Am revenit cu o noua serie de idei din carti, sub forma de notite mai degraba. Mai ales cartile pe zona de terapie sunt mai greu de sumarizat. Dar sunt informatii pe care le-am gasit interesante, si ori eu ori altcineva poate vom mai gasi ceva util cand mai trecem prin ele.


The Lean Startup - Eric Ries

The Lean Startup a fost inspirat de revolutia productiei cu costuri reduse de la Toyota: atentie acordata ideilor si cunostintelor lucratorilor, loturi de mici dimensiuni, productia la timpul potrivit si acceleratia timpurilor de ciclu.

Imagineaza - piloteaza - accelereaza. Construieste - masoara - invata. Incearca sa treci prin aceste bucle cat mai repede, pentru a testa ipotezele initiale si pentru a pivota si a schimba strategia daca este cazul. Este nevoie de curaj sa pivotezi, necesita sa recunosti esecul, si multe startupuri nu reusesc sa faca asta.

Startupurile trebuie sa continue sa faciliteze inovarea, prin crearea de produse testate pe piete mici, extrem de bine definite. Prototipurile rapide si feedbackurile frecvente ale clientilor sunt la baza unui startup de succes.


Drive - Ce anume ne motiveaza cu adevarat - Daniel H Pink

Daniel H. P. spune ca motivatia ar tine tine de autonomie (dorinta ca tu sa iti conduci, sa iti dirijezi propria viata), maiestrie (impulsul de a face progres si de a deveni mai bun la ceva ce conteaza, de a obtine abilitati mai bune) si scop (a face ceea ce vrei sa faci dar in serviciul a ceva mai mare decat tine, de a face lumea mai buna), si nu de frica de pedeapsa, obtinerea de recompense sau alti factori externi, ca banii.

Dincolo de bani, ce motiveaza oamenii la un serviciu de exemplu sunt: autonomia muncii (flexibilitate in alegerea sarcinilor, timpul cand lucrezi la proiecte, alegerea tehnicii si membrii echipei), stapanirea, maiestria sau macar progresul, si sentimentul ca ai un scop (sa simti ca ajuti, ca servesti binele superior). 

Referitor la autonomie, a mentionat acest citat: "Controlul duce la conformitate, autonomia duce la angajament". M-am gandit la serviciul meu citind asta si are dreptate :)


Limitless - Nelimitat - Jim Kwik

In urma unui accident din copilarie care i-a redus capacitatea de invatare, autorul a trebuit sa isi dezvolte abilitatile mentale.  

Daca iti este dificil sa inveti se poate datora unuia dintre cei trei M: mentalitate limitata (credinte limitative deprinse din jur - cum ca ai avea un potential scazut, ca nu poti intelege lucruri complicate), lipsa de motivatie (solutia fiind sa gasesti scopul, energia si pasi mici si simpli) sau metoda de invatare jalnica (concentreaza-te pe identificarea faptelor critice, citire rapida, gandire clara).

Legat de motivatie, daca vrei ca cineva sa invete, starneste in el o stare de maxima curiozitate. Intrebari care pot ajuta: cat de mare va fi perspectiva pe care o vei obtine, cum imi va schimba viata, cand voi folosi perspectiva?

Ce incetineste invatarea: regresia (tendinta de a reciti anumite cuvinte - solutie: foloseste degetul/mouse-ul pentru a iti ghida cititul), subvocalizarea (tendinta de a spune cuvintele pentru tine in timp ce le citesti - ceva de care nu este nevoie, solutia: incearca sa vezi cuvintele ca imagini, cititul sa fie o experienta vizuala, de miscare, decat auditiva), si citirea cuvant cu cuvant (observa grupuri de cuvinte, numara in timp ce citesti pentru a exersa experienta vizuala).

Alte idei care mi-au placut: Creierul invata prin creatie. Visarea si somnul sunt vitale pentru idei fantastice. Ceea ce mananci conteaza (afinele sunt bune pentru invatare). Invata cu intentia de a preda.


Fmeie care iubesc prea mult - Robin Norwood

Iubim prea mult, daca dragostea inseamna durere. Obsesia nu vine din dragoste, ci din frica, frica de singuratate, de abandon. Iar frica, dintr-o trauma. 

O relatie dezastruoasa are efectul unui drog foarte puternic. Obsesia ne ajuta sa fugim de durerea, frica, furia si alte sentimente interioare pe care vrem sa le amortim. Fara un barbat asupra caruia sa ne concetram atentia, intram in sevraj.

Cand se produce un eveniment dureros din punct de vedere emotional, daca ne spunem ca este din vina noastra, de fapt ne convingem singuri ca-l putem controla - daca ne-am schimba, durerea ar inceta.

Daca experientele noastre din copilarie au fost deosebit de dureroase, suntem de multe ori constranse, in mod inconstient, ca de-a lungul vietii sa recream situatii similare, pe care incercam apoi sa le controlam. 

Nu avem convingerea ca meritam sa fim iubite pur si simplu pentru ca existam, ci credem ca avem defecte si slabiciuni ingrozitoare, si ca sa le compensam trebuie sa facem numai fapte bune.

Crescand intr-o familie disfunctionala, in care nu ne-am simtit in siguranta sau protejate, am invatat sa fim puternice, iar sa ne aflam in preajma oamenilor pe care ii putem ajuta ne da iluzia ca putem avea controlul.

Daruim iubire si oferim la nesfarsit dintr-un spatiu deja pustiit.


Rana de abandon - Jean-Charles Bouchoux

Angoasa de abandon este un defect de structura legat de o fisura in elaborarea propriei imagini, imaginea fiind una tulbure, vaga sau negativa, accentuata de o societate axata extrem de mult pe imagine. 

Deseori, personalitati considerate pretentioase ascund o lipsa de incredere de sine patologica. Pentru cel cu teama de abandon nonvalorizarea rimeaza cu non existenta.

Ne este mai bine daca iesim din egocentrismul daunator si navigam pe creativitate, compasiune, abnegatie (devotament dus pana la sacrificiu, atitudinea persoanei care renunta la dorintele, interesele personale in favoarea altcuiva).

Idealul Eului este ceea ce individul considera ca trebuie sa fie pentru a ramane demn de iubirea celuilalt.

Increderea in sine se castiga prin dobandirea unei imagini de sine bune, integrarea de valori personale. 

Angoasa de abandon persista sau poate reveni din niste motive?