Ca tot a fost ziua lecturii de curand, pun mai jos cateva idei din carti care mi-au atras atentia:

 

Gandeste ca un calugar (Think like a monk) - Jay Shetty

Prima idee care mi-a placut e ca pentru a te vedea clar intr-o oglinda trebuie mai intai sa o cureti. Imi place pentru ca oglinda poate sa fie metaforic prafuita si de niste valori prea traditionale, prea inferioare (ca lacomia, pofta, furia si invidia)..

Alte sfaturi bune:

Compasiunea/iertarea de sine te ajuta pentru ca nu mai depui energia de a te tot lupta cu greselile sau minusurile tale. Vei fi astfel mai rezilient si cu mai multe resurse pentru ce iti aduce ziua de maine.

Fa cumva (screensaver?) ca primul lucru pe care il vezi dimineata e ceva ce iubesti: partenerul sau o poza de familie, o opera de arta.. Si eu simt uneori ca ma trezesc cu anxietate de la gandurile legate de treaba pe care o am de facut. Poate daca m-as trezi cu ochii la ceva ce iubesc ziua ar incepe mai bine :)

Viziteaza macar lunar un loc nou. Pune-te astfel pe tine dar si pe partener intr-o situatie noua (cred ca si Esther Perel ar fi de acord ca asta ajuta la mentinerea atractiei in relatie).


Psihologia banilor (The psychology of money) - Morgan Housel

Nu uita ce mult conteaza in orice ni se intampla si norocul, spune Morgan - din nou ideea de compasiune de sine, ca in cartea anterioara.

Castigul financiar implica optimismul, pastrarea banilor implica smerenia. Economiile sunt diferenta dintre ego si venituri. Dintre ce vrei, sau vrei sa arati, si ce ai.

A fi rational este epuizant, mai degraba fi rezonabil. Gaseste solutii financiare pe care sa le poti respecta pe termen lung, dar fara a planifica excesiv. Subestimam cat ne schimbam.


Cele sapte principii pentru a face casatoria sa functioneze (The seven principles for making marriage work) - John Gottman

Nu existenta certurilor/ a conflictului este problema in casatorii, ci cum au loc. Cei 4 calareti ai apocalipsei (divortul) sunt: critica, dispretul, comportamentul defensiv si detasarea (evitarea comunicarii cu totul).

Hraneste-ti dragostea si admiratia, deoarece sunt fragile. Aminteste-ti momentele bune, calitatile partenerului.

Lasa-ti partenerul sa te influenteze (si domnul australian din clipul de pe TED despre casatorii fericite spunea asta). Fii de partea partenerului. Mai ales ca barbat :))

Exista si probleme nerezolvabile. Ajuta sa discutati despre ele deschis, sa invatati sa traiti cu ele, sa gasiti compromisuri. 


Cum sa comunici cu oricine (How to talk to anyone) - Leil Lowndes

Prima parte a cartii acopera subiecte bine cunoscute: zambete, contact vizual, carlige, purtarea a ceva neobisnuit, discutii despre stil.. 

Mi s-a parut interesanta insa partea despre cum sa discuti cu cineva faimos: sa nu ii aduci complimente legate de faima sa, sau de activitati vechi, ci despre cum te-a ajutat sa cresti prin munca lui.

Si cum faci un strain sa se simta mai putin strain: istoria instantanee (la a doua intalnire sa amintesti de ceva ce s-a intamplat in prima), ecourile (repeta ce a spus), si apoi iar lucruri cunoscute ca rostirea numelui, complimente..


Atitudinea este totul (Attitude is everything) - Jeff Keller

Vedem lumea printr-o fereastra care, odata cu varsta, se murdareste metaforic de critica, ridicol, respingeri, dezamagiri. Astfel prin fereastra murdara nu mai putem vedea oportunitatile de care e plina lumea. La nevoie, daca curatarea nu e de ajuns, ii putem aplica ferestrei si un filtru, de pozitivitate :) M-a dus cu gandul la metafora oglinzii lui Jay.

E bine sa iti impartasesti problemele. Dar nu si durerile.


Puterea subconstientului (The power of your subconscious mind) - Joseph Murphy

Joseph povesteste cum in secolele trecute preotii vindecau oameni convingandu-i ca Dumnezeu ii va face bine. Azi credem in medicina, in stiinta, in autovindecare.. In orice am crede va functiona mai mult sau mai putin, ruperea iluziei insa poate duce la reaparitia bolii. Deci poate e bine sa lasi oamenii sa creada in ce vor, sa nu le rupi iluzia, cat timp nu fac rau altora si nu ai un substitut care sa dea rezultate mai bune.

Cand ne enervam luam decizia sa reactionam astfel, sa generam o emotie de furie, adoptam ganduri negative care ne fac rau. Maturitatea emotionala ne ajuta sa luam decizii mai bune.

Imbatranim cand mintea noastra nu mai este interesata de idei noi, cand nu mai invatam noi abilitati.


12 reguli de viata (12 rules for life) - Jordan B Peterson

Imi cam displace Peterson de cand l-am auzit cum recomanda intr-un clip barbatilor sa nu piarda timpul cu femei care nu vor copii. Gresit pe atatea planuri ca nu o sa explic mai mult. Dar florile cresc si printre buruieni, pot invata ceva de la oricine, asa ca am vrut sa aflu si ideile din cartea lui.

Cautarea sensului linisteste suferinta intrinseca existentei noastre. 

Sa ai umilinta si curajul sa stai langa oameni de la care ai de invatat.

Sa te compari doar cu tine din trecut.

Daca ai o neliniste lupta cu ea pana o definesti cat mai clar, frica se diminueaza daca ai o tinta mai exacta de atins pentru a rezolva problema.

Idei bune, doar ca nu se poate abtine sa nu vorbeasca si despre barbati si femei, deci nu recomand decat daca aveti, cum zicea Joseph Murphy in cartea de mai sus, maturitatea emotionala sa nu va enervati :)


Esti cel mai tare (You are a badass) - Jen Sincero

Convingerile subconstiente ne controleaza viata, indiferent cat de inteligent si de bine dezvoltat avem creierul.

Trecerea de la Marea Somnolenta la Sinele Superior inseamna sa iti redefinesti eul / egoul.

Amanarea e o forma de autosabotaj, si e o problema mai mare decat lipsa de experienta.

Oamenii care reusesc ce isi propun sunt cei care isi pot face un obicei din a se simti incomod pentru a reusi.


The Millionaire Fastlane - MJ DeMarco

Prezinta 3 tipuri de persoane: side walkerul (cel care traieste in prezent, poate chiar fara job si economii - predispus spre saracie), slow lanerul (angajatul care economiseste/investeste - predispus spre mediocritate) si fast lanerul (care se imbogateste rapid).

Matematica imbogatirii rapide incepe cu o afacere. Cu cat servesti mai multe persoane, sau oferi un serviciu mai valoros, cu atat vei castiga mai mult. Daca servesti milioane de oameni poti castiga milioane de dolari. Ofera valoare in scala sau magnitudine.

Totusi, nu banii ci timpul reprezinta cel mai valoros lucru. Fa afacerea sa mearga si fara tine, fara timpul tau.


Esentialism - Greg McKeown

Esentialistul elimina obstacolele pentru ca drumul spre lucrurile vitale sa fie mai neted.

O schimbare propusa e la nivel de cuvinte, sa inlocuim: "Trebuie" cu "Eu aleg sa",  "Totul este important" cu "Doar cateva lucruri sunt importante" si "Pot sa le fac pe amandoua" cu "Pot face orice, dar nu totul".

Fii atent la lucrurile care ti se par neobisnuite. 

Regula de 90%: daca nu evaluezi o optiune la peste 90% nu o lua in considerare. Nu vrei sa fii prins cu optiuni neesentiale de 60-70%, in locul celor vitale.


 

Te voi invata sa fii bogat (I will teach you to be rich) - Ramit Sethi

Cel mai interesant mi s-a parut sfatul de a evita abonamentele. Ramit spune ca daca vrea sa vada un film sau serial pe Netflix achita un abonament pe o luna, pe care il anuleaza in 30 de zile, timp suficient sa vada ce vroia.

Mi-a confirmat ca e foarte bine ca am o data a lunii cand fac negresit plati (ca plata in avans a creditului ipotecar) si transferuri (ca cele in conturi de investitii). In felul asta nu uit de ele, nu le aman, si am mereu comisioane mici.


Regula de 5 secunde (5 second rule) - Mel Robbins

Pe scurt Mell recomanda sa te obisnuiesti ca de fiecare data cand ai un gand productiv, bun, pentru tine, de exemplu te uiti noaptea la Netflix si te gandesti ca ar fi mai bine totusi sa te culci, sau e dimineata si vrei sa te ridici din pat, sa iti formezi obiceiul sa numeri 5 secnde, de a iti zice efectiv in gand 5.. 4.. 3.. 2.. 1.. si sa te lansezi in ce ti-ai propus.


Efectul compus (The compound effect) - Darren Hardy

Micile decizii ne ajuta sa ne apropiem sau sa ne indepartam de obiective. Pe baza lor ne formam obiceiuri bune sau rele. Ca si in cartea cu regula de 5 secunde si in Efectul compus e vorba despre crearea unui impuls.


Arta subtila a nepasarii (The subtle art of not giving a f*ck) - Mark Manson

Cel mai mult mi-a placut ideea aceasta: Rescrie problema daca nu stii raspunsul.

Apoi mi-a placut cum si Mark scrie despre cum este mai bine sa faci ceva decat sa nu faci nimic, ca si Ramit Sethi care in cartea lui Te voi invata sa fii bogat, referindu-se la cum economisirile / investitiile trebuie facute cat mai curand, spune ca, chiar daca din lipsa de experienta sau informatii vei lua o decizie doar 85% corecta sau profitabila, este mult mai bine sa mergi pe optiunea asta decat pe stagnare. 

Fa ceva zice si Mark, pentru ca acel ceva va duce la motivatie si la alte actiuni care pana la urma pot rezolva problema.


Ultrainvatarea (Ultralearning) - Scott H. Young

Ultrainvatare = Invatare agresiva directionata. 

Metainvatare = Invata cum sa inveti. Concepte (de inteles), fapte (de memorat) si proceduri (de facut).

Daca iti este greu sa te apuci de invatat, pacaleste-ti creierul ca esti deja concentrat, seteaza un cronometru/o alarma pentru cateva minute prestabilite si concentreaza-te pe un singur lucru pana suna - vei crea un impuls de invatare, si mai degraba vei continua sa inveti decat sa te opresti.

Mai bine decat sa iti iei notite in timp ce citesti este sa iti pui intrebari referitoare la ce citesti, solicitarea de informatii va ajuta la memorare.