De-a lungul anilor am lucrat cu diversi programatori, pe unii ma bucur zilnic ca i-am cunoscut in timp ce altii m-au facut sa plang de suparare. Partea buna e ca de la toti am invatat cate ceva si cred ca ma apropii de acel moment foarte important in viata unui antreprenor online cand stiu de la inceput ce sa cer unui programator.

Dupa mine asta e partea cea mai grea si, daca nu stii s-o faci, cea care conduce la cele mai multe probleme: neintelegeri in privinta costurilor, depasire dead-line, nemultumire fata de rezultatul final, pierdere de timp, pierdere de informatii si multe altele posibile.


 Astfel ca m-am gandit, acelora dintre voi interesati sa construiasca un site, sa va prezint cateva informatii pe care ar fi bine sa le stiti. 

10 lucruri de stiut despre programatori:

1. Regula atunci cand vrei sa creezi un site reusit este, ca si in restul situatiilor din viata, ca trebuie sa stii exact ce vrei. Programatorul te va ajuta tehnic sa iti realizezi visul, nu e jobul lui sa viseze el pentru tine.

2. Intrand mai in detaliu, unui programator trebuie sa ii spui dinainte ce trebuie sa contina fiecare pagina in functie de cine o viziteaza, care vor fi legaturile intre pagini, ce sa contina fiecare mesaj trimis userilor de catre site etc. Si vrea sa stii asta dinainte sa ii ceri sa iti faca un pret.

3. Programatorul nu e acelasi lucru cu designerul. Te poate ajuta cu un template free sau contra cost dar sunt lucruri de design necesare unui site, ca un logo, pe care de multe ori trebuie (sau e indicat daca vrei ceva de calitate) sa le procuri de la altcineva.

4. Nu toti programatorii stiu sau sunt dispusi sa iti creeze un site optimizat. Chiar si unele lucruri pe care tu le consideri normale sa existe la un site de ex: titluri corespunzatoare la pagini, ei ar putea sa nu stie cum (sau sa nu-i intereseze) sa le faca.

5. Programatorii care spun ca pot livra site-uri repede si pe bani putini sunt in rare cazuri programatorii care iti vor face un site de care sa fii multumit.

6. Acestia sunt de multe ori insa programatorii de care va trebui sa tragi pentru a iti face modificari ulterioare si poti ajunge sa le platesti mai mult decat site-ul in sine.

7. In concluzie, alege un programator caruia i se pare normal sa testezi site-ul o zi, doua si care iti va face un training acolo unde nu te descurci inainte sa considere ca treaba lui s-a terminat.

8. Nu toti programatorii sunt dispusi sa faca setarile tehnice pentru tine. Unii se vor astepta sa stii singur sa-ti faci setarile NS si sa urci domeniul.

9. Introducerea de coduri de monitorizare in site nu este un lucru de la sine inteles de programatori. Orice cod suplimentar ce va trebui introdus in site trebuie precizat de la inceput.

10. Exista tot felul de programatori: mai buni sau mai putin buni, cunoscatori in toate sau cunoscatori doar al unor CMS-uri. Amabili sau aroganti. La construirea unui site vei avea ceva de interactionat cu programatorul asa ca e important sa asculti si ce-ti spune instinctul despre el ca om.

Succes!