Asta e o fraza pe care multi o spun dar nimeni n-o explica, si fiindca am vazut un clip care m-a lamurit si pe mine cat de cat cum se face, explic si aici, poate mai e cineva interesat, sau poate o sa ma ajute in viitor daca am sa uit. Laitmotivul acestui blog de altfel.

Dintre toate clipurile vazute cu Marie Forleo cred ca acesta a fost cel mai interesant de fapt. Si desi la baza vroia sa fie despre cum sa fii un parinte bun, sau sa intelegi de ce parintii te-au crescut intr-un anumit fel, discutia s-a dus inspre ego, perfectiune, validare, si cum sa gasesti fericirea in interior, partea care mie mi-a placut foarte mult.


Pentru cine nu are rabdare sa urmareasca clipul fac un rezumat al acestei parti. Marie ii citeste lui Dr Shefali mesajul primit de la o fata (mica de altfel, in generala) care incearca sa faca totul perfect, cat mai multe lucruri marete: e Presedintele la nu stiu ce, Vice Presedintele la alta chestie, elev model, desemnata cu albumul scolar. Si care se simte dezamagita cand nu ii iese totul perfect.


Doctorita explica foarte frumos ca problema fetei, pe care cred ca o au femei din toata lumea, e ca si-a setat tinte externe pentru identitatea si fericirea ei. Tinte inalte de altfel, greu de atins, si atunci cand nu reuseste perfect tot ce isi propune, nu se mai simte stapana pe identitatea ei, pe fericirea ei, care cedeaza sub toata presiunea inumana pe care si-o pune singura asupra ei. E ca si cum nu poate FI fara sa fie perfecta. Raspunsul devine si mai genial mai departe.

Ce spune doctorita ca trebuie sa faca fata acum, si as zice eu oricine e nefericit, e sa isi foloseasca resursele intelectuale si energia pentru a isi seta tinte interne, pentru a se evalua altfel. Ea a dat exemplu intrebarile din imaginea de mai sus. Eu le dau pe acestea:

Mi-am ascultat instinctul?
Am fost curajoasa?
Am fost linistita?
Am facut ce mi-am dorit?
M-am ajutat sa ma simt bine?

Intrebari ca acestea sunt bune sa fie reperele pentru succes, pentru fericire.

Marie Forleo intervine si ea si explica cum intr-adevar si ea simte ca poti sa ai succes financiar, sa fii considerat de altii un om important si alte validari externe, daca nu esti fericit in interior, niciunul din aceste lucruri nu conteaza.

Pentru ca validarile externe sunt nesfarsite si epuizante. Iar energia noastra vine din starea interioara. Daca tot alergam dupa o fericire care va avea loc in viitor cand ne vom permite aia, sau cand vom reusi cealalta, nu vom fi constient sau indelung fericite, pana cand o sa invatam sa ne bucuram in moment.

Concluzii personale

Privind in urma imi dau seama cum la fiecare dieta pe care o tineam imi refuzam in fiecare zi fericirea interioara "Am facut ce mi-am dorit?" pentru validare externa - o anumita imagine sau numar de kilograme care sa ii multumeasca pe altii, si prin urmare pe mine. Cu fiecare zi de nefericire puterea mea scadea, dieta era mai greu de tinut, fericirea mai de neatins.

La fel la fiecare job pe care ma chinuiam sa il pastrez. Eram intr-un cerc al nefericirii, cursa sobolanului.

Partea buna cand acorzi multa importanta tintelor interne e ca stii mai bine si de ce ai nevoie pe plan extern, ce ti-ar face rau si ce bine, Nu as mai tine o dieta si nu mi-as mai lua un job care sa ma faca nefericita.

Dar poti si sa iti evaluezi fericirea din trecut. Iar privind in urma pot zice ca in ultimii ani am fost foarte fericita. Iar azi am o zi excelenta.