoane pot reactiona violent din cauza durerii sau a starii de soc. Unele afectiuni, cum ar fi crizele epileptice, intoxicatiile sau starile psihotice, pot determina victimele sa fie  agresive. In astfel de cazuri, mentine distanta si suna la salvare.

Daca situatia permite, urmatorul pas este sa verifici respiratia victimei. 


4. Cum verifici daca victima respira

Respiratia se verifica privind daca pieptul persoanei se misca, sau inclinand capul acesteia usor pe spate si incercand sa auzi sau sa simti respiratiei ei pe obraz.

Daca respiratia este regulata, adu persoana in pozitia de siguranta, pe o parte. Pozitia laterala ajuta la prevenirea inecului cu saliva sau voma si asigura mentinerea cailor respiratorii deschise.



Daca victima nu respira: Acesta este un semn clar ca trebuie sa actionezi imediat. Suni la 112 punand pe speaker si urmezi pasii de resuscitare cardio-pulmonara.


Daca s-a inecat cu ceva: 

1. Incurajeaza persoana sa tuseasca. Tusea este una dintre cele mai eficiente metode naturale de a disloca alimentul sau obiectul cu care s-a inecat.

2. Apleaca persoana usor in fata si loveste-o pe spate de 5 ori, de jos in sus, urmarind daca si-a revenit. 

3. Aplica manevra Heimlich:

Daca persoana nu poate tusi, vorbi sau respira, manevra, se aplica asa:

  • Pozitioneaza-te in spatele victimei.
  • Infasoara bratele in jurul taliei, plasand un pumn la mijloc intre gat si buric.
  • Prinde pumnul cu cealalta mana si apasa rapid si ferm in sus, aplicand o presiune care sa impinga aerul din plamani si sa disloce alimentul.
  • Repeta compresiile abdominale de 5 ori sau pana cand obiectul este eliminat si persoana poate respira.


Daca este vorba de un copil (peste 1 an) sau de un batran (cu oase fragile) se aplica tot manevra Heimlich, dar cu presiune mai usoara.

Daca este bebelus / sugar (sub 1 an): Intoarce bebelusul cu fata in jos, sprijinindu-l pe brat, si aplica 5 lovituri blande intre omoplati. Daca obiectul nu iese, intoarce bebelusul pe spate si aplica 5 compresii toracice usoare. In niciun caz nu lua bebelusul de picior sa il scuturi! Pompierii salvatori ne-au explicat ca pot suferi grav in urma unei astfel de abordari.


Daca victima devine inconstienta, aseaza-o pe spate pe o suprafata plana, suna imediat la 112 si urmeaza pasii pentru resuscitare. 

Nu introduce degetele in gura victimei decat daca poti vedea clar obiectul si poti sa-l indepartezi fara a-l impinge mai adanc.


5. Cum faci resuscitarea?

Aseaza palmele una peste alta in centrul pieptului victimei si apasa ferm, dar rapid, de aproximativ 30 de ori in cazul unui adult, sau de 15 in cazul unui copil. Daca nu ii poti face respiratie gura la gura, repeta acest proces pana cand observi o respiratie sau pana la sosirea echipajului medical.

In timpul compresiilor este posibil sa auzi zgomote ca dislocarea sau chiar fracturarea coastelor, lucru normal cand se aplica o presiune puternica asupra pieptului. Zgomotele te pot speria dar este esential sa continui deoarece doar asa poti mentine circulatia sangelui catre organele vitale. Nu degeaba se spune „Mai bine viu si cu o coasta rupta decat mort”.

In cazul in care o persoana sufera un stop cardiac, fiecare minut fara interventie reduce sansele de supravietuire cu aproximativ 10%. Din pacate lipsa de educare sau de interventie face extrem de mica supravieturiea in cazul unui stop cardio-respirator (3-4%). Compresiile toracice asigura fluxul minim necesar de sange catre creier si alte organe, mentinand functiile vitale pana la sosirea echipei medicale.

Ranile toracice, chiar si fracturile de coaste, sunt tratabile, dar o persoana care nu primeste ajutor intr-o situatie de stop cardiac poate suferi leziuni cerebrale ireversibile in doar cateva minute si, in final, deces.


6. Cum faci resuscitarea gura la gura?

Primul pas pentru a face respiratie gura la gura este inclinarea capului persoanei pe spate, pentru a ii deschide caile aeriene. Apoi ii strangi narile, ii acoperi gura cu gura ta si sufli aer. 

Batista salvatorului se recomanda mai ales in cazurile in care nu cunosti persoana, dar vrei sa ii faci respiratie gura la gura. Resuscitarea gura la gura creste riscul de transmitere a bolilor infectioase, inclusiv HIV, hepatita, tuberculoza sau alte infectii respiratorii. 

Ea poate ajuta si la confortul salvatorului, oferind protectie impotriva contactului direct cu secretiile victimei. Daca nu ai aceasta batista poti folosi un servetel curat sau orice mai poate servi ca o bariera fizica impotriva contaminarii.


7. Ce faci pana vine salvarea?


Manevrele de resuscitare (30 compresii + resuscitare gura la gura, 2 respiratii) se repeta continuu pana:

Victima incepe sa respire singura,

Vine echipajul de salvare si preia controlul,

Sau pana cand esti epuizat complet si nu mai poti continua.


Daca victima incepe sa respire, pana vine salvarea, asigura-te ca este mentinuta in pozitia de siguranta (pe o parte).

Daca este frig, acopera victima cu o haina sau o patura pentru a preveni pierderile de caldura.

Vorbeste linistitor cu victima, daca este constienta, si asigur-o ca ajutorul este pe drum.

Ajuta salvatorii sa ajunga rapid la locul incidentului, semnalizandu-le prezenta de la distanta daca este necesar.


8. Ce faci in caz ca persoana sangereaza necontrolat?


Primul pas este sa suni la 112. Sangerarile severe necesita asistenta medicala de urgenta.

Apoi aplica presiune ferma direct pe rana folosind o carpa curata, un bandaj, un prosop (dar nu de hartie, spunea un doctor ca asta poate creea complicatii). Presiunea va ajuta la incetinirea sangerarii si la coagulare. 

Mentine presiunea constanta pe rana fara a o ridica pentru a verifica sangerarea, deoarece acest lucru poate impiedica formarea cheagurilor de sange.


Daca sangerarea provine de la un brat sau un picior, ridica membrul deasupra nivelului inimii. Acest lucru poate ajuta la reducerea fluxului de sange catre rana si la scaderea presiunii sangelui in acea zona.


Daca sangerarea este extrem de puternica si ameninta viata, iar presiunea directa nu este suficienta, poti aplica un garou ca ultima solutie. El se plaseaza intre rana si inima, la o distanta de cativa centimetri de rana.

Strange ferm garoul pana cand sangerarea inceteaza sau se reduce.

Incearca sa retii ora aplicarii garoului, deoarece acesta nu trebuie mentinut mai mult de 1-2 ore fara asistenta medicala.


Pana la sosirea salvarii, aseaza persoana pe spate si ridica-i picioarele, daca este posibil, pentru a ajuta la circulatia sangelui spre organele vitale.

Abordarea calma si vorbitul pe un ton linistitor pot reduce anxietatea si ajuta la mentinerea starii lor cat mai stabila.


9. Masurile de siguranta post-accident

Dupa ce ai oferit primul ajutor, este important sa te speli pe maini si sa folosesti dezinfectant pentru a evita riscurile de contaminare cu sange sau fluide corporale.

Spune medicului sau echipelor de salvare daca persoana a avut rani deschise si ai avut contact fizic semnificativ.


10. Ce fac daca mi se intampla chiar mie? 

Dar daca te confrunti chiar tu cu un atac cardiac, respirator sau te ineci si esti singur?


Daca recunosti simptomele unui atac de cord (durere intensa in piept, nu-ti poti misca o mana, fata ti se schimba ca in clipul de mai sus), suna la 112 cat mai repede si anunta ca ai un atac de cord, oferindu-ti locatia.

Ia o aspirina, daca ai la indemana si nu esti alergic. Poate ajuta la subtierea sangelui si la prevenirea agravarii blocajului arterial.

Respira profund si incearca sa te calmezi, pentru a reduce stresul asupra inimii. Asaza-te confortabil, de preferinta sprijinit, dar nu intins pe spate.

Unii recomanda tusea intensa si regulata pentru a ajuta la mentinerea fluxului de sange pentru cateva momente, dar este mai degraba o masura de urgenta temporara.


Daca intampini dificultati de respiratie si nu ai anume un inhalator care sa te ajute, stai pe un scaun si apleaca-te usor in fata, cu coatele sprijinite pe genunchi. Aceasta pozitie poate ajuta la deschiderea cailor respiratorii.

Incearca sa respiri adanc si lent. Daca starea se agraveaza, suna la 112 si incearca sa oferi detalii clare.


Daca te ineci, esti singur si nu poti respira sau tusi, trebuie sa actionezi rapid cu auto-manevra Heimlich. Asaza un pumn la mijloc intre buric si gat si stern si foloseste cealalta mana pentru a aplica o apasare rapida in sus, directionata spre diafragm. Continua aceste compresii abdominale pana cand alimentul e dislocat.

Daca manevra nu da rezultate, poti incerca sa te apleci brusc peste o suprafata dura, cum ar fi spatarul unui scaun sau marginea unei mese, pentru a produce o presiune similara Heimlich-ului, care sa disloce obiectul.


Felicitari ca ai parcurs acest articol! Acum stii si cum sa te ajuti dar si cum sa ii salvezi pe altii. Pot aparea situatii in care viata altor oameni va fi la propriu in mainile tale. Invata-i si pe parintii tai si pe toti cei la care tii informatiile acestea, garantat o discutie interesanta la mesele de sarbatori - doar sa nu vorbesti cu gura plina! Iar daca ai cum sa participi la cursuri de prim ajutor nu ezita sa o faci. Exista multe materiale gratuite acum si pe YouTube, dar cursurile iti pot oferi sansa practicarii pe model. Daca mi-a scapat ceva important, te incurajez sa adaugi informatia in comentarii.