Sunt foarte bucuroasa sa va dau vestea, daca nu ati aflat deja, ca din decembrie 2018 ruleaza un show de televiziune numit The Fix, unde mai multi comedianti isi dau cu parerea, in cel mai amuzant mod, despre cum s-ar putea rezolva diverse probleme ale lumii. Daca v-a placut QI sigur o sa va placa si acest serial.



Au fost minunate toate cele 10 episoade aparute pana acum, si in multe din ele am ramas uimita de creativitatea si inteligenta comediantilor. Insa unul anume a ramas cu mine.

Pe la jumatatea fiecarui episod isi face aparitia Mona Chalabi, statisticiana show-ului, cu diverse date despre subiectul discutat. In episodul 6, Let's Fix The Gender Pay Gap, Mona prezinta acest grafic, cu diferenta intre cat trebuie sa munceasca persoane din diferite etnii pentru aceeasi suma de bani:



La cele doua poluri opuse stau in stanga barbatii asiatici, care castiga chiar mai bine decat barbatii albi, si in dreapta femeile latine carora le-ar mai trebui inca o viata de munca sa castige cat ei.

Fascinant, nu?

Unde au gresit femeile latine?

De ce au ajuns sa castige asa putin si barbatii asiatici asa mult?

Alegerea jobului, nivelul de educatie care influenteaza joburile intre care poti alege, traditiile, sustinerea primita in cadrul familiei (mai multe despre asta in urmatorul articol)... Sigur sunt multe motive la mijloc si sigur va ganditi si voi la alte posibile raspunsuri.

Dar cum am putea sa evitam sa fim in situatia latinelor si sa reusim sa castigam ca asiaticii?

Noi personal si romanii in general?

Daca programarea este viitorul, solutia ar fi clar indrumarea inspre joburi din domeniu. Asta face insa si India, si s-au pozitionat ca o forta de munca foarte ieftina pe programare, asa ca trebuie si un pic de branding de tara. Ca idee practica ar fi un site .com, gen Upwork sau Freelancer dar unde romanii sa fie avantajati pentru a castiga joburile de programare, avand insa o limita minima de pret per job. E incorect? Poate nu stiti de filtrarea pe baza de etnie facuta de Upwork...

Va anunt cand il lansez, sigur va fi inclus in planurile pentru 2019, impreuna cu cursurile de programare :)