Educatia financiara in familie

Parintii mei m-au invatat multe, prea multe sa le insir aici, de la cum sa merg la cum sa imi dau valoare vietii. La un lucru insa nu s-au priceput niciodata: la bani.

Au facut parte din patura mijlocie, din cei carora doar mai multi bani le-ar rezolva problemele, din tinta creditelor de nevoi personale si din cei speriati de riscurile unei afaceri.

Poate daca ar fi intalnit alti oameni, daca ar fi citit si alte carti, poate daca ar fi avut mai multa inclinatie spre a se gandi la afaceri si ar fi actionat la timp.

Poate nu au stiut sa ma invete ce trebuia. Dar sunt mandra de ei ca au reusit sa isi creeze un statut economic mai bun decat cel al familiilor din care au venit. Si asta intentionez sa fac si eu, evitand greselile lor si mergand pe drumul spre imbogatire.

-

Cum am invatat despre bani

Prietenul meu din liceu Liviu m-a invatat sa imi scriu ideile de afaceri intr-o agenda. Mi-a explicat diferenta dintre srl si sa, ce inseamna dividende s.a. Liviu nu facuse ASE-ul inca, aveam sa-l facem mai tarziu impreuna, si era ca si acum cu un an mai mic decat mine. Dar despre lucruri din acestea se discuta la ei in familie.

Daca ar fi sa imi desemnez "tatal meu bogat" acesta e tatal lui Liviu. "Daca vreti sa jucati la bursa va dau la amandoi cate 1000$" ne-a spus intr-o seara, dar atunci mi-era inca prea frica de necunoscut. Tatal lui Liviu nu s-a nascut bogat dar cu siguranta averea pe care o sa o lase fiilor va fi una considerabila.

Intr-o zi de primvara la sfarsitul unei plimbari prin parc, Nede m-a dus sa vad o banca. Inainte sa intru in banca eram studenta la Limbi Straine si vroiam sa fiu o bibliotecara cu un trai decent. Cand am iesit din banca ma hotarasem sa dau la ASE si sa am bani. Ca sa-mi pot crea viata, sau ca zic mai eufemistic, biblioteca pe care o vreau.

Nu pot sa neg nici aportul lui Mihai care mi-a cumparat "De la idee la bani" si care mi-a deschis ochii in ce priveste cartile self help, documentarele ca Legea Atractiei. Al Anei, al Dnei Georgeta, al sefilor mei si al altor persoanaje din lumea businessului romanesc ale caror cuvinte sau situatii materiale m-au facut sa-mi doresc mai mult.

Si din fericire il am langa mine pe Alex care din cand in cand ma intreaba "Cum sa mai facem bani?", ce idei de afaceri mai am, ce mi-a iesit din timpul investit intr-o anumita directie si care isi doreste aceleasi lucruri ca si mine. Ziua citeste Bloomberg si The Economist si seara pe fundalul lui preferat, The Money Channel, imi spune ce site-uri merg bine in afara.

-

Cum sa faci bani

Formula e banal de simpla: Mai multe venituri si mai putine cheltuieli. Important insa nu este sa o stii ci sa o aplici. Sa nu dai bani pe lucruri care nu doar ca nu-ti trebuiesc dar te si duc spre alte cheltuieli. Sa pui banii acolo unde ei se pot inmulti, si nici atunci intr-un singur cos. Sa nu iti pierzi ci sa investesti timpul.

Sa zicem ca vrei sa iti iei o masina. Pune in balanta ce o sa castigi si ce o sa pierzi. Analizeaza costurile prezente si viitoare: pretul masinii, al permisului, benzina saptamanala, actele anuale, rovigneta, amenzi, reparatii.. Apoi analizeaza veniturile. Daca nu e un camion cu care ai de gand sa transporti mobila, o masina cu care sa mergi la demouri unde sa castigi clienti, un taxi etc ai prins ideea, ma indoiesc ca ai nevoie de o masina. Daramite de un credit ca sa-ti iei masina. Sau poate ai o masina care imbatraneste in parcare? E o greseala la fel de mare sa nu obtii niste bani din ce ai.

Problema o poti pune la fel la scala mai mica sau mai mare: crezi ca ai nevoie de un nou monitor? sau de o casa? Ce pierzi si ce castigi? In ce te bagi sau sau ce o realizezi?

Departe de mine gandul ca fericirea vine din a avea bani si multe lucruri materiale, dar ca sa n-o mai lungesc.. decat bolnav si sarac mai bine sanatos si bogat.