Cum sa faci o firma - ATENTIE! NEACTUALIZAT

Acest articol este din 2011! Foarte multe lucruri s-au schimbat de atunci (de ex. nu se mai merge la ANAF pentru sediu social). Din pacate ce nu s-a schimbat e incompetenta si nesimtirea functionarilor publici. Voi publica in curand un alt articol cu informatii actuale, care sper sa va scuteasca de multe drumuri si sa va pregateasca pentru ca acest proces sa fie mai simplu.

M-am hotarat sa-mi fac firma si-acum ca stiu cum se face sa va spun si voua pana nu uit:

In primul rand trebuie sa te hotarasti unde va fi sediul social, ca sa stii in mare la ce oficiu al Registrului Comertului te vei duce cu si dupa acte. Aici gasesti toate adresele si telefoanele din intreaga retea precum si programul cu publicul. Nu recomand sa ii contactati pe email fiindca le ia o saptamana sa raspunda.

Primul drum pe care il faci va fi pentru rezervarea numelui firmei, ceea ce inseamna sa te gandesti la cel putin 3 variante de nume pe care ti le doresti. Aici afli cum sa nu fie numele. Si aici verifici sa nu existe deja.

Te duci la Registrul Comertului din zona viitorului sediu social unde completezi o cerere cu cele 3 variante de nume care se ia de la birou de informare initiala si pleci de la ei cu dovada rezervarii in mana. De hartiuta asta nu te mai desparti pana la final cand depui dosarul, o sa iti trebuiasca peste tot.

Urmatorul lucru e stabilirea codurilor CAEN, domeniile in care iti vei desfasura activitatea. Este obligatorie alegerea unui domeniu de activitate principal, cel care va aduce cel mai mult venit. Aici gasesti lista codurilor CAEN, iar aici gasesti o dezvoltare a lor, ce include si ce nu fiecare clasa - in engleza dar orisicum, utila.

Urmeaza downloadarea de pe net a Actului Constitutiv pe care il tehnoredactezi cu toate aceste informatii de pana acum.

Apoi te ocupi de sediu social, cel mai obisnuit e un contract de comodat cu proprietarii imobilului unde vrei sa ai sediul, iar de obicei acestia sunt parintii. Modele de contract se gasesc online.

Treci pe la Posta si iei 4 timbre fiscale de 1 RON. Cu acest contract de comodat, copii dupa el, o copie dupa buletinul tau, actul de proprietate al imobilului, copii dupa el, rezervarea de nume si timbrele, te duci la ANAF, completezi o cerere si primesti o adeverinta si un certificat.

Te duci apoi la notar pentru a da o declaratie ca indeplinesti conditiile pentru a indeplini functia de Asociat sau Asociat Unic, Administrator, dupa caz. Costa 80 de lei.

Cu rezervarea de nume, Actul Constitutiv si buletinul te duci la o banca unde depui capitalul social, minim 200 de lei. Cei de la banca iti vor da o dovada cu stampila bancii.

Eu m-am hotarat sa nu platesc TVA si sa platesc 3% din venit. E bine la acest moment sa va documentati pe domeniu.


La Registrul Comertului iti vor trebui:
- un dosar cu sina
- actul de identitate, copie
- rezervarea de nume
- cele doua foi de la ANAF
- copie dupa Actul de Proprietate
- copie dupa buletinul proprietarilor
- contractul de comodat
- daca stai la bloc acordul vecinilor de sus jos stanga dreapta ca sunt de acord cu sediul acolo, semnat si stampilat de Presedintele Asociatiei de Proprietari
- dovada depunerii capitalului social
- vei da specimenul de semnatura, foaia se ia de la biroul de informare initiala dar trebuie sa semnezi in prezenta cuiva de la Registru
- vei mai completa o cerere de inregistrare si alte formulare tip
- de cazierul fiscal se ocupa ei

Odata depus dosarul in 3-4 zile ti se va elibera Certificatul de inregistrare al Firmei si alte acte,

Eu mi-am infiintat un SRL-D si am fost scutita de la plata taxelor la Registrul Comertului dar am inteles ca ele costa cam 400 de lei. De ex 50 lei costa rezervarea de nume. Pentru SRL D mai sunt cateva acte pe care trebuie sa le prezenti, de ex declaratie ca nu ai mai detinut calitatea de actionar, asociat.. Plus ca trebuie sa indeplinesti anumite conditii, de ex sa ai pana in 35 de ani. Mai multe despre facilitatile pentru intreprinzatorii debutanti aici.

20 comments:

irina spunea...

Si ce "invarti" acum? :P

Ela Iliesi spunea...

afaceri online, in maxim doua luni lansez primul site maret :D

irina spunea...

Ce frumooos, poate "cand ma fac mare" ma angajezi/ne asociem :))

Ela Iliesi spunea...

Ne asociem si-gur pentru unul din site-urile care vor urma. E pe beauty asa ca sunt mari sanse sa ti se pare interesant

irina spunea...

Abia astept sa il vad :* Baftaaa >:D<

She spunea...

Brava! brava! brava!
Să zici dacă-ţi trebe telefonistă :D

Razvan spunea...

sa fie intr-un ceas bun... asteptam sa vedem proiectele pe care le vei lansa

oh, felicitari. :) si eu sunt curioasa de site-urile tale. :)

SilviaC spunea...

Buna. :)
Felicitari pentru firma.

Am o mica intrebare legat de articolul tau.

Si eu ma gandesc sa infiintez un SRL-D, am pana in 35 de ani, intrebarea mea este ce fac daca nu am cei 10 000 de EUR si nici nu vreau sa mi se acorde acei bani de la stat.
Pot sa am un SRL-D cu scutirile aferente (despre care ai spus si tu) dar sa nu se ia in calcul si cei 10 000 de EUR?

Iti multumesc si mult succes.

Ela Iliesi spunea...

Buna, sigur, nu este obligatoriu sa depui un proiect spre finantare. Poti sa-ti faci doar SRL D -ul, sa beneficiezi de scutiri, si fara sa vrei cei 10.000 euro.

SilviaC spunea...

Multumesc frumos pentru raspunsul promt. :) Mi-ai luminat ziua.
Cam cate zile/saptamani dureaza infiintarea unei astfel de firme?
Am citit ca in cazul SRl-ului obisnuit este de 30 zile, aici e la fel?

Silvia.

Ela Iliesi spunea...

Cu placere. La noi a durat cam doua saptamani in conditiile in care am umblat singuri dupa acte.

Silvia spunea...

Multumesc pentru raspuns.
De maine ma apuc.

Sper sa nu te deranjez daca voi mai avea intrebari pe parcursul "procesului". :)

O seara frumoasa.

Silvia

Anonim spunea...

buna seara , Ella esti o comoara!
maine ma apuc de acte ptr firma si sincer nici nu stiam de unde sa incep. noroc ca am dat peste acest site si de tine. ms mult .

Anonim spunea...

buna seara , Ella esti o comoara!
maine ma apuc de acte ptr firma si sincer nici nu stiam de unde sa incep. noroc ca am dat peste acest site si de tine. ms mult .

Silvia spunea...

Iata ca revin cu prima intrebare din "proces". :)

Am vazut ca ai ales sa nu fii platitor de TVA. In cazul in care eu vreau sa ma inregistrez pentru TVA, cand se face aceasta procedura? dupa ce am actele de firma la mana, deci la final sau pot depunde odata cu cererea pentru sediu social la ANAF?

Multumesc,
Silvia.

tytel spunea...

da ela...frumos articol am 25 ani am si eu ganduri mari,sper ca am sa si pot sa le pun in aplicare...

Kitty spunea...

Buna ziua.

AM facut o rezervare de denumire pentru un SRL, dar m-am informat mai bine si-as dori sa infiintez un SRL-D. Trebuie oare sa fac o alta rezervare de denumire sau ajunge sa mentionez in actul constitutiv?
Multumesc!

Daniel spunea...

Felicitări pentru acest articol! Este un tutorial excelent pentru începători! Îți mulțumim!

Florin Fasie spunea...

Am infiintat un SRL-D si acum trebuie inregistrata la Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri printr-un email, dar nu am gasit nici unul la care sa primesc un raspuns pozitiv ci numai adrese inexistente,Rog daca stie cineva o adresa viabila sa mi-o transmita si mie.Multumesc !!!