Saptamana trecuta am vizitat Muzeul National de Arta si Muzeul Colectiilor de Arta, ieri am vizitat printr-un tur ghidat Muzeul Cotroceni, iar azi, tot printr-un tur ghidat, Muzeul de Istorie, si spun asta pentru a se intelege din start ca Noaptea Muzeelor nu e grozava fiindca ai intrare gratuita. Oamenii care asteapta cu nerabdare si merg si stau la cozi de Noaptea Muzeelor nu sunt oameni care nu merg si in mod obisnuit la muzee.

In Noaptea Muzeelor oamenii se inghesuie mai ales fiindca se deschid porti pe care altadata nu le prea prinzi deschise, fiindca lucrezi in orele de vizita, sau fiindca nu se viziteaza deloc in mod obisnuit locatia

Anul trecut am vizitat Facultatea de Arhitectura si la etajul 1 al cladirii, de pe un balcon, am gasit una din cele mai frumoase privelisti ale Bucurestiului. Tot acolo am facut un puzzle urias cu Bucurestiul, impreuna cu alti bucuresteni ce isi cunosteau cartierele lor. Ceea ce ma duce la al doilea motiv pentru care e pacat sa ratezi Noaptea Muzeelor, evenimentele: spectacole, jocuri, tururi sau expozitii rarisime organizate.

Pun mai jos o selectie de evenimente interesante din Programul Noaptea Muzeelor 2017 ce au intrat pe lista mea:


Cimitirul Bellu

Centenar Titu Maiorescu (1917-2017) – Un traseu al memoriei

Programul cuprinde:
Ora 19:00: Deschiderea porților.
Orele 19:00-24:00: Tururi ghidate ale cimitirului și vizitarea expoziției Simboluri – Istorii ale vieții culturale.
Ora 20:00 – Recital de jazz (artist: Sofian Miron).
Ora 20:30 – Recital muzică clasică (tenor: Liviu Indricău).
Ora 21:00 – Vizionare film documentar Titu Maiorescu și apogeul literaturii române.
Ora 21:30 – Recital muzică instrumentală (cvartetul Cromatic).
Ora 22:00 – Vizionare piesă de teatru (Taxi Blues de Ana Maria Bamberger, cu Marius Bodochi și Dan Tudor).


Arhivele Naționale ale României

Campaniile militare din 1917 - expoziție documentară

Într-un an bogat în evenimente care comemorează Primul Război Mondial, Arhivele Naţionale propun publicului expoziţia Campaniile militare din 1917, ce evocă eforturile armatei române de a se redresa şi de a opri înaintarea inamicului în Moldova, care în acel an constituia tot ce mai rămăsese din România. Documentele, fotografiile, hărţile şi jurnalele expuse reflectă contextul politic intern, rolul Misiunii Militare Franceze în reorganizarea armatei române, viaţa pe front şi dramele din spatele frontului, ofensiva de la Mărăşti şi rezistenţa româno-rusă la Mărăşeşti şi Oituz, cazuri de trădători, spioni şi dezertori, asistenţa sanitară şi asistenţa religioasă pe front şi în zona interioară, imaginea armatei ruse, imaginea inamicului în campanie, stabilizarea frontului şi încheierea Armistiţiului.


Fundația Calea Victoriei

O noapte în Bucureștiul Interbelic

Fundaţia Calea Victoriei vă propune să descoperiţi povestea şi istoria Colegiului “Gheorghe Şincai”, unul dintre cele mai vechi şi prestigioase colegii din Capitală, aflat aproape de centrul Bucureştiului, într-o zonă învecinată Parcului Carol şi Tineretului. Programul nopţii cuprinde următoarele activităţi (19:00-24:00):
 – Tururi ghidate prin Colegiu (19:00-24:00) –  descoperiți frumoasa clădire de patrimoniu braț la braț cu tinerii liceeni costumați în ținute interbelice. Tururile se reiau din 15 în 15 minute.
 – “Femei celebre ale României” (ora 20:00-21:00 – în Bibliotecă) – conferință și proiecţie de imagini de epocă, cu Anita Sterea, istoric
 -“Recital de arii și duete celebre” cu tânăra soprană Cristina Fieraru și baritonul Dan Macavei – (21:00-22:00 în Sala de Spectacole)
 – “ Vânătoare de comori” prin Colegiu (ora 22:00-23:00)
  –Proiecția filmului “Titanic Vals” (22:30-24:00)


Muzeul "Doctor Nicolae Minovici"

Noaptea Muzeelor la Muzeul Nicolae Minovici

EVENIMENTE SPECIALE:
 21:00 – Concert „Clasici la Muzeu” cu Maria Chifu (fagot), Mihaela Pletea (soprană), Olga Podobinschi (pian), Ciprian Ghiță (contrabas)
23:00 – Concert „Noapte romantică” cu Maria Chifu (fagot), Mihaela Pletea (soprană), Olga Podobinschi (pian), Ciprian Ghiță (contrabas)
21:00 – 23:40 – Teatrul MASCA
Teatrul MASCA: Parizianca – 21:00-21:30, 22:00-22:30, 23:00-23:30.
Teatrul MASCA: Îngerul alb – 21:30-22:10, 22:40-23:20.


Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică - Minovici”

„Cap de copil“, de Constantin Brâncuși, expus pentru 10 ore

În această noapte specială pentru viața muzeelor, invităm publicul să se bucure de prezența uneia dintre foarte puținele lucrări realizate de Constantin Brâncuși (1876-1957) aflate în România: sculptura „Cap de copil“. Lucrarea va fi expusă pentru 10 ore la Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. D. Furnică Minovici“ al Academiei Române. „Cap de copil“ aparține Academiei Române și face parte din colecția donată de acad. G. Oprescu. Lucrarea a fost realizată în 1906, într-o perioadă de efervescență pentru creația lui Constantin Brâncuși, inițiatorul unanim recunoscut al sculpturii moderne. De dimensiuni relativ reduse (36 x 26 x 8 cm), aceasta este turnată în bronz în atelierul parizian al lui Claude Valsuani, cu puțin înainte de elaborarea celebrei „Domnișoara Pogany“. „Cap de copil“ face parte din ciclul francez al sculptorului Constantin Brâncuși din timpul uceniciei sale în preajma maestrului Auguste Rodin (1840-1917). Statueta „Cap de copil“ este înscrisă în categoria „Tezaur“ a Patrimoniului Național Mobil (2013/24.01.2005) și va reintra în circuit public odată cu finalizarea lucrărilor de restaurare la imobilul ce va găzdui Muzeul de Arta  al  Academiei Romane  „Acad. G. Oprescu“.


Metropolitan Art Gallery

Ţesătura mistică, Expozitie personala Elena Andrei

Expoziţia Ţesătura mistică este o incursiune în universul pictural al artistei Elena Andrei şi o continuare firească a proiectelor anterioare – Ţesătura umană şi Ţesătura angelică. Totul reprezintă, de fapt, o metaforă vizuală cu trimitere la ideea că fiinţa umană devine un pretext, revelând unicitatea ce stă la baza comună a sentimentelor şi emoţiilor omeneşti. Încă din vechime, omenirea îşi caută mântuirea în figuri create şi recreate, iar astfel evoluează şi îşi schimbă densitatea spirituală. Cu acest nou proiect, intrăm în lumea mistică a vechilor zei şi zeiţe, reinterpretaţi în varianta contemporană, prin pânze de dimensiuni mari, realizate în tuşe vibrante.


Galeria Alexandra's București

Noaptea Alba la Galeria Alexandra’s

De noaptea muzeelor, Galeria Alexandra-s va asteapta cu sute de picturi semnate de artisti plastici romani si straini, clasici si contemporani, alaturi de superbe obiecte de mobilier, obiecte decorative si ceasuri lucrate cu migala de cele mai celebre orologerii din lume. Ne gasiti intr-o cladire celebra, care respira istorie, in mijlocul Pietei Amzei, la doi pasi de casa in care Luchian isi picta florile. Suntem aici pana dupa miezul noptii, iar daca veniti in numar mare, ramanem pana la ziua.


Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, București

Porți deschise la Castelul Țepeș din Parcul Carol I

Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor organizează în data de 20.05.2017 evenimentul Porţi Deschise la Castelul Ţepeş din Parcul Carol I, începând cu ora 18.00. Prin tradiţie, Castelul Ţepeş, sediul instituţiei noastre, îşi deschide porţile anual în preajma Zilei Eroilor – sărbătoare naţională a poporului român, celebrată de Ziua Înăltării Domnului care va fi prăznuită pe data de 25.05.2017. Programul de anul acesta va include activităţi ce se circumscriu demersului general al instituţiei de marcare a Centenarului Primului Război Mondial: difuzarea unor filme documentar-istorice, expoziţie de pictură cu tema “Ecaterina Teodoroiu văzută prin ochi de copil”, expoziţia “România în Marele Război”, concert susţinut de elevii de la Liceul de muzică “Dinu Lipatti”, precum şi program de muzică de fanfară prezentat de Muzica Reprezentativă a Armatei.


Cele pe care vi le mai recomand si nu sunt trecute in lista mea mai sunt: Fundatia Carol I (corpul vechi al BCU), Scoala centrala de fete si Scena 9 (de langa parcul Gradina Icoanei), casa Filipescu Cesaianu (de langa Piata Victoriei) si, binenteles, Universitatea de Arhitectura.