De curand am inregistrat cu succes cererea de brevetare a unei inventii, astfel ca daca sunteti interesati de domeniu aflati acum care sunt pasii.

Pentru a breveta o inventie trebuie sa depui la OSIM (Oficul de stat pentru Inventii si Marci) urmatoarele acte, fiecare in 3 exemplare:
Formularul tip contine la ultima fila explicatii amanuntite despre cum se completeaza, astfel ca daca cititi cu atentie instructiunile, acolo nu veti intampina probleme.

Pentru a scrie corect restul de documente insa, va recomand sa studiati inainte alte inventii din acelasi domeniu, asemanatoare pe cat posibil cu ce doriti sa brevetati. Este important sa respectati formularile de baza, care, veti vedea studiind cel putin 2 inventii, ca se repeta.

De exemplu:
- la rezumatul si la descrierea inventiei trebuie sa incepi paragraful cu o expresie ca "Inventia se refera la"
- descrierea inventiei trebuie sa contina paragrafe care sa vorbeasca despre "solutiile cunoscute", "problema pe care o rezolva inventia","caracteristicile" si "avantajele" inventiei
- revendicarile, ce prezinta tehnic noutatea ce o aduce inventia, trebuie sa contina expresia "caracterizat prin aceea ca"
- de asemenea desenele trebuiesc realizate foarte tehnic, fara ca in figuri un numar sa faca referire la doua lucruri.

Dupa cum spuneam, cel mai bine este sa va uitati pe macar 2-3 inventii inregistrate iar asta puteti face online in Baza de Date pentru Inventii. Initial cautarea dupa cuvinte cheie o sa va prezinte niste rezultate pe scurt, dati click pe Numarul Brevetului in fiecare pagina pana ajungeti la documentele de tip pdf care sunt de fapt inventiile scanate.


Nu va speriati de aranjarea in pagina, ea va fi realizata de OSIM. Voi documentele trebuie doar sa le duceti pe foi A4 separate, numerotate, si scrise la calculator.

Va sugerez de asemenea sa va uitati si in baza de date Google Patents sau alte baze de date externe, pentru a fi foarte informati cu privire la ce s-a patentat si in afara legat de ideea voastra. Poate gasiti informatii care va pot imbunatati inventia sau cererea.

Alte doua acte de care vei avea nevoie pentru ca taxele de inregistrare, examinare, publicare sa se reduca semnificativ (ajungi sa platesti doar 20% din valoarea taxelor), sunt:
  1. o adeverinta cu privire la venitul lunar mediu brut din ultimele 12 luni (se obtine de la locul/locurile de munca)
  2. o adeverinta de la ANAF care sa arate ca nu ai avut si alte venituri (nu este obligatorie, poti da si o declaratie pe propria raspundere)
Acestea sunt informatiile de baza. Aici gasiti mai multe detalii despre Cum se inregistreaza o cerere la OSIM si va recomand daca aveti nelamuriri sa va luati liber mai repede intr-o zi si sa va deplasati la biroul de informare (in Bucuresti este la Universitatii, langa ProCinema), cel putin cele doua doamne care m-au informat pe mine au fost foarte dragute si de ajutor.