Cum sa brevetezi o inventie

De curand am inregistrat cu succes cererea de brevetare a unei inventii, astfel ca daca sunteti interesati de domeniu aflati acum care sunt pasii.

Pentru a breveta o inventie trebuie sa depui la OSIM (Oficul de stat pentru Inventii si Marci) urmatoarele acte, fiecare in 3 exemplare:
Formularul tip contine la ultima fila explicatii amanuntite despre cum se completeaza, astfel ca daca cititi cu atentie instructiunile, acolo nu veti intampina probleme.

Pentru a scrie corect restul de documente insa, va recomand sa studiati inainte alte inventii din acelasi domeniu, asemanatoare pe cat posibil cu ce doriti sa brevetati. Este important sa respectati formularile de baza, care, veti vedea studiind cel putin 2 inventii, ca se repeta.

De exemplu:
- la rezumatul si la descrierea inventiei trebuie sa incepi paragraful cu o expresie ca "Inventia se refera la"
- descrierea inventiei trebuie sa contina paragrafe care sa vorbeasca despre "solutiile cunoscute", "problema pe care o rezolva inventia","caracteristicile" si "avantajele" inventiei
- revendicarile, ce prezinta tehnic noutatea ce o aduce inventia, trebuie sa contina expresia "caracterizat prin aceea ca"
- de asemenea desenele trebuiesc realizate foarte tehnic, fara ca in figuri un numar sa faca referire la doua lucruri.

Dupa cum spuneam, cel mai bine este sa va uitati pe macar 2-3 inventii inregistrate iar asta puteti face online in Baza de Date pentru Inventii. Initial cautarea dupa cuvinte cheie o sa va prezinte niste rezultate pe scurt, dati click pe Numarul Brevetului in fiecare pagina pana ajungeti la documentele de tip pdf care sunt de fapt inventiile scanate.


Nu va speriati de aranjarea in pagina, ea va fi realizata de OSIM. Voi documentele trebuie doar sa le duceti pe foi A4 separate, numerotate, si scrise la calculator.

Va sugerez de asemenea sa va uitati si in baza de date Google Patents sau alte baze de date externe, pentru a fi foarte informati cu privire la ce s-a patentat si in afara legat de ideea voastra. Poate gasiti informatii care va pot imbunatati inventia sau cererea.

Alte doua acte de care vei avea nevoie pentru ca taxele de inregistrare, examinare, publicare sa se reduca semnificativ (ajungi sa platesti doar 20% din valoarea taxelor), sunt:
  1. o adeverinta cu privire la venitul lunar mediu brut din ultimele 12 luni (se obtine de la locul/locurile de munca)
  2. o adeverinta de la ANAF care sa arate ca nu ai avut si alte venituri (nu este obligatorie, poti da si o declaratie pe propria raspundere)
Acestea sunt informatiile de baza. Aici gasiti mai multe detalii despre Cum se inregistreaza o cerere la OSIM si va recomand daca aveti nelamuriri sa va luati liber mai repede intr-o zi si sa va deplasati la biroul de informare (in Bucuresti este la Universitatii, langa ProCinema), cel putin cele doua doamne care m-au informat pe mine au fost foarte dragute si de ajutor.

15 comments:

Buna Ella,

Interesanta si utila postarea ta. Eu as fi interesata daca se poate proteja numai ideea.. in ce masura trebuie aceasta implementata? Eu am o idee de echipament sportiv (utilitate si nu detalii tehnice), neavand insa resursele necesare realizarii acestuia. Ai idee cum se procedeaza in astfel de situatii?

Merci frumos.

Ela Iliesi spunea...

Buna Luminita,

Multumesc pentru feedback. Desi ar ajuta comisia sa inteleaga si sa aprecieze mai usor ideea ta, poti breveta o inventie si fara sa o implementezi. Trebuie doar sa poti prezenta foarte in detaliu lucrurile pe care le cere OSIM-ul.

Mult succes!

Razvan Sandu spunea...

Din cate am cercetat si eu cand am vrut sa protejez o marca, o idee nu prea se poate proteja decat daca o transformi in ceva "palpabil" si dupa sa o inregistrezi ca marca. Uite ce am gasit pe net despre inregistrarea unei ideii, doar ca, nu stiu daca te ajuta prea mult inregistrearea ei: http://nomenius.ro/articole/plicul-cu-idei/

Ela Iliesi spunea...

Buna, Trebuie sa poti face o schema si o descriere tehnica a produsului dar nu e nevoie de ceva palpabil. Stiu pe cineva care a brevetat o idee de mobilier fara sa creeze piesa.

Anonim spunea...

Buna ziua! In ce masura ma puteti ajuta sa-mi protejez doua inventi zic eu destul de bune si de o importanta internationala?

Alina spunea...

Buna ziua,

Indraznesc cu o intrebare. Cum as putea proceda in cazul in care 4 persoane dezvolta si realizeaza o inventie si doar unul se duce sa o inregistreze pe numele lui, fara a face clara actiunea lui catre ceilalti?

Ela Iliesi spunea...

Buna, Nu e niciun deranj doar ca eu nu stiu atat de bine domeniul. Sunt insa la OSIM la Informatii niste doamne dragute si sigur iti vor raspunde daca suni sau mergi pana la ele.

Mihai Iacob spunea...

foarte bun articolul, simplu si la obiect. Multumesc Ela!

miha spunea...

Buna! Am o intrebare.pot breveta ceva in domeniul modei? Mersi!

Anonim spunea...

Multumesc pt articol Ella.

Zilele astea chiar cautam ceva scris de cineva care s-a "lovit" de asa ceva..
Nu am avut inca rabdarea si timpul necesare pt a studia tot site-ul OSIM!
Pt niste sugestii si pt schitele tehnice am inteles ca pot gasi la OSIM persoane avizate?
Banuiesc ca va fi contra cost!
Stii ceva de acest lucru?

Merci inca o data!

Anonim spunea...

Buna Luminita, in primul rand multumiri pentru ca ai postat acest articol, insa as avea o nelamurire in plus: cam cat dureaza ( im medie) procesul de inregistrare al inventiei?

1945 Up! spunea...

Esti mama la sfinti, traiasca!

Anonim spunea...

Brevetarea unei inventii are si ea dezavantajele ei:
-dureaza mult (cel putin 2 ani, asta doar daca totul merge "snur")
-costurile mari
-protectia pe timp limitat (pina la 20 ani, cred), taxele de prelungire dupa primii 5 ani, cresc exponential
-protectia este limitata (vezi art 37 si art 49)

Parerea mea este ca poate fi luata in calcul si varianta "secretului de fabricatie" cu dezavantajele ei.

Anonim spunea...

Am studiat site-ul osim și aici am înțeles rapid și la subiect,întrebarea mea este dacă investesc acest timp și acei bani ce avantaje voi avea pe viitor în afară de faptul ca voi deține acel brevet și evident nimeni altul nu va putea sa copieze ce am făcut, ``the thing''este deja terminat în 3 luni am reușit sa termin ,dacă durează 2 ani pt obținerea brevetului se poate ca altcineva sa vina cu aceași idee ca a mea și sa mă chinui în zadar? O alta întrebare este dacă cei de la osim te poate ajuta cu găsirea unor sponsori sau măcâr cu publicarea obiectului?

ion turcanu spunea...

Mulțumesc frumos, foarte util !