Incepand din 1970, odata cu inventia computerelor, barbatii au inceput sa faca intr-o masura semnificativa ceva privit pana atunci ca pe un lucru feminin: sa scrie folosind doua maini.
Modul de scriere prin tastare a fost doar una din schimbarile de proportii ale ultimelor secole, caci odata cu aparitia si raspandirea fotografiei si a televizorului, barbatii au fost nevoiti sa isi foloseasca mai mult emisfera dreapta a creierului, cea care interpreteaza imaginile, toate reprezentand eforturi pentru a se adapta noilor medii de comunicare.
Aceste lucruri sunt corelate azi cu diminuarea puterii sistemelor patriarhale.
Un lucru similar s-a observat si odata cu aparitia alfabetului, atunci insa grupul afectat fiind de cealalta baricada. Importanta alfabetizarii, a abilitatii de a citi si de a scrie, este de necontestat dar in mod surprinzator ea a adus un mare dezavantaj femeii.
Scrierea s-a facut de la bun inceput prin folosirea unei maini dominante (abilitate specifica barbatilor) si impreuna cu citirea au necesitat folosirea emisferei stangi, cea care e mai agresiva, lineara - concentrata pe taskuri singulare. Femeia s-a gasit in dezavantaj chiar daca nu intr-un mod evident, trebuind sa faca eforturi pentru adaptare.
Aceste lucruri au fost corelate de istorici cu disparitia zeitelor, sau mai bine zis cu inlocuirea lor cu zeii.
Astfel ca daca sunteti in cautarea unei explicatii pentru tendinta barbatilor de a deveni mai eye-candy, numarul tot mai mic de persoane religioase - ce renunta la sistemul cultural ce are in centru o figura masculina, rezultatele tot mai bune ale feministelor, egalitatea ce se restaureaza incet incet intre barbati si femei, acum cunoasteti unul din factorii cauzatori:
Datorita televiziunii si boom-ului de fotografii si videoclipuri adus de telefoanele mobile si conectarea la internet, societatea comunica intr-un mod ce reda pozitia puterii matriarhale, strans legata de imagine si de valorile feminine.
Daca trendul va continua, dupa egalizarea puterilor ne putem indrepta spre o societate cu dominare matriarhala. Iar daca ma intrebati pe mine, astea sunt vesti grozave si e bine ca le-am aflat din timp.
PS: Oare cum se vor numi barbatii care or sa lupte pentru aceleasi drepturi ca femeile? Masculinisti? Ah ce razbunare dulce ar fi pentru feministe.
Glumesc insa pentru ca probabil ar fi o societate in care va domina pacea, la fel ca in societatile matriarhale ce au existat inainte. Cum sa nu iti doresti asta?
Puteti citi mai multe pe Brain Pickings.
0 Comentarii