Rezultate analize ADN

Cu o luna in urma aflam de la Cabral de existenta unor teste ADN cat de cat accesibile (99 dolari plus inca pe atat transportul) prin site-ul 23andme.com. Cum suntem grijulii cu sanatatea, si eu si Alex ne-am comandat cate un test (au si o mica reducere pentru fiecare kit in plus cumparat) iar azi ne-au venit primele rezultate. Dar inainte cateva informatii..

Sergey Birin si sotia Sursa: allthingsd.com
La ce ajuta un astfel de test? Sergey Birin, cofondatorul Google, a aflat ca daca oamenii au in mod normal un risc de 1% sa dezvolte Parkinson's, el are un risc de aproximativ 50%. Cand ai o astfel de informatie stii clar ce trebuie sa previi.

Birin a reusit sa stranga 100 de milioane de dolari pentru acest proiect, la care cofondatoare este sotia lui, scazand astfel semnificativ pretul testului (un test ADN era acum cativa ani si 2 milioane de dolari).

Nu este un test de sange ci ti se analizeaza o mostra de saliva, care se pune intr-o epubreta primita de la 23andMe, venita si trimisa inapoi prin DHL Express, serviciu platit automat odata cu achizitionarea testului. Cu fiecare persoana care isi face testul, creste cantitatea de informatii genetice pe care cercetatorii o au la dispozitie si sansa corelarii intre ce este boala genetica, mostenita, si ce este urmare a stilului de viata, asa ca si tu ii ajuti pe ei facand testul.

Sfat: ca femeie nu primesti informatii despre partea paterna, asa ca daca esti fata/femeie si ai un frate, mai bine ii dai lui sa faca testul, in cazul in care nu puteti sa va faceti amandoi binenteles.

Ok, rezultatele mele..

Mai intai cele legate de sanatate:

Analizele au aratat ca nu am vreun risc cu mult iesit din tipare sa dezvolt o anumita boala dar ca tre sa fiu cu ochii pe simptome de psoriazis, cancer la plamani (boala din cauza careia a murit bunicul din partea mamei), si altele pe care le vedeti in imagine.


Pe langa asta mi-au spus si cateva medicamente la care raspund mai greu.

La boli mostenite nu am (momentan) decat una semnalata: hemocromatoza (supraincarcare cronica cu fier). Va dati seama ca am inceput sa ma documentez si pana nu fac niste analize sa fiu sigura ce si cum, nu o sa mai iau pastile cu fier, cum mi se recomanda pentru ten, si am sa evit mancarurile bogate in fier


Acum rezultatele mai distractive

ADN meu a aratat ca acum 500 de ani stramosii mei erau "undeva-n Balcani", cum zice melodia:


Legat de tata nu mi-au spus nimic dar am aflat ca prin linie materna fac parte din haplogrupul U5a2b. De fapt descoperirea la aceasta apartenenta face toata smecheria, fiindca anumite grupuri sunt predispuse gentic la anumite chestiuni. Si nu doar boli ci si culoarea parului sau a ochilor mi le-au ghicit perfect, ce afinitate am pentru dulciuri, cat de greu mi-ar fi sa ma las de fumat si altele..


Haplogrupul U5a2b din care fac parte e de aproximativ 8.000 de ani pe pamant, adica nu dintre cele mai vechi (cum e cazul lui Alex). Asa ca procentul meu de ADN de la neanderthali nu e diferit de cel obisnuit.


Lui Alex, cum am mentionat, i-au iesit alte rezultate, i-au spus din ce haplogrup face parte si tatal lui, si in plus i-au gasit si un violoncelist celebru care se pare ca are multe in comun cu el dpdv genetic.

Prin urmare foarte util si interesant testul celor de la 23andMe. Vi-l recomand!

3 comments:

Ilie Pandia spunea...

Salut,

Acum că ți-ai făcut testele ADN îți recomand să urmărești cu atenție acest documentar:

"Bruce Lipton - Biology of Belief"

Ideea că suntem controlați de ADN (de materialul genetic) este una învechită și care nu are mult sprijin știițific.

O să îl las pe Bruce să explice exact ce se întâmplă și cred că o vezi cum interpretarea acestor teste ADN nu se face chiar așa cum ai scris:

"Sergey Birin, cofondatorul Google, a aflat ca daca oamenii au in mod normal un risc de 1% sa dezvolte Parkinson's, el are un risc de aproximativ 50%. Cand ai o astfel de informatie stii clar ce trebuie sa previi."

Un alt considerent care trebuie avut în vedere este să fiți foarte atenți cui vă trimiteți ADN-ul și ce măsuri de securitate au. În termeni informatici, din punctul meu de veredere, practic le trimiți parola către corpul tău și sistemul tău de operare. Sunt un pic îngrijorat că 23andMe coletează o bază de ADN-uri conectate cu nume de persoane, locație geografică și cine știe ce alte date mai culeg...

Mâzgălica spunea...

Și eu tot la Cabral am citit prima dată despre acest test. Mă tentează dar în același timp îmi este teamă să nu mor de griji sau să nu-mi induc vreo boală(dacă se poate asta)știind că am câțiva strămoși care s-au prăpădit de cancer.

a reader spunea...

Vreau să fac și eu testul, când o să stau mai bine cu banii, ca sa nu mă uit la 170 $ (cam atât am înțeles că e cu tot cu transport).

Cea mai interesantă mi se pare partea cu originea. Din câte sugerează ADN-ul tău, românii ar fi la origine:

~ 40% traci (Balkan)
~ 30% slavi (Eastern European)
~ 5% romani din Roma și restul Italiei

Restul de 25% ar cuprinde și coloniștii din Imperiul Roman, dar nu din Italia, și diversele popoare migratoare care au trecut pe aici (ex: în cazul tău, 0.5 East Asian ar putea fi de la mongoli, dar parcă și de la cumani, huni sau avari).

Sigur, e pripit sa trag concluzii generale de la un singur caz. Vom ști mai multe când vor fi mai mulți români care să facă testul și să facă public rezultatul.