Stiti si voi cativa. Acei oameni care atunci cand vorbesc vrei sa pui pauza pentru a lasa cuvintele sa ti se intipareasca in memorie, ca niste post it-uri insa, undeva la vedere, sa nu uiti ce au spus. Singurii oameni care reusesc sa iti schimbe opiniile fara ca macar sa incerce.

Pentru mine un astfel de om e Ileana Vulpescu - autoarea mai multor romane printre care si a cartii mele preferate Arta Conversatiei. Am avut saptamana trecuta o perioada in care i-am descoperit si ascultat interviurile ore in sir si acum am sa va povestesc ecourile lor, sau altfel spus, cu ce am ramas din ele.

1. Nu e graba

Cand vrei sa scrii o carte auzi cu siguranta sfatul "scrie despre ce cunosti tu cel mai bine". Ce am invatat eu ascultand-o pe Ileana Vulpescu este ca cel mai bine ne cunoastem amintirile, simtirile si ideile noastre si cum in timp vom acumula tot mai multe, nu e rau sa asteptam, sa avem rabdare pana sa scriem o carte. Doamna Vulpescu a publicat prima ei carte la 37 de ani.

2. Tirajul conteaza

Ca o persoana care se ocupa cu marketingul online targetat m-am obisnuit sa segmentez si sa tot segmentez. Adica sa livrez mesajul fix acelor persoane care sunt cel mai interesate. Intr-un interviu insa doamna Ileana Vulpescu explica ceva ce mie mi-a schimbat perspectiva si anume ca succesul pe care l-a avut Arta Conversatiei se datoreaza si tirajului. Prima carte publicata de ea "Ramas bun casei parintesti" ar fi fost mult mai buna dar nu a avut sansa unui tiraj de 20.000 de exemplare ca AC.

Mai sunt si alte ecouri, dar sincera sa fiu nu mi-am format inca o parere despre ele, mai exact despre faptul ca in ultimii ani sotii Vulpescu au trebuit sa isi vanda carti din biblioteca pentru a exista si ca planul lor de a-si transforma casa intr-un muzeu a fost abandonat. Intrebarea ramasa deschisa este: cat de bine e sa te multumesti cu un trai decent?

M-a bucurat sa aflu ca si doamna Ileana Vulpescu isi doreste mult sa isi vada o carte transformata in film. E un obiectiv trecut si pe lista mea de 6 ani deja si am sa fac demersuri oricand voi vedea o oportunitate.