Am gasit-o printre putinele carti de psihologie din biblioteca ASEului. "Cartea gesturilor europene", amestec de istorie, culturi si cutumuri ale unor civilizatii din tarile asiatice.. :) verificam cine e atent, europene binenteles.

O lectura placuta si foarte utila, plina de informatii surprinzatoare, mai putin cunoscute, despre tabieturile fiecarui popor. Ce am aflat:

S-a descoperit ca unul din 5 soferi a trecut prin ceea ce se numeste "pofta Stau" - adica a simtit placere la gandul ca era prins in blocaj. Unii au spus ca le place sentimentul de camaredie trezit de captivitatea in trafic, altii au afirmat ca le oferea un sentiment pervers al izbanzii faptului ca reusisera sa depaseasca experienta de cosmar.

De asmenea,

Exista "belsteme cu gaj" care implica blestemarea altuia unde, de exemplu, respectivului i se meneste o pedeapsa, de obicei stabilita de oficialitate. Potrivit lui Gershon Legman, "se obisnuia ca documentele oficiale ale egiptenilor, sa fie intarite cu o fraza stereotipa acolo unde in zilele noastre s-ar afla stampila notarului: Cat despre cel care va nesocoti acestea, sa fie siluit de un magar. Hieroglifa care ilustreaza blestemul face lucrurile de netagaduit, infatisind imaginile unor penisuri mari, in erectie"

Curios.. de ce s-au oprit la magari? Anatomic vorbind calul e mai de temut.. sau poate mi-a scapat mie ceva despre magari.. eh, whatever :p

Un lucru ciudat e faptul ca pe parcursul cartii am avut ferma convingere ca autorul e o femeie (Nu ca ar fi foarte multe femei cu numele Peter). Probabil traducerea a fost de vina, mai precis Andreea Rasuceanu. Yes, yes,.. let's blame her :)