E uimitor cum ceea ce ti se spune in copilarie iti poate parea un adevar absolut chiar si cand esti adult. Cum programele mentale dobandite in copilarie ne ghideaza subconstient in ceea ce facem si ce gandim chiar si la o varsta inaintata in maturitate. Ca in povestea cu elefantul care nu crede ca adult ca poate rupe lantul de care ii e legat piciorul, pentru ca nu a putut sa o faca oricat s-ar fi chinuit atunci cand era mic. In psihologie se numeste Neajutorare invatata si pe scurt ideea acestui articol este ca trebuie din cand in cand sa regandim lucrurile.

Pana la 21 de ani, cand am inceput sa vad lumea cu ochi noi si sa pun la indoiala ceea ce "stiam", credeam ca Dumnezeu exista. Nu eram la fel de religioasa ca sora mea sau bunica mea care aveau un obicei din a isi spune rugaciunea seara, dar credeam. De 7 ani insa traiesc bine si frumos si fara religie. Nu va speriati insa, nu am sa incerc sa va conving de nimic prin acest articol.

Nu de alta dar prin prisma propriilor experiente, mi-am dat seama ca nimeni nu poate convinge pe altcineva sa nu mai creada in ceva. Peretii credintei pot fi trecuti numai de la interior spre exterior, invers sunt la fel de solizi ca niste munti, ce au tot continuat sa creasca de prima oara cand cineva ti-a povestit despre Dumnezeu. De aceea cred ca daca cineva incearca sa iti explice rational de ce nu exista Dumnezeu, fara o extraordinara deschidere spre intelegere nu il vei crede, doar "stii" de el de o viata si miliarde de oameni la fel, poti simti chiar ca ai propria relatie cu el. Dar atunci cand tu singur esti pregatit sa regandesti lucrurile, nu mai este de facut decat un pas.

In cazul meu, dupa ce am inceput sa studiez cum au aparut religiile am fost socata sa descopar pe ce se baza de fapt credinta mea. M-am simtit in acelasi timp eliberata, suparata si fericita. Eliberata de un lant subconstient, suparata pe mine, pe biserica si credinciosi (din motivele anti religie pe care le voi mentiona mai jos) si fericita ca pot vedea cu alti ochi viata, la fel ca atunci cand faci orice alta descoperire importanta.

Motivele pentru care exista insa religia in lume, rolul si promovarea ei, continua sa ma fascineze. In continuare am sa va prezint lucrurile asa cum le vad eu. M-am limitat la 10 motive pro si contra religie, desi nu se pot pune semne de egalitate ca importanta si efecte intre ele.

Inainte sa le cititi insa as mai vrea sa va spun ceva. Stiu oameni care ar putea face bucati toate motivele pro de mai jos si credinciosi care ar putea sa vina cu argumentele lor impotriva celor contra. Parerea mea e ca 1. desfiintarea unui punct de vedere nu e ceva productiv, si 2. sincera sa fiu mi se pare un lucru extrem de usor sa fii cinic. Sa zici ca nu se poate. Sa gasesti motive pentru care nu are rost sa schimbi ceva. Orice las poate sa o faca. Greu e sa vii cu solutii care sa rezolve problemele cauzate atat de religie cat si de o lume fara ea. Asa ca daca aveti de gand sa comentati pe asta as vrea sa va concentrati: pe solutii.

MOTIVE PRO RELIGIE

1. Unii oameni vor face lucruri bune de frica
Ne-am obisnuit sa vedem in filme cum in tribunal la depunerea marturiei oamenii trebuie sa jure cu mana pe Biblie ca vor spune adevarul. Asa si in viata reala sunt oameni care spun adevarul sau fac ceea ce e bine de frica unui iad, sau ca sa nu atraga asupra lor mania lui Dumnezeu.

2. Acceptare de sine
Un studiu american arata ca femeile credincioase nu au la fel de multe probleme cu imaginea corporala pentru ca au aceasta credinta ca "Asa m-a facut Dumnezeu" care le ajuta sa se iubeasca asa cum sunt si sa se accepte mai usor.

3. Legi bune pentru oamenii de atunci
Intr-o vreme plina de violente, predici ca intoarce si celalalt obraz au fost foarte bune pentru oameni. Povestea lui Isus i-a ajutat sa isi dezvolte empatia si sa se poarte cu ceilalti asa cum ar vrea ca si ceilalti sa se poarte cu ei.

4. Sprijin emotional
Religia ii ajuta pe unii sa treaca mai usor peste tragedii.. Lucrurile s-au intamplat sau se vor intampla intr-un anumit fel pentru ca "Asa a vrut / vrea Dumnezeu". Religia le de unora un scop in viata, sa-l serveasca pe Isus / Dumnezeu.

5. Ii consoleaza pe cei saraci
Pentru ca nu e bine sa poftesti la ce are vecinul si Banii sunt ochiul diavolului, oamenii accepta mai usor faptul ca traiesc in saracie si incearca sa se multumeasca cu ce au.

6. Coeziune sociala, sentimente de prietenie
Facand parte dintr-o religie oamenii simt ca apartin unui grup, sunt dispusi sa coopereze mai mult si se ajuta pentru ca simt ca au interese comune. La evrei cred ca se vede mai bine aceasta coeziune, dar si imaginile cu oamenii care inconjoara Biserica cred ca transmit cumva asta. Cu preotul sau duhovnicul se poate ajunge la un sentiment de prietenie, de tata spiritual.

7. Protectie
Atunci cand eram mica si ceva ma speria imi faceam cruce si ma simteam protejata. Omul creste, intampina probleme tot mai serioase si se poate indrepta spre biserica ca spre un loc unde va fi protejat sau un loc de odihna a sufletului cum imi spunea de curand o prietena.

8. Armistitii cu baza religioasa
Chiar de curand a avut loc in Ucraina un armistitiu pascal. Unele zile de sarbatoare religioasa ofera un prilej de reconciliere sau macar de oprire temporara a violentelor.

9. Pastrarea unor elemente culturale
La fel ca muzeele, bisericile fac legatura intre trecut si prezent. Odata vechimea constructiilor si a picturilor, dar si tipul de muzica care se canta la noi in biserici e foarte vechi, similar cu ce cantau vechii greci acum mii de ani.

10. O parte din oameni primesc ajutor
Unii calugari, unele biserici si unii oameni credinciosi ii ajuta pe altii datorita invataturilor dobandite prin religie.

MOTIVE ANTI RELIGIE

1. Crede si nu cerceta, piedica in calea progresului
Cand Dumnezeu este raspunsul, dispar semnele de intrebare. Biserica s-a opus stiintei strigand blasfemie, atacand, torturand si omorand sistematic oameni de stiinta de-a lungul secolelor. In continuare se opun folosirii prezervativelor rezultand astfel nenumarate sarcini nedorite si vieti distruse si s-a opus studiului cadavrelor ceea ce a incetinit per total progresul medicinei. Stii boala aceea de care a murit cineva drag? Religia se poate sa fie vinovata pentru faptul ca nu exista inca un tratament.

2. Discriminare
In religie femeia este considerata inferioara, vinovata, patata de alegerile ei sexuale. O femeie nu poate fi preot si nu poate intra in altar. Religia este folosita pentru discriminarea homosexualilor. In alte locuri ale lumii circumcizia la baieti dar si la fete, e bazata pe religie si aceste valori traditionale atat de dragi unora.

3. Mafia bisericilor
Scutite de taxe si finantate anual de stat, bisericile nu doar ca nu contribuie dar consuma bani cu care, daca ar fi folositi in scopuri caritabile, s-ar putea face spitale, scoli, camine pentru batrani. Bisericile si manastirile primesc donatii ce nu pot fi impozitate, sume uriase de bani a caror urma se pierde permitand astfel spalarea de bani.


4. Ipocrizie
Crestinii sunt rusinati de sex si controlati prin frica de pacat. Site-urile porno sunt insa in topul celor mai accesate site-uri de pe Internet in aceasta tara cu populatie declarata intr-o mare majoritate orotodoxa. Religia ii obliga sa isi ascunda dorintele si ii intarata impotriva celor care "pacatuiesc".
Doar in America au fost molestati peste 100.000 de copii de catre clericii catolicii.

6. Manipulare din copilarie, frica subsonstienta
Pentru a convinge parintii sa duca de mic copilul in sanul bisericii, copii se nasc vinovati de pacatul primar pentru ca biserica sa vanda leacul: botezul, lepadarea de diavol. Din punct de vedere psihologic biserica, la fel ca si McDonalds care organizeaza petreceri pentru copii, isi pune astfel bazele influentei prin mirosuri, cantec si imagini asupra sucbonstientului copilui. Iar acesta e inceputul. De-a lungul copilariei urmareaza mai multe drumuri la biserica, spovedanii, supersitii, povesti care sperie copiii, totul pentru a ii apropia cat mai mult de religie in aceasta perioada influentabila din viata, care ii va ghida apoi subconstient in viata.

7. Crime
Razboiaele religioase, cruciadele, au adus profituri si au condus la milioane de vieti luate intr-un mod brutal. Mai toate religiile prevestesc sfarsitul lumii si viata intr-un paradis ceea ce ii face pe oamenii religiosi, adica majoritatea planetei, nu doar sa nici nu incerce sa creeze o lume mai buna dar sa ii si omoare pe semenii lor de alte credinte si convingeri pentru a isi castiga un loc in imparatia domnului.

8. Raspandirea minciunilor
Ce suntem invatati de mici sa spunem cand cineva ne saluta cu "Hristos a inviat"? O minciuna. Si Horus, Attis, Krishna, Dionysos, Mithra se "stie" ca dupa moarte au fost ingropati si au inviat dupa 3 zile. Daca sunt povesti atunci sa fie povesti toate. Religia sustine multe lucruri care nu nicio legatura cu realitatea: miturile de creatie, un Dumnezeu care seamana taman cu noi, dintre toate posibilele fiinte din univers, un Dumnezeu atotputernic si atotstiutor, invierea mortilor, flacara sfanta din Ierusalim care se aprinde cu interventie divina..

9. Sustin sclavia, declaratii din pozitii de putere
Religia sustine ierarhii de putere: omul e sclavul lui Dumnezeu, iar sclavia este nu doar descrisa ci si incurajata in Biblie. Acest lucru a stat si la justificarea sclaviei negrilor pe vremea cand era considerata o normalitate permisa de Dumnezeu.

10. Sacrificiile animale sau umane
Religia are azi in centru un sacrificiu uman simbolic insa in alte vremuri animalele si oamenii chiar erau omorati. Biblia la care fac trimitere atatia credinciosi arata printr-o poveste cum Dumnezeu a testat supunerea slujitorului lui cerandu-i sa isi omoare copilul si intr-alta cum Dumnezeu i-a protejat pe cei care si-au manjit usa cu sange de miel.

Inchei urandu-va sarbatori fericite. Sper ca orice v-ar ghida spiritual sa va incurajeze spre cunoastere si in lupta impotriva discriminarii, sa va dea puterea sa iubiti oamenii mai presus de convingerile lor religioase sau de orientarea lor sexuala si sa fiti buni, nu de frica unui iad, ci pentru a crea o lume mai buna aici pe Pamant.