Subiectul care incinge social media zilele astea e ban-ul costumului de baie de tip burkini, un fel de burka pentru plaja, ceva ce acopera mai tot in afara de fata.

Argumentele anti ban, care se tot repeta la nesfarsit sunt mai jos, impreuna cu mai multe contra argumente pentru fiecare din ele.

1. Femeia trebuie sa aiba libertatea de a se imbraca cu ce vrea ea


Asta e din categoria absolutismelor si e spusa de oameni care se fac ca nu inteleg ca exista o limita in orice libertate ca ea sa functioneze bine. Libertatea ta se sfarseste in general acolo unde o intalneste pe a altuia, iar cenzura are rolul de a ajuta sa nu se mai repete greselile istoriei si sa nu se cauzeze suferinta sau nedreptate victimelor (de asta se amendeaza de exemplu laudarea comunismului in public).

Daca NU e ok sa purtam costume KKK din respect pentru milioanele de victime ale sclaviei, sau haine cu simbolul nazismului din respect pentru victimele holocaustului, la fel nu ar trebui sa purtam burkini, cat timp milioane de femei sunt victime fortate sa poarte burka, desi nu vor, si cat timp burka e in general simbolul unor societati in care femeia e vazuta ca jumatate de persoana (la propriu, in tribunal marturia unei femei valoreaza jumatate cat cea a unui barbat).


2. A obliga femeile sa nu poarte burka e la fel de nociv cu a le obliga sa le poarte


E luata mot a mot propozitia de pe pagina de Facebook numita Feminism in Romania.. Nici nu stiu de unde sa incep, nu este acelasi lucru nici ca numar, nici ca pericole, nici ca urmari. Cel mai bine a spus-o cineva in comentariile lor: "A obliga o femeie sa nu facă FGM (female genitalia mutilation) e la fel de nociv cu a le obliga sa o facă"?. Pana la urma de ce nu ar fi dreptul femeii sa faca ce vrea cu, corpul ei?

In societate sunt mai multe reguli care nu ne plac, pentru nerespectarea carora putem fi amendati dar care lucreaza pentru binele nostru, cum ar fi purtarea centurii de siguranta in masina. Vorbim aici de legi care ne protejeaza de la a ne face noua rau. Sunt lucruri rele care trebuie sa dispara, ca burka si FGM, si prin legi prin care le banezi ajuti ca oamenilor sa le intre in obisnuinta si in gandirea colectiva ca ceva e rau si trebuie evitat.


3. Femeia e obligata sa arate mai multa piele decat vrea din cauza burkin ban


Toata isteria importiva burkini ban-ului a pornit de la o fotografie cu o femeie mai in varsta care isi dadea jos burkini-ul pe plaja din Nice, Franta in timp ce era inconjurata de catre politisti care ii solicitasera asta.

Ce nu se arata/cunoaste insa e ca imediat dupa asta au venit niste persoane de pe plaja si i-au oferit femeii o palarie si un cardigan, pentru ca problema nu e cata piele arata, si nu vrea nimeni sa dezbrace femeile, interdictia e la burkini, din motive pe care le-am explicat mai sus.

Asa si in imaginea de mai jos, diferenta uriasa e ca femeia blonda se poate acoperi din cap pana in picioare cu orice altceva decat burka daca vrea, in timp ce femeia in burka risca hartuire, amenda, inchisoare si chiar pedeapsa cu moartea daca nu vrea sa poarte burka.



4. E xenofobie/rasism altfel s-ar bana si hainele calugaritelor


Avem o data contextul, faptul ca oamenii nu se tem acum de calugarite care sa faca atentate, desi nici despre femeia de pe plaja nu credea nimeni ca e terorista, nu de asta s-a instaurat burkini ban-ul. Diferenta majora este ca, calugaritele sunt toate persoane adulte care au ales asta in timp ce burka nu e o alegere si burkini-ul se face si pentru copii, iar cu disparitia burkini ban-ului se da liber la pus burkini-ul si la fetite sa fie modeste.

Si mie imi punea bunica baticul in cap sa fiu modesta si nu m-am simtit emancipata ca fetita sau femeie ci din contra, vinovata ca pot atrage priviri si ca m-am nascut femeie, asa ca nu o sa incurajez asa ceva, desi daca ar fi dupa mine, as bana ambele costume. Ce am vrut sa subliniez e ca nu este acelasi lucru.


5. E xenofobie/rasism altfel s-ar bana si wet suit-urile



Pana acum imaginile si textele asa ziselor feministe anti ban ziceau ca e vorba de burka. Cand vine o imagine si arata ca nu e vorba de burka, ca pot purta un wet suit la fel de bine daca vor sa arate la fel de putina piele si sa nu aiba probleme cu ban-ul, e transformata tot intr-o imagine care vrea sa arate ca de fapt au ceva cu musulmancele. Nu, nu discrimineaza nimeni persoanele, burka, simbolul, e problema.

Mai oribil de atat, unii au inceput sa spuna, ca si in cazul Charlie Hebdo daca va mai amintiti, ca Franta si-o cere prin astfel de legi, ca atrag atentatele. Nici nu pot comenta.

O sa va zic in sfarsit insa o poveste dintr-un film (Gegen die Wand) despre o fata din Turcia venita in Germania, care a renuntat in Germania la hijab fiindca in sfarsit putea, si din cauza asta niste baieti turci care stiau de unde e ea, si au considerat ca daca nu poarta hijabul nu e o fata cuminte, au violat-o. Burkini ban le poate oferi o scuza foarte buna fetelor care vor sa fie in sfarsit libere, lor de ce vreti sa le luati libertatea?