Asta e ceva ce nu o sa cititi in nicio revista, fiindca nu e sexy si nu vinde bine. Si in nici in caz nu o sa gasiti scris cu * la sfarsitul milioanelor de comentarii online care incurajeaza slabitul sau se pun contra miscarii plus-size. Dar scriu eu, pentru fetele care sper sa nu faca aceleasi greseli ca mine.

In America 80% din fetele de 12 ani au incercat deja cel putin o data sa slabeasca. Prin restrictii alimentare, prin exercitii fizice, sau combinat. Mi-ar placea in Romania procentul sa fie mult mai mic, nu stiu fiindca nu am gasit astfel de studii. Dar stiu ca eu la 12 ani eram ca aceste fete.

De la 12 la 25 de ani am incercat sa slabesc in toate felurile posibile, de la primele incercari cu dietele cu supe de varza citite prin reviste, la programe date de nutritionisti, mers la sala, alergat, numarat calorii, alaturare la comunitati, mers la psiholog. Toate au functionat, mereu reuseam sa slabesc, doar ca mereu ma si ingrasam la loc.

De la 65 de kilograme, scadeam la 60 si apoi urcam la 70, de la 70 scadeam la 65 si urcam la 75, si tot asa. Citisem despre asta, stiam ca se cheama yo-yo fenomenul si ca metabolismul meu se supara pe mine ca vroiam sa am pe minus caloriile arse fata de cele consumate ca sa slabesc, si ca isi facea rezerve. Dar credeam ca daca totusi la altii s-a putut, o sa fac sa se poata cumva si la mine.



Foarte mult timp am crezut ca eu sunt de vina, ca nu am o vointa sau o motivatie destul de puternica, ca nu am procedat cum trebuia. Si imi ziceam ca data viitoare o sa pot. 

Chiar daca vedeam in jurul meu fenomenul yo-yo la toata lumea, inclusiv lupta unor persoane publice cu greutatea, ca Oprah sau autohtona Teo care treceau prin acelasi lucru, desi aveau toate cunostintele, toata motivatia si toate resursele sa reuseasca. Imi spuneam ca poate ele nu pot, dar eu o sa reusesc.

Confundam insa optimismul cu grandomania. 

Abia dupa ce de la 75 de kilograme ajusesem la 62 prin cea mai lunga si meticulos planificata schimbare de stil de viata, dar kilogramele incepeau sa se puna la loc, si am sarit de la BMI supraponderal la obez, abia atunci m-am gandit ca poate totusi nu sunt eu. 

Si asa am ajuns sa studiez si sa aflu ca ai mai multe sanse sa fii impuscat in cap si sa supravietuiesti, decat sa slabesti si sa te mentii mai mult de 5 ani. Instinctul de supravietuire va fi mereu mai puternic decat dorinta de a arata intr-un anumit fel, de aceea creierul castiga mereu in lupta cu kilogramele.

Am aflat ca cele mai mari reusite ale participantilor WeightWatchers sunt 3 kilograme date si pastrate jos mai mult de 5 ani. Ca aproape toti participantii la The Biggest Losers recupereaza toata greutatea.

Am fost pregatita sa inteleg de ce tipa cu blogul fatgirlrunning (poza) nu slabeste desi alearga maratoane si mananca sanatos. Cum de poate un atlet obez sau orice persoana grasa care face miscare sa fie mai sanoatosa decat un normoponderal, si cum de studiile spun ca supraponderalii traiesc in general mai mult decat normoponderalii


Si atunci m-am oprit, si am decis sa imi pun imensa energie pe care o consumam cu slabitul in altceva. Nu e o coincidenta ca acum 5 ani am lansat cursurile. Ma eliberasem in sfarsit de tirania slabitului si puteam sa imi pun toata pasiunea intr-un proiect nou. 

De atunci anii au trecut iar greutatea mea nu a mai fluctuat deloc, indiferent ce sau cand am mancat. Pentru ca niciodata ingrasarea mea nu a tinut de ce mancam, ci de incercarile mele de a slabi. 

Am invatat sa ma iubesc asa cum sunt, oricat de cliseistic ar suna, sa imi apreciez formele si corpul, sa nu ma mai compar cu altcineva, si mai degraba sa invat sa ma imbrac astfel incat sa imi placa mai mult cum arat.


Si ar fi fost un sfarsit fericit al povestii, daca nu as trai azi una din cele mai mari sperieturi ale vietii mele. Cancer endometrial. 40% din cazuri sunt legate de obezitate, in care ma situez acum, multumita jocului meu cu metabolismul. De ce nu mi-am dat seama ca se poate ajunge aici? De ce nu am avut mai multa incredere in mine de mica? Of.

De aceea mesajul meu pentru fetele si femeile care au in special cu doar 10-20 de kilograme in plus decat si-ar dori este: daca vreti sa nu aveti probleme adevarate din cauza greutatii, nu incercati sa slabiti. Nu la corp trebuie sa umblati ci la increderea in voi.