Ce-are de-a face curentul acesta, dadaismul, cu Romania? Sau mai bine, inainte de asta, o alta intrebare: ce e dadaismul?


Dada(ismul) e un curent artistic anarhic, de revolta impotriva ordinii, a traditionalismului, de punere sub semnul intrebarii a tuturor ideilor, a conventionalului. O arta anti-arta.

Miscarea s-a nascut acum 100 de ani, in timpul primului razboi mondial, in Elvetia, dintr-o dorinta de schimbare a tot ce dusese la acel conflict. S-a manifestat prin creatii literare, festivaluri, scenarii, afise, ilustratii inestetice, actiuni de distrugere chiar, care vroiau sa provoace si sa elibereze o noua forma de arta si de gandire.

Cand vorbim de initiatori, apare si raspunsul la prima intrebare. Atat de mare a fost rolul celor doi romani evrei printre cei care au initiat miscarea, ca inclusiv numele dada zice-se ca ar veni de la da! da! mentionat des de romani in discutii.

Romanul Tristan Tzara in special ar fi cel in jurul caruia s-ar fi adunat cei din miscare si care ar fi mentinut-o vie. Vizitati expozitia de la ArCub din Centrul Vechi despre Tristan Tzara (pana pe 26 aprilie 2016), pentru a afla mai multe si pentru a vedea diverse materiale care au stat la popularizarii curentului.

PS: In Israel exista un muzeu in cinstea unuia dintre initiatorii dadaismului, Marcel Iancu, iar noi, compatritotii, nici nu stiam ca exista o legatura. De ce oare?