Cu o luna in urma aflam de la Cabral de existenta unor teste ADN cat de cat accesibile (99 dolari plus inca pe atat transportul) prin site-ul 23andme.com. Cum suntem grijulii cu sanatatea, si eu si Alex ne-am comandat cate un test (au si o mica reducere pentru fiecare kit in plus cumparat) iar azi ne-au venit primele rezultate. Dar inainte cateva informatii..

Sergey Birin si sotia Sursa: allthingsd.com
La ce ajuta un astfel de test? Sergey Birin, cofondatorul Google, a aflat ca daca oamenii au in mod normal un risc de 1% sa dezvolte Parkinson's, el are un risc de aproximativ 50%. Cand ai o astfel de informatie stii clar ce trebuie sa previi.

Birin a reusit sa stranga 100 de milioane de dolari pentru acest proiect, la care cofondatoare este sotia lui, scazand astfel semnificativ pretul testului (un test ADN era acum cativa ani si 2 milioane de dolari).

Nu este un test de sange ci ti se analizeaza o mostra de saliva, care se pune intr-o epubreta primita de la 23andMe, venita si trimisa inapoi prin DHL Express, serviciu platit automat odata cu achizitionarea testului. Cu fiecare persoana care isi face testul, creste cantitatea de informatii genetice pe care cercetatorii o au la dispozitie si sansa corelarii intre ce este boala genetica, mostenita, si ce este urmare a stilului de viata, asa ca si tu ii ajuti pe ei facand testul.

Sfat: ca femeie nu primesti informatii despre partea paterna, asa ca daca esti fata/femeie si ai un frate, mai bine ii dai lui sa faca testul, in cazul in care nu puteti sa va faceti amandoi binenteles.

Ok, rezultatele mele..

Mai intai cele legate de sanatate:

Analizele au aratat ca nu am vreun risc cu mult iesit din tipare sa dezvolt o anumita boala dar ca tre sa fiu cu ochii pe simptome de psoriazis, cancer la plamani (boala din cauza careia a murit bunicul din partea mamei), si altele pe care le vedeti in imagine.


Pe langa asta mi-au spus si cateva medicamente la care raspund mai greu.

La boli mostenite nu am (momentan) decat una semnalata: hemocromatoza (supraincarcare cronica cu fier). Va dati seama ca am inceput sa ma documentez si pana nu fac niste analize sa fiu sigura ce si cum, nu o sa mai iau pastile cu fier, cum mi se recomanda pentru ten, si am sa evit mancarurile bogate in fier


Acum rezultatele mai distractive

ADN meu a aratat ca acum 500 de ani stramosii mei erau "undeva-n Balcani", cum zice melodia:


Legat de tata nu mi-au spus nimic dar am aflat ca prin linie materna fac parte din haplogrupul U5a2b. De fapt descoperirea la aceasta apartenenta face toata smecheria, fiindca anumite grupuri sunt predispuse gentic la anumite chestiuni. Si nu doar boli ci si culoarea parului sau a ochilor mi le-au ghicit perfect, ce afinitate am pentru dulciuri, cat de greu mi-ar fi sa ma las de fumat si altele..


Haplogrupul U5a2b din care fac parte e de aproximativ 8.000 de ani pe pamant, adica nu dintre cele mai vechi (cum e cazul lui Alex). Asa ca procentul meu de ADN de la neanderthali nu e diferit de cel obisnuit.


Lui Alex, cum am mentionat, i-au iesit alte rezultate, i-au spus din ce haplogrup face parte si tatal lui, si in plus i-au gasit si un violoncelist celebru care se pare ca are multe in comun cu el dpdv genetic.

Prin urmare foarte util si interesant testul celor de la 23andMe. Vi-l recomand!