Scriu acest articol fiindca desi anul trecut am dat de mai multe rapoarte care aratau ca se traieste foarte bine in Romania (in Bucuresti in special), am vazut de curand raportul actualizat 2017 al fericirii pe tari, care ne pune iar mai departe de top 50 de tari.

Deci traim bine dar suntem nefericiti. Asa ca ma intreb, oare nu avem de fapt o problema in a aprecia cat de bine traim? Oare e o problema cu ce analizeaza aceste rapoarte?

Ideal ar fi sa pot selecta cumva lucrurile care conteaza cel mai mult pentru mine si sa le compar cu toate celelalte orase din toate celelalte tari, sa vad daca exista vreun loc mai bun si care e.

Fiindca fericirea nu cred ca vine din PIB sau din asa masurata generozitate.

Iar sa ai libertatea de a face propriile alegeri nu mi se pare ca se pupa cu a fi angajat, nici chiar in tarile cele mai fericite sau cu cea mai mare putere de cumparare.

Un grafic care arata costul vietii in Bucuresti comparat cu celelalte orase arata ca suntem in top 10 tari unde e cel mai ieftin sa traiesti. Doar in India si in Africa e mai ieftin! And it ain't pretty there...


Daca vreti sa comparati exact cifrele costurilor dintre orase va ajuta site-ul Numbeo (sectiunea cost of living), introduceti la "Compare Bucharest with" un alt oras si vedeti diferentele, si dintre costuri si dintre castiguri.

Spre deosebire de alte tari in care costul vietii e mic noi traim foarte in siguranta, cu rate foarte mici la spargeri, jafuri, atacuri, insulte, discriminari.

Suntem intr-o tara in care esti in siguranta noaptea pe strada, si daca nu vi se pare mare lucru, comparati cu acelasi site Numbeo (sectiunea crimes) sa vedeti cum e in alte tari si orase mai dezvoltate, sa vedeti ce "pierdeti".

Avem o problema de coruptie si de mita, da. Lucru ce se simte in serviciile de sanatate, foarte importante. Unde stam cel mai prost insa sunt dotarile, daca credeati ca in alte tari se asteapta mai putin cand mergi la doctor v-au informat oameni care doar au avut noroc.

Avem poluare si nu suntem multumiti de serviciile de gunoi (desi daca ne uitam la imaginea de mai sus ne dam seama ca nu stim ce inseamna probleme adevarate cu gunoiul, si in Romania nu stiu nici cati ar plati mai mult pentru servicii mai bune).