Zilele acestea mi-am amintit cat de greu si de urat e sa te afli intr-o depresie si mai ales cat de aproape suntem toti de o astfel de cadere. Eu sunt bine dar din pacate cineva apropiat mie nu e. Si-a fost cu-adevarat un soc fiindca e vorba de cineva foarte vesel, vorbaret, energic, sufletul petrecerii cum s-ar spune.


Eu cred in niste lucruri.. ca in orice moment din viata vezi doar lucrurile pe care esti pregatit sa le vezi si ca nu ti se da decat ceea ce poti duce. Si oricat de dificila ar fi problema cu care ne confruntam, avem cu siguranta si resursele pentru a o combate, trebuie doar sa ne constientizam starea, sa vrem sa facem ceva sa ne fie mai bine si sa ne folosim de potentialul maxim si de ajutorul primit pentru a realiza acele cateva lucruri care sa functioneze in beneficiul nostru.

Am mai scris despre depresii cauzate de despartiri fiindca am cunoscut astfel de tristeti, din fericire insa cred ca am mostenit niste gene de optimism si impacare cu sine care m-au ferit de orice depresie mai serioasa. Sau poate doar m-am convins de asta si de fapt citind articole despre dezvoltare personala, cum sa traiesti o viata frumoasa am reusit sa previn si sa alung mereu tristetea inca din stadiile de inceput aplicand din sfaturile memorate..

Nimeni nu e vinovat ca intra in depresie, aceasta tristete patologica venind de fapt de la un dezechilibru al anumitor substante chimice din creier, pornit de la lucruri pe care nu prea le putem controla precum predispozitii genetice, infectii - ca o infectie a ficatului, anemii - probleme cu nivelul de calciu, tulburari de alimentatie, consum de alcool, oboseala, stres.. Cu alte cuvinte i se poate intampla oricui, de orice varsta, cu orice statut social si trebuie sa avem grija sa stim cum sa o prevenim, recunoastem sau sa o combatem.

Femeile in special sunt supuse unui risc mai mare datorita regimurilor pe care le tin de capul lor, sindromului premenstrual sever, administrarii de anticontraceptive orale si a nasterilor.

Simptomele unei depresii sunt tristetea, lipsa de speranta, pierderea interesului sau a placerii in efectuarea majoritatii activitatilor din viata de zi cu zi, modificari in apetitul alimentar, sexual, in nevoia de somn, sentimente de neliniste, de ingrijorare venite mai degraba din inchipuiri decat din motive reale, iritabilitatea, senzatie de oboseala permanenta, de vinovatie, de devalorizare, autoacuzarea sau acuzarea altora, dorinta de a iti face rau sau de a face rau altora, lipsa miscarii sau a vorbirii ore intregi, plans facil..

Depresia nu este normala, tristeti mai vin si pleaca dar nu este firesc sa te simti deprimat. Depresia este la fel de dezabilitanta ca orice alta afectiune majora si din cauza ei avem dificultati in a ne indeplini obligatiile sociale, familiale, profesionale sau scolare astfel ca nu trebuie lasata netratata. Ca si alte afectiuni, depresia necesita tratament, timp si rabdare.

Majoritatea pesoanelor cu depresie pot fi tratate cu succes cu medicamente, consiliere profesionala (psihoterapie) sau o combinatie a celor doua. De aceea trebuiesc lasate prejudecatile deoparte si mers la medicul de familie sau direct la medicul psihiatru.

De asemenea e necesar un tratament de intretinere cu o dieta alimentara echilibrata, efectuarea de exercitii fizice in mod regulat, evitarea somnului in timpul zilei pentru un somn odihnitor noaptea si evitarea consumului de alcool, apelarea pentru suport social, moral sau chiar financiar la familie si prieteni, petrecerea timpului cu persoane cu o atitudine suportiva si incurajatoare

Este foarte important cand treci printr-o depresie sa ai rabdare cu tine: sa iti amintesti si sa iti spui ca depresia nu este din cauza ta si ca este nevoie de timp pana vei incepe sa te simti mai bine, ca dispozitia se va ameliora dar treptat, putin cate putin.. Trebuie sa incerci sa ai mereu o atitudine pozitiva, optimista.

Am pregatit o lista cu sfaturi pentru a te feri de depresie sau pentru a o depasi si recunosc ca scriu acest post si pentru mine, in caz ca vreodata voi avea nevoie sa imi amintesc aceste lucruri:

- alimentatie sanatoasa, pe alese din:
cereale, lapte, iaurt, oua fierte, sunca, crenvusti de pui, branza, o felie doua de paine - dimineata si seara
supa, gratar, salata, cartofi copti sau fierti - la pranz
fructe - intre mese
- exercitii fizice regulate
dimineata macar o serie banala de 20 de abdomene
scurte plimbari sau alergari zilnice, cateva minute pe bicicleta,
inot, volei, role, fotbal, alte jocuri ocazionale de weekend cu prietenii,
ideal o activitate de echipa sau de sala - sport de autoaparare, gimnastica aerobica..
- intalnit si comunicat cu prietenii si familia
pastrarea contactului, vizite sau macar telefoane, discutii pe mess regulate,
iesit la plimbare, discutii, impartasit gandurile,
mers impreuna la diverse evenimente
- igiena, ingrijire aspect, arati bine - te simti bine
- somn corespunzator
- controale medicale regulate
- imparte sarcinile mari in unele mai mici si stabileste-le prioritatea dupa care efectueaze-le treptat. Fa atat cat poti atunci cand esti in stare, nimic nu e mai important ca sanatatea ta fizica sau mentala.
- fa-ti liste pe hartie sau online (43 things.com) cu lucrurile care te definesc si pe care le preferi: filme, actori, carti, scriitori, melodii, artisti, culori, mancare, mirosuri.. Si bucura-te de acestea cat mai des. De exemplu lasa Winampul cu muzica preferata sau mearga cat timp lucrezi, mergi miercuri seara la un film de genul care iti place, poate o comedie (miercurea si biletele sunt la jumate de pret prin Orange), ia-ti macar un bilet la un concert sau la teatru, opereta o data pe pe an, ia-ti vacanta sau zi libera cand simti nevoia, mergi o data pe luna la un restaurant, la shopping, si incearca si lucruri, locuri noi..
- fa-ti liste cu planuri pentru viitor: posturi sau domenii unde ti-ar placea sa fii angajat, idei de afaceri pe care ai vrea sa le detii, filme pe care vrei sa le (re)vezi sau carti pe care vrei sa le (re)citesti, concerte la care ai vrea sa mergi, cursuri pe care le-ai urma, tari pe care ai vrea sa le vizitezi, orase in care ti-ar placea sa locuiesti sau chiar zone in care iti doresti apartament, masini sau alte utilitati pe care ti-ar placea sa le ai, oameni cu care ai vrea sa te reintalnesti. Atat timp cat exista un "de ce" omul va indura orice in viata.
- aminteste-ti de lucrurile pe care le-ai realizat, de cele pentru care ai primit multumiri, de faptul ca ai trecut peste alte perioade mai grele, fii recunoscator pentru oamenii si lucrurile bune din viata ta,
- zambeste chiar daca nu ai chef, intre muschii fetei si creier s-a creat o astfel de legtura ca zambind fara motiv poti pacali creierul ca te simti bine, si acesta va lucra la crearea si mentinerea acestei stari de bine
- creeaza, canalizeaza tot raul spre bine. Foarte multi oameni sunt extrem de creativi in perioadele dificile, scrie, deseneaza, compune, gandeste-te ce si cum ti-ar placea sa se schimbe lumea si fa planul tau de actiune
- fa curat in jurul tau, cateodata asta ne ajuta sa ne punem in ordine si gandurile
- incearca sa te iei peste picior cand devii prea dramatic, lucrurile doar par mai rele decat sunt datorita afectiunii.

Cu alte cuvinte.. traieste frumos :)
Fii puternic, ai rabadare, totul o sa fie bine.

Multe informatii au fost preluate de aici.

Daca simti ca ai nevoie de ajutor pentru a trece peste o perioada grea iti recomand ajutorul urmatorilor specialisti:


Luminita Codrescu - Bucuresti
Telefon: 0745.104.373
lumi.codrescu@yahoo.com
www.psihologdefamilie.ro

 




Ioana Preda - Bucuresti
Psihoterapie si dezvoltare personala
Tel.: 0723 861 482
Email: ioanapreda.ro[at]gmail.com
www.ioanapreda.ro


Gurza si Truica Societate civila profesionala de psihologie - Timisoara
Servicii oferite:
  • psihoterapie individuala si de grup
  • evaluare psihologica, consiliere psihologica
  • consiliere in cariera, consiliere de cuplu, etc
  • grupuri suport pe diferite problematici (adicÈ›ii, afecÈ›iuni)
Date de contact:
Anca Gurza - psihoterapeut - tel. 0748107800
Ileana Truica - psihoterapeut - tel.0727910100
Email: gtpsihologie@yahoo.com
Web: www.timisens.ro


Oana Pintea - Cluj
Servicii oferite:
psihoterapie, consiliere psihologica cognitiv-comportamentala, evaluare psihologica
Email: oanapintea@gmail.com
www.cabinetpsihologiecluj.ro


Nagy Olimpia - Bucuresti
Servicii de psihoterapie individuala, de cuplu si familie
Adresa cabinet : Str .13 Septembrie, nr.71 , bl.69, sc.A ,et 2, ap 5
(punct de reper: in spate la Palatul Parlamentului - Mega Image)
Telefon: 0744601650
Email: oli_may2000@yahoo.com


Mihaela Poliana Aniculaesei - Bucuresti
Psihoterapie individuala, de cuplu si familie, terapie  copii si ateliere creative pentru copii, terapie copii cu nevoie speciale
Cabinet Calea Dorobanti
Telefon: 0724 104 323
Email: mihaela.aniculaesei@yahoo.com
http://micidarvoinici.wordpress.com/
http://autismcreativ.wordpress.com/


Suzana Tugui - Craiova
Psihologie clinica, Psihologie educationala
Psihoterapie cognitiv-comportamentala
Strada Imparatul Traian, nr.93
Telefon: 0730339299
E-mail: suzanapavlov@yahoo.com
www.equillibrium.eu


Mihaela Costas - Constanta
Psihoterapie integrativa
Servicii oferite: 
-psihoterapie individuala adulti, adolescenti, copii
-psihoterapie de cuplu si familie ( recuperare dupa divort, doliu)
-grup suport persoane cu anxietate, depresie
-grup suport persoane aflate in doliu
Adresa cabinet: str. Mitropolit Dosoftei nr. 10A, Constanta
Mobil: 0723495058;  0764374245
Email: mihaela.costas@yahoo.com; mihaelacostas@psihoconstanta.ro
www.psihoconstanta.ro

Ecaterina Manta - Bucuresti
Psihoterapie Ericksoniana si Hipnoza clinica
Str. Justitiei 54, et 3, Cladirea Ascensorul, Sector 4
Telefon 0731 968 550
ecati-psihoterapie.blogspot.com


Ludovic Sandulescu - Bucuresti
psihologie clinica si evaluare, consiliere, psihoterapie
autocunoastere si dezvoltare personala, coaching
cultura organizationala, comunicare
Contact:
0766 442 167 (Cosmote)
0743 121 255 (Orange)
0728 425 512 (Vodafone)
ludovicsandulescu@yahoo.com
http://psihologiesiconsiliere.wordpress.com


Mirita Virginia - Braila
servicii pentru copii, adolescenti sau adulti
de psihoterapie, logopedie, psihologie clinica (examinari psihologice) 
Contact:
Str. Hipodrom, nr.6, Bl.A4, sc.1, et.2, ap.10, Braila
Tel: 0762216902, 0724814732