Asa ca m-am gandit la ce imi place sa fac, si cum sa invat limbi straine ma distrase mereu, am dat la Universitatea din Bucuresti, pentru a studia Franceza si Portugheza.
Pe scurt, am urat anul acela scolar si cand m-am mutat la ASE si am revenit la matematica mi s-a parut raiul.
Asta nu inseamna ca m-am oprit din a invata limbi straine. Inca imi place sa fac asta, dar in ritmul dorit de mine.
Alte hobby-uri pe care le am sunt cantatul la pian, uitatul la filme, cititul, completatul de integrame si mai nou crearea lor, plimbatul si calatoritul prin locuri noi, dansul, desenul, voleiul, jucatul cu animale...
Cu varsta am realizat insa ca hobby-urile sunt lucruri care imi plac, dar orice incercare de a le transforma in cariera sau in business mi-ar fura toata placerea de a le face.
Ce sfat mi-as da privind in urma? Cum sa imi dau seama ce meserie mi-ar placea sa am? Mi-as zice sa ma uit nu atat la lucrurile care imi plac, care ma distreaza, ci la cele care imi vin usor. Lucrurile pe care nu vreau sa le fac doar daca am chef de ele, sau sa fac doar parti din ele care imi plac.
Cantatul la pian imi place, dar nu imi vine usor.
Ador sa ma uit la filme sau sa citesc, dar numai cand vreau sa ma relaxez sau sa fiu inspirata.
Imi place sa completez integrame, dar doar daca le aleg eu.
Nu mai zic de plimbat sau calatorit... cateodata sunt satula.
Si asa mai departe.
Ce mult ar trebui sa ma plateasca cineva sa fac lucrurile astea cand nu vreau!
In schimb cand e vorba de SEO nu trebuie sa ma motivez cu nimic, analiza si interpretarea datelor, crearea de strategii, orice parte a lui imi vine usor... La fel si predarea, sa ii invat pe altii ce am aflat util sau interesant, traducerea de concepte complexe intr-un limbaj accesibil e ceva ce imi vine natural.
Ma gandeam ca o paralela ca aplicand acelasi principiu poti sa iti dai seama si care e persoana potrivita pentru tine.
Sunt oameni care ne plac mult, dar relatiile cu ei nu sunt usoare.
Si apoi sunt oameni care poate ne plac initial mai putin, dar e ceva atat de usor in relatia cu ei.
Alergam dupa placere, dar cred ca ar trebui sa ne focusam mai mult pe usurinta.
Nu spun ca nu ar trebui sa ne ghidam si dupa ce ne place sa facem, dar modul in care putem diferentia ce ar trebui sa ramana un hobby si ce am putea transforma intr-o cariera sau intr-un business, este sa ne observam motivatia daca ar trebui sa facem acea activitate si in conditii mai dificile, de exemplu cu termene limita sau cerinte stricte.
Cum ar fi sa joc volei zilnic? Sa dansez zilnic? (Cu orele) Sa trebuiasca sa imi castig existenta creand integrame, desenand sau tratand cu animale? Un chin!
Daca te vezi facand acea activitate pe termen lung, chiar si cand nu esti mereu entuziasmat. Daca ti-ai putea petrece majoritatea zilelor lucrand in acel domeniu, cu acelasi interes... Atunci da, ai putea sa transformi acel hobby intr-o cariera.
Uneori, ceilalti vad abilitatile tale mai clar decat tine. Asculta feedback-ul parintilor, prietenilor, colegilor, sau chiar si al AI-ului ca ChatGPT :)), care observa ce faci bine si ce iti vine usor.
"Pe baza interacțiunilor pe care le-ai avut cu mine până acum, care e părerea ta despre lucrurile care imi vin usor, chiar natural sa le fac? Ce fac bine si ce imi vine usor? Daca ar fi sa excelez intr-un domeniu, care ai spune ca e acela?"
Daca toti iti spun ca excelezi intr-un domeniu si te simti confortabil facandu-l, merita sa explorezi daca acea activitate poate deveni o cariera.
0 Comentarii