In apropiere de mall-ul Sun Plaza din Bucuresti, o locatie stiuta de foarte multa lume, se afla la doar cateva minute de mers pe jos, pe Strada Martisorului 26, o locatie mult mai putin cunoscuta, Casa Memoriala a lui Tudor Arghezi.


Mai multe despre casa, numita Martisor, puteti afla cel mai bine din acest clip, chiar de la Tudor Arghezi si de la muzeografa care prezinta si acum turul ghidat, pentru un pret foarte modic (6 lei), la fel ca si cel de vizitare (4 lei).


Despre Bucurestiul in care a locuit si "a tot schiopatat o viata", si relatia lui cu urbea, Tudor Arghezi povesteste de toate in cartea lui numita "Cu bastonul prin Bucuresti". Cartea aduna impresiile si memoriile lui despre orasul pe care l-a cunoscut mai intai ca Bucuresci, dar si alte povesti.

Din ea am aflat de exemplu ca: "Immanuel Kant n-a iesit niciodata din Konigsberg, orasul lui de nastere si de moarte, si a trait optzeci de ani." Despre asta Arghezi spune: "Omul strans in sine, care se uita mai mult in el decat innafara, nici n-are nevoie de spatiu. Drumurile sunt in sufletul lui, turist al metrului patrat si al reveriei."

Scriitorului ce a locuit in casa Martisor insa i-au placut plimbarile, si in drumurile lui a ajuns in multe locuri in afara tarii, in tara, dar mai ales prin unghiurile si printre gradinile Bucurestiului, pe care multe case le aveau inca in vremurile lui.

Una care a disparut in timpul vietii lui si de care povesteste in carte e "Gradina Popa Ilie", la poarta careia obisnuia un preot batran sa isi vanda trandafirii (cum si Arghezi a vandut candva la poarta lui din strada Martisor cirese din livada). Alte gradini le-a prins aparand noi, precum parcul Filaret, azi Carol, odinioara o padure.

Povestile sunt frumoase si cu farmac aparte caci Arghezi (1880-1967) a prins calatoritul cu trasurile, vechile piete cu munti galbeni de paie si fan (caci multi oameni aveau in acea perioada nevoie de ele sa-si hraneasca animalele), unirea cu Transilvania si discutiile despre stabilirea capitalei, un oras din mahalale si ulite ce s-a transformat sub ochii lui, si deci a avut din plin ce povesti interesant despre cum era viata odiniara,

Daca sunteti iubitori de astfel de povesti nu ratati deci casa si cartea acestea.