De-a lungul anilor am lucrat cu diversi programatori, pe unii ma bucur zilnic ca i-am cunoscut in timp ce altii m-au facut sa plang de suparare. Partea buna e ca de la toti am invatat cate ceva si cred ca ma apropii de acel moment foarte important in viata unui antreprenor online cand stiu de la inceput ce sa cer unui programator.
Dupa mine asta e partea cea mai grea si, daca nu stii s-o faci, cea care conduce la cele mai multe probleme: neintelegeri in privinta costurilor, depasire dead-line, nemultumire fata de rezultatul final, pierdere de timp, pierdere de informatii si multe altele posibile.
Astfel ca m-am gandit, acelora dintre voi interesati sa construiasca un site, sa va prezint cateva informatii pe care ar fi bine sa le stiti.
10 lucruri de stiut despre programatori:
1. Regula atunci cand vrei sa creezi un site reusit este, ca si in restul situatiilor din viata, ca trebuie sa stii exact ce vrei. Programatorul te va ajuta tehnic sa iti realizezi visul, nu e jobul lui sa viseze el pentru tine.
2. Intrand mai in detaliu, unui programator trebuie sa ii spui dinainte ce trebuie sa contina fiecare pagina in functie de cine o viziteaza, care vor fi legaturile intre pagini, ce sa contina fiecare mesaj trimis userilor de catre site etc. Si vrea sa stii asta dinainte sa ii ceri sa iti faca un pret.
3. Programatorul nu e acelasi lucru cu designerul. Te poate ajuta cu un template free sau contra cost dar sunt lucruri de design necesare unui site, ca un logo, pe care de multe ori trebuie (sau e indicat daca vrei ceva de calitate) sa le procuri de la altcineva.
4. Nu toti programatorii stiu sau sunt dispusi sa iti creeze un site optimizat. Chiar si unele lucruri pe care tu le consideri normale sa existe la un site de ex: titluri corespunzatoare la pagini, ei ar putea sa nu stie cum (sau sa nu-i intereseze) sa le faca.
5. Programatorii care spun ca pot livra site-uri repede si pe bani putini sunt in rare cazuri programatorii care iti vor face un site de care sa fii multumit.
6. Acestia sunt de multe ori insa programatorii de care va trebui sa tragi pentru a iti face modificari ulterioare si poti ajunge sa le platesti mai mult decat site-ul in sine.
7. In concluzie, alege un programator caruia i se pare normal sa testezi site-ul o zi, doua si care iti va face un training acolo unde nu te descurci inainte sa considere ca treaba lui s-a terminat.
8. Nu toti programatorii sunt dispusi sa faca setarile tehnice pentru tine. Unii se vor astepta sa stii singur sa-ti faci setarile NS si sa urci domeniul.
9. Introducerea de coduri de monitorizare in site nu este un lucru de la sine inteles de programatori. Orice cod suplimentar ce va trebui introdus in site trebuie precizat de la inceput.
10. Exista tot felul de programatori: mai buni sau mai putin buni, cunoscatori in toate sau cunoscatori doar al unor CMS-uri. Amabili sau aroganti. La construirea unui site vei avea ceva de interactionat cu programatorul asa ca e important sa asculti si ce-ti spune instinctul despre el ca om.
Succes!
3 Comentarii
Intr-adevar ai inteles cum sta treaba cu programatorii :)
Punctul 2, ar fi ideal daca s-ar intampla dar nu prea se intampla. Si atunci eu personal, deja stiu ca "clientul" nu s-a gandit la toate asa ca includ in pret o cantitate moderata de "schimbari pe care clientul inca nu le-a vazut desi l-am intrebat de 10 ori". Te scuteste de suparari mai tarziu.
La punctul 5, chiar recomand sa stati departe de astfel de programatori. Din pacate toti trecem prin perioada respectiva, dar pana la urma intelegem ca daca vrei un lucru de calitate, trebuie sa platesti ca pentru un lucru de calitate. Asta imi permite si mie ca programator sa fiu atent la detalii, sa-mi rezerv timp pentru testare, sa folosesc tehnologiile recente in domeniu.
Punctul 3 mi se pare foarte important. Dupa mine, cu cat un programator este mai bun, cu atat nu este o potrivit ca sa-ti faca designul. O persoana tehnica pur si simplu gandeste lucurile diferit fata de un designer. Un bun tehnician iti poate instala orice template sau schema de culori vrei tu, dar altcineva trebuie sa creeze acel design. Prin urmare e bine sa-ti alegi tu un template de la inceput, sau sa te astepti ca la costuri sa se adauge cumpararea de imagini si templateuri.
Desi nu toti programatorii ofera suport dupa terminarea jobului, este bine sa cereti acest lucru!
De exemplu eu ofer suport gratuit o luna dupa terminarea unui job. Acest suport include training si mici modificari. Desigur bug-urile (daca apar) mi le asum si le rezolv gratuit. Acestea fiind zise, dupa perioada de suport gratuit, trebuie sa te astepti sa platesti pentru suport :). Programatorul nu te poate servi tot timpul pe degeaba, are si el facturi de platit si tot numai 24 de ore pe zi ca si tine. Deci trebuie sa ceara bani pentru timpul consumat pe suport.
(... to be continued...)
Schimbarile majore, dupa ce s-a lucrat la peste 50% din proiect, sunt extrem de neplacute si pot genera costuri suplimentare.
"Mai vreau doar o chestie mica de un 1 pixel aici", poate da peste cap intreg layoutul unui site ducand la ore intregi de munca pierduta! De asta e bine cum zice si Ela sa sti ce vrei de la bun inceput, sau sa te asepti la costuri suplimentare pentru fiecare cerere de schimbare... nimanui nu-i place sa lucreze degeaba pana te hotarasti tu ce iti place.
De asemenea, trebuie sa intelegi ca un tehnician bun va avea costuri mai mari pentru ca va implementa chestii pe care tu nu le vezi dar care sunt foarte importante daca nu vrei sa ai probleme in viitor:
- protectie la flood si la spam
- diferite nivele de caching pentru o incarcare rapida a paginilor
- adaugarea de taguri pentru a face site-ul compatibil cu retele sociale
- implementarea de securitate cat mai stransa pentru a evita bataile de cap generare de un eventual atac
- suport pentru mai multe browsere (din pacate mai sunt oameni care folosesc Internet explorer, si se pierde mult timp pana scri cod care evita toata problemele de acolo)
- daca este cazul, suport pentru display pe mobil
- sisteme de logging si tracking cu care poti monitoriza site-ul pentru evetuale probleme
- mentinerea unui cod clar, care sa permita modificari ulterioare usoare
Un alt lucru de avut in vedere este ca un site nu este niciodata gata! Tot timpul vei avea idei noi, culori noi, module noi, tehnologii noi si asa mai departe. Nu ii poti cerere programatorului sa-ti faca asta gratuit in estimarea initiala de pret :). Din punctul meu de vedere (al programatorului), proiectul se incheie cand cerintele intiale au fost satisfacute. Updateurile ulterioare trebuie sa faca parte dintr-un contract nou! O solutie la aceasta problema este sa angajezi un programator care sa-ti fie tot timpul la dispozitie si sa faca toate micile modificari care iti vin in cap. Trebuie doar sa te gandesti: cat ma costa pe mine (in bani si timp pierdut) sa fac toate astea cumparativ cu contractarea unui programator pentru mentenanta?
In concluzie dragi programatori si programatoare: alegeti clienti care stiu ce vor, care inteleg de ce ii bateti la cap cu detaliile si care sunt dispusi sa plateasca pentru o munca de calitate. Dupa mine este mai bine sa pierdeti un proiect pe motiv ca "lucrezi prea scump", decat sa te legi la cap pentru 6 luni cu un client care nici nu stie ce vrea, nici nu isi achita obligatiile financiare si nici nu iti lasa timp sa lucrezi la alte proiecte. Faceti in asa fel incat munca la un proiect sa fie placuta (si din punct de vedere financiar) si acest lucru se va reflecta in calitatea produslui si in atitudinea fata de client.