Stiti deja povestea cu borcanul si pietrele, asa e?

Intr-o zi un profesor pune in fata elevilor un borcan mare, gol si incepe sa il umple cu pietre. Adauga una cate una, pana cand ultima piatra ajunge la gura borcanului apoi ii intreaba pe elevi:
- Ce credeti, e plin borcanul acesta?


Toata lumea raspunde: DA!
Profesorul se apleaca si scoate de sub catedra o galeata cu pietris si incepe sa adauge pietrisul in borcan, acesta rostogolindu-se printre pietre, pana cand pietrisul ajunge la gura borcanului.
- Ei, ce spuneti? Este plin borcanul?
Elevii tac nemaifiind atat de siguri ce sa raspunda.
Profesorul se apleaca din nou sub catedra si scoate o tava cu nisip. Umple borcanul cu nisip, acesta strecurandu-se printre pietre si pietris, apoi il niveleaza bine si pune obisnuita intrebare insa nimeni nu raspunde, asteptand curiosi continuarea.
Profesorul se apleaca iar sub catedra de unde scoate o carafa cu apa. O toarna peste nisip, pietre si pietricele pana nu mai incape si exclama:
- ACUM e plin!

Ca povestea are de fapt mai multe versiuni ma asteptam, orice se raspandeste prin viu grai are darul asta, dar, ce mi s-a parut cel mai interesant, e ca exista mai multe morale, unele chiar mai interesante decat cea pe care o stiam eu. Iata-le pe toate:

1. Oricat de ocupat esti poti sa gasesti timp si pentru alte lucruri.

In unele variante ale povestii apa de la sfarsit e inlocuita cu bere sau cafea, si la final profesorul/filosoful ne spune ca oricat am fi de prinsi cu alte treburi putem sa ne facem timp si de o cafea sau de o bere cu prietenii.

2. Oricat de multe ai stii, intotdeauna poti sa inveti mai mult.

3. Unele povesti spun ca dupa apa a mai fost adaugat si zahar, care s-a topit si astfel au incaput toate. Semnificatia ar fi ca borcanul, plin de pietre, pietris, nisip si apa ar fi ca sufletul nostru dar ca ne putem indulci suferintele.

4. Daca incepi cu apa, nisipul sau pietrisul nu vei putea sa introduci pietrele mari.

Morala asta mi s-a parut cea mai frumoasa, daca nu prioritizam ajungem sa ne pierdem timpul si energia cu lucruri mai putin importante. Sa avem deci grija sa incepem fiecare zi cu pietrele mari.


Care sunt pietrele mari din viata ta? (Timpul petrecut cu persoana iubita, cu familia, cu prietenii?, Zilele traite din plin?, Transformarea lumii intr-un loc mai bun?)

Pentru mai multa productivitate la serviciu te poti gandi si la pietrele mari de acolo - care sunt activitatile cele mai importante de care ar trebui sa te ocupi etc.

Stiti si alt talc al povestii?