Buzaul pentru mine din punct de vedere turistic insemna Vulcanii Noroiosi, Sarata Monteoru si.. cam atat, asa ca am fost surprinsa sa aflu ca in Buzau sunt mai multe locuri frumoase de vazut, cum ar fi: asezari rupestre (chilii in piatra), trovanti (pietre cu forme ciudate), lacuri si baraje, cascade si cetati..
Cel mai mult m-a atras Tabara de sculptura de la Magura, unde am si ajuns weekendul acesta intr-o excursie de o zi.
Dar sa o luam de la inceput...
Despre Buzau
Pe drum spre Buzau ne-am documentat asupra istoriei orasului si am aflat ca orasul a fost distrus de nenumarate ori ba de rusi, ba de turci, ba de nemti, ars pana la ultima casa, dar a fost recladit mereu. De aceea stema orasului, si in varianta actuala si in cea foarte veche, are pe ea pasarea Phoenix, simbol al renasterii.
Am mai aflat ca în 1894 acel Caragiale a închiriat un restaurant lângă gara din Buzau și a locuit acolo timp de un an incercand sa faca afacere, dar a sfarsit printr-un faliment rasunator. Si Brancusi a locuit in oras in vara lui 1914, dupa ce Eliza Seceleanu, vaduva unui tanar boier local, l-a angajat sa-i realizeze doua sculpturi. Si chiar mi se pare Buzau un oras al sculptorilor. Si in interesectii si pe dealuri cum o sa vedeti, peste tot se afla sculpturi frumoase.
Si ni s-a mai parut interesant ca un vultur, poreclit de localnici Ilie si crescut de un negustor din apropiere, a devenit mascota garii intre 1930 și 1943. Ilie venea adesea in gara si manca din mainile calatorilor. Vulturul a murit in timpul celui de-al doilea razboi mondial, impușcat de soldati nazisti. In amintirea lui, o marca de bere produsa in Buzau s-a numit Vulturul, si o strada din oras, in apropiere de gara, poarta numele Strada Vulturului.
Centrul Istoric
Am plecat din Bucuresti sambata la 12:00 si am ajuns la Buzau putin inainte de ora 15:00, foarte curiosi sa vedem orasul despre care citisem. Din gara am luat un taxi pana in centru unde se gaseste primaria si Piata Dacia. Primaria isi are sediul in Palatul Comunal, si el cu istoric de distrugere - reconstructie.
Armata sovietica a ocupat Buzaul in data de 28 august 1944, si, deoarece soldati germani erau baricadati in Palatul Comunal, s-a tras cu tunul, palatul arzand impreună cu arhiva. Palatul a fost reconstruit incepand cu 1947
Piata Daciei, din fata Palatului Comunal, este pavata cu marmura, modelele colorate fiind inspirate din costumele din zona. Legat de haine, buzoiencele mi s-au parut imbracate cu mult gust, iar preturile din magazine erau chiar mai mari ca in Bucuresti.
Din Piata Daciei porneste Strada Cuza Voda - centrul istoric al Buzaului, doar casele din aceasta zona si o parte din cele din zona strazii Alexandru Marghiloman au mai ramas in picioare din casele de demult.
Tabara de sculptura de la Magura
De la autogara din Buzau am luat un microbuz spre Magura unde, langa Manastirea Ciolanu, se gasesc doua dealuri pline de sculpturi in aer liber.
Umbrite de copaci, dealurile sunt un loc bun de joaca si de relaxare.
Cat ne-am invartit pe acolo ne-am imprietenit cu un cuplu - el roman, ea poloneza si copilasul englez - si am mers sa vizitam impreuna o manastire de femei din apropiere (Schitul Cetatuia). Mi s-a parut interesant in biserica veche din schit, pictura ctitorilor imbracati cu haine cum numai in 1800 si in filme s-au vazut.
Peste noapte am ramas la Complexul turistic Magura iar a doua zi ne-am intors la Buzau, de unde la 14:00 am luat trenul inapoi spre Bucuresti. Cum spuneam o excursie de o zi, dar in care am vazut suficient verde sa am cu ce ma hrani sufleteste pana la urmatoarea excursie in natura.
Cat despre oamenii din Buzau, poate ni s-a parut noua dar sunt cam rai. Am intalnit si exceptii dar in general nu va asteptati la ospitalitate si incercati sa nu-i suparati - cel cu masina din poza a patit-o.
Per total excursia ne-a costat cam 400 de lei (80 de lei trenul dus - intors doua persoane, 40 de lei microbuzul si taxiuri centru - autogara, 130 de lei camera dubla hotel si 150 de lei apa si mancarea).
1 Comentarii
Daca va mai faceti curaj, gasiti aici si alte locuri tentante https://turismbuzau.ro/
:)