Sigur cunoasteti oameni care se lauda cu faptul ca ei sunt sinceri. Sa spui adevarul insa nu este o calitate. Este ceva ce orice om si orice copil poate sa faca. Calitate este sa te abtii de la a spune lucruri nepotrivite. Calitate este empatia. Calitate este sa-ti exprimi frumos gandurile.

Ca sa nu credeti ca vreau sa ma dau o sfanta, va dau doua exemple care imi vin acum in minte cand am gresit eu:

Acum cativa ani la o nunta am spus miresei ca nu imi place muzica, ceea ce acum stiu ca nu se face. Era o zi frumoasa din viata ei, s-a straduit sa fie totul ok, si eu nu am putut face micul efort de a-mi tine parerea despre muzica pentru mine.

La un fost loc de munca seful incuraja criticile constructive si am ajuns si eu sa-mi dau cu parerea in ce priveste munca oamenilor din jurul meu. Ionut, daca citesti, imi pare rau ca am facut propunerile acelea de logo, mi-am bagat nasul unde nu trebuia.

Critica constructiva este un paravan, un praf in ochi, folosit atunci cand vrei sa-ti exprimi o parere negativa. Nu faci nimic constructiv prin ea, oamenii nu se schimba decat atunci cand hotarasc ei ca vor sa se schimbe. O incurajare sau un compliment face muuult mai mult decat orice critica constructiva.

Orice critica nu face decat sa jigneasca. Orice observatie incarca negativ si este o piedica pe care o pui inutil unui om. Oamenii isi vor aduce aminte si peste 10 ani daca le-ai spus ca au parul urat sau alt adevar stupid pe care ai simtit nevoia sa-l exprimi. Si apoi o sa te intrebi de ce nu te plac sau de ce au disparut din viata ta.

In concluzie, e simplu: fii sincer doar atunci cand vei aduce ceva pozitiv in viata unui om. Fa-te ca nu vezi cand un om s-a ingrasat si complimenteaza-l atunci cand a slabit. Niciodata tu nu vei fii mai constient de problemele cuiva decat e el. Nu o sa ajuti pe nimeni sa aiba vreo revelatie ci doar o sa te faci neplacut de ceilalti. Fii mai bun de atat. Dezvolta-ti calitatile de care spuneam mai sus si zambeste in sinea ta cand vezi un om care inca nu a invatat aceasta lectie.