Chiar daca mai vazusem cateva clipuri ale dansului pe Facebook, nu stiam exact la ce sa ma astept. Imi place istoria Bucurestilor, dar oare aveam sa gasesc interesant sa imi vorbeasca cineva doua ore despre arhitectura caselor?
Ne-am intalnit in fata Palatului Cretulescu si apoi am strabatut la pas, impreuna cu ceilalti participanti la tur, strazile Luigi Cazavillan, General Berthlot, Temisana, Transilvaniei, General Dona, Spiru Haret si Constantin Budisteanu, oprindu-ne din cand in cand pentru a afla detalii despre stilurile caselor, ale detaliilor de arhitectura sau constructie, ale feroneriei, sau chiar despre vietile arhitectilor.
Am aflat de exemplu de ce casele mai vechi, dinaintea introducerii electricitatii, au camerele foarte inalte - pentru a se evita incendiile, deoarece pe acea vreme oamenii umblau cu lumanari pentru a lumina noaptea prin casa, si din neatentie focul putea ajunge usor la acoperisurile din lespezi de lemn. Dupa Marele Foc din 1847 s-a introdus astfel aceasta norma de constructie ca mod de preventie.
Turul a fost ca un mic curs de arhitectura Romaneasca, si am gasit interesanta mai ales partea despre stilul neo-romanesc, pe care l-am vazut si admirat de multe ori dar nu ii stiam deloc simbolistica. Acum totul are mult mai mult sens, asezat intre Orient si Occident, in stilul neo-romanesc casele arata de multe ori ca o poarta de cetate masiva.
Turul mi-a depasit cu mult asteptarile, am aflat o multime de informatii noi interesante in cele doua ore si jumatate, la un pret foarte bun, de fapt o donatie de 60 de lei de persoana pentru a sprijini astfel de initiative.Totul e trecator asa ca daca v-ar interesa un astfel de tur nu amanati si mergeti cat mai curand!
0 Comentarii