Into the wild

Dupa mult timp am intalnit un film caruia i-am putut acorda nota 10. Nu este genul care sa ajunga pe primul loc in top, nu o sa placa tuturor, unora nici macar nu o sa le mentina interesul treaz.. dar pentru cei care aspira la libertate, care s-au intrebat cum ar fi daca.. si care si-ar dori sa aiba curajul si nebunia de a porni intr-o calatorie de descoperire a sinelui in care tu sa fii singurul tau sprijin, o sa fie un film care rezoneaza cu ceea ce e in ei si prin asta un film extraordinar.

"There is a pleasure in the pathless woods
There is a rapture on the lonely shore;
There is society, where none intrudes,
By the deep sea, and music in its roar;
I love not man the less, but Nature more..."
Lord Byron

"Two years he walks the earth. No phone, no pool, no pets, no cigarettes. Ultimate freedom. An extremist. An aesthetic voyager whose home is the road. Escaped from Atlanta. Thou shalt not return, 'cause "the West is the best." And now after two rambling years comes the final and greatest adventure. The climactic battle to kill the false being within and victoriously conclude the spiritual pilgrimage. Ten days and nights of freight trains and hitchhiking bring him to the Great White North. No longer to be poisoned by civilization he flees, and walks alone upon the land to become lost in the wild. - Alexander Supertramp May 1992"

"You don't need human relationships to be happy, God has placed it all around us."

"Happiness (is) only real when shared."


Boogie

Am inceput sa-l caut dinainte sa apara propriu zis pentru ca l-a recomandat Cristina Bazavan si-avem incredere in gusturile ei la filme. Nu stiu de ce toate recenziile spun ca Boogie este despre criza barbatului la 30 de ani, mie mi s-a parut un film f haios si cu morala, despre viata de tanar familist si despre prietenii vechi. Nu mi-au placut niste lucururi (cu Ramona de exemplu) dar ce mi-a placut extraordinar a fost cum si-a jucat rolul "Adiiiii", baietelul de numai patru anisori, absolut a-do-ra-bil! Pentru asta si pentru foarte multele glume ca intre prieteni va recomand mai departe acest film. Acum e la Studio, pret de seara: 8 lei/bilet. P.S.: Rolul lui Dragos Bucur e maricel. ;)

Baraka

Am doua teorii in ce priveste acest film, una legata de cum a fost produs si-a doua legata de pentru cine. Baraka, mix intre documentar si film, e mai mult o colectie de imagini cu locuri, constructii si obiceiuri ale oamenilor filmate superb. Cum cred eu ca Baraka a fost realizat: pe principiul "minunile lumii pentru mine" ale directorului Ron Fricke. Pentru cine: pentru civilizatiile extraterestre. Funny thought dar daca o sa-l urmariti o sa vedeti ca e vorba despre locuitorii Pamantului, in ce conditii traiesc, cui se inchina si ce au realizat. Oricum, mi-a placut, Baraka e de urmarit, "cu un pahar de vin rosu", cum recomanda cineva de pe imdb.

Gegen die Wand


Ca si in Auf der anderen Seite, directorul Fatih Akin se foloseste de "inrudirea" Turciei cu Germania pentru a prezenta povestea lui Cahit si a lui Sibel, un el si o ea de origine turca ce locuiesc in Germania. Se intalnesc la un azil de nebuni, el refacandu-se dupa ce a intrat cu masina intr-un zid (Gegen die Wand se traduce ca Against the Wall), iar ea cu bandaje la incheietura mainii. Pentru ca provine dintr-o familie traditionala care nu-i permite nicio distractie si n-ar accepta decat un turc ca sot pentru ea, Sibel il convinge pe Cahit sa o ia de nevasta, ironic, pentru a se putea bucura de viata ca o femeie libera. Fiecare isi petrece apoi noptile prin alte paturi, casatoria lor fiind doar de forma, asta cel putin pana cand.. E un film violent, socant, dar f interesant.

Brokeback Mountain

Ce mi-a placut, pe langa vocea lui Heath, a fost cum filmul a reusit sa-i arate ATAT de manly pe cei doi. Nu stiu cati din viata de zi cu zi au atata barbatie in ei cata au dovedit cele doua personaje, in schimb toti cred ca barbatii homosexuali sunt feminizati. Ce nu mi-a placut a fost muzica si binenteles sfarsitul destul de trist. Ce n-am inteles a fost daca parintii lui Jack, Jake Gyllenhaal, stiau de inclinatiile baiatului lor si erau dispusi sa accepte relatia celor doi.

Shortbus

Vazusem dinainte o scena din el destul de hot, si stiam ca a fost scris si regizat de John Cameron Mitchell, omul din spatele a Hedwig and the Angry Inch, care mi s-a parut bunicel (superba partea cu Origin of Love). Desi imi plac filmele cu o doza mai mare de erotism, parca orice are o limita iar Shortbus o depaseste pe-a mea. Adica, nu ca nu ar fi frumos, dar la un moment devine prea complicat sa mai imi pese ce se intampla acolo. Psihoterapeuta care nu poate sa obtina orgasm, tipul cu tendinte sinucigase, sado-masochista hiper-sensibila, primarul New Yorkului coming out.. I-am dat un 6/10.

Cash

Un film francez cu oameni care se imbogatesc furandu-i pe altii, escroci de inalta clasa dar care fac si pungasii la nevoie. Fiecare intelege cam ce vrea din filmul asta, iar eu am inteles ca toti hotii se adunasera pentru a razbuna moartea unuia dintre ei, si ca de fapt un singur personaj e pacalit. Personajul feminin Garance mi s-a parut ca aduce putin cu o Putty pe la 30 si mai blonduta :)


PS I love you

O comedie romantica nereusita; Hilary Swank era o sotie certareata desi indragostita de sotul ei pur irlandez, Gerard Butler, pana cand ramane vaduva. Pentru ca o iubea si dorea ca ea sa sufere cat mai putin si sa isi vada in continuare de viata, sotul ei pregatise ca dupa moartea lui ea sa primeasca mesaje si scrisori care sa o incurajeze sa se bucure de viata si fara el. Poate cartea e totusi mai buna.

Marfa si Banii

M-a convins sa-l vad recenzia domnului A. O. Scott, critic la NYTimes, care tot recomanda el acolo Stuff and Dough. Dupa ce am vazut ca e si romanesc m-a facut si mai curioasa. Filmul lui Cristi Puiu e cu Dragos Bucur, Alexandru Papadopol, Razvan Vasilescu s.a. si e vorba despre trei tineri care ajung sa transporte niste "medicamente" din CT in Bucuresti, dar care pe drum intampina niste probleme ce-i sperie f tare .. Pana la urma i-am dat un 6/10, dar cred ca e educativ pentru tineri in ce priveste relatiile cu oameni dubiosi.