Intr-un fel discutiile despre politica mi se par inutile - fiindca si daca avem idei bune, cine o sa ni le puna in practica?

Intr-alt fel mi se par enervante - de ce trebuie eu sa ma gandesc la solutii, cand niste oamenii sunt pusi acolo sa faca tocmai asta?

Dar pana la urma, din toate discutiile, daca sunt bazate pe argumente si nu pe orgolii, ne mai invatam cate ceva unii pe ceilalti.

Asa ca sa va spun parerile mele de ASEista care a studiat 5 ani problemele economice ale tarii, despre politica de azi si din ultimii ani.


Despre PDL si criza


Romania putea sa fie o tara norocoasa. Criza a ajuns la noi tarziu cand alte tari deja incepeau sa se repuna pe picioare. Daca am fi avut conducatori prudenti lucrurile n-ar fi ajuns asa rau. Si cand zic rau ma refer la austeritate.

Daca Basescu venea la conducere in 2008 avea o scuza, dar era venit din 2004 si nu cred ca am eu surse mai bune decat el si nu a stiut ca vine criza.

In timp ce alte tari incercau sa-si revigoreze economia permitand crearea de firme pentru cativa euro, la noi in plina criza s-a introdus acest impozit forfetar care a inchis sute de mii de firme. Sute.. de mii.. de firme.

Spuneti-mi si mie va rog cine a aprobat acest impozit forfetar. Vreau sa fac o lista neagra cu acesti oameni pe care sper sa nu-i mai vad vreodata la putere.

Ideile pe care le-a avut conducerea mi s-au parut proaste, o carpeala facuta de o clasa politica ce nu a actionat la timp.

Daca reduceau coruptia si reuseau sa impoziteze macar un x mic la suta din economia la negru, nu era nevoie de taieri din pensii, din ajutoare pentru mame si pentru persoane cu dizabilitati.

Dar conducerea a ignorat elefantul din camera si s-a napustit asupra unor oameni care oricum aveau putin.

Nu e niciun secret ca saracia nu ii face pe oameni mai productivi ci mai dispusi la coruptie.

Iar o alta greseala ce tine de cunoasterea psihologiei grupurilor e ca nu au prezentat niciun plan - suferim x luni ca sa facem y lucru. Luam acest imprumut pentru care veti plati zeci de ani de zile pentru a realiza cutare obiective. Dar ca sa prezinti un plan, trebuie sa ai un plan..

Concluzie: Tot greul care zic ei ca a fost spre bine putea fi evitat. Iar toata situatia putea fi rezolvata mai delicat si aratand mai mult respect fata de oameni. 


Despre PSD si USL


Daca e cineva sa-mi placa mai putin decat Videanu, acela este Nastase. Acest Nasul 3 al partidului socialist democrat imi pare un exemplu de coruptie si de ingamfare care vrea sa atinga un maxim istoric.

Despre Ponta nu sunt prea multe de zis. Are afise imense pe care scrie sa se faca dreptate dar dupa cum incearca sa-l scoata basma curata pe Nastase cred ca numai despre dreptatea pe care o cauta romanii nu vorbeste el.

Eram mica atunci cand domnea PSD-ul dar am vie amintirea baronilor locali si stergerea datoriilor imense, suficient cat sa ma ingrozesc cand vad ca Ponta i-ar pune iar la putere pe acesti oameni. Dar ce sa te miri cand ei l-au ridicat.

Aici nu mai fac nicio concluzie, nu-s asa greu de citit trei paragrafe, dar oricum sper ca s-a inteles ca nu tin cu nimeni.


Ce mi-as dori eu

Schimbarea

Stiu ca oamenilor nu le place schimbarea in general, dar cand e vorba de politicieni trebuie sa nu ii lasam sa se faca prea comozi.

Informare la greu

Fiecare om care pune stampila de vot sa stie platformele electorale, sa cunoasca istoricul activitatilor politicienilor pe care ii aleg, sa inteleaga ce viitor ar putea crea un partid sau altul.

Cursuri de politica

Fiecare om cu idei bune sa poata intra in politica. Sa nu mai vedem nepotisme si preferinte ci oameni pregatiti cu adevarat, care sa aiba sansa sa-si testeze ideile si doar cei a caror idei s-au dovedit bune sa poata sa ajunga in functii inalte.

Egalitatea sanselor

Numarul de afise si banii din spatele lor fac acum diferenta in sondaje. Eu sper insa la ziua cand reclama se va face doar pe panourile de afisaj electoral si oamenii nu se vor mai lasa convinsi de pungi cu zahar pe cine sa puna votul. Permitand aceasta cheltuire haotica ne facem singuri un rau caci cum sa te astepti ca dupa asemenea investie, cel care vine la putere sa nu vrea sa si-o recupereze?