Dupa 10 ani de creat si administrat site-uri, Blogger ramane platforma mea preferata pentru asta, asa cum Analytics, alta unealta pusa la dispozitie gratuit de Google, ramane platforma mea de monitorizare site-uri preferata.

Atunci cand vreau sa transform un blog intr-un site cu aspect profesional trebuie sa fac ceva insa cu acel blogspot.com de la sfarsitul adresei, domeniul oferit de Blogger trebuind inlocuit cu unul nou, fie el .ro, .com, sau de alt fel. In acest articol am sa explic trecerea pe domeniu propriu .ro

Pasii pentru mutarea unui blog pe domeniu .ro


In primul rand se achizitioneaza domeniul .ro de la rotld.ro (~70 de lei, inregistrarea, si 70 de lei anual mentenanta), si un pachet de gazduire de la o firma de hosting, mic sau mediu (100-200 de lei / an). Cu plata cu cardul totul dureaza in jur de 15 minute.

Vei primi un mail de la firma de hosting cu informatii precum adresa unde poti accesa cPanelul de unde vei seta tot felul de lucruri, datele de logare si care sunt name serverele firmei. Ei si acum incepem trecerea la domeniu propriu:

1. Setari rotld


Intra pe rotld.ro in sectiunea Administrare domenii si de acolo la sectiunea Nameservers, unde vei completa name serverele firmei de la care ai cumparat hostingul.




Dupa apasarea butonului Actualizeaza vei primi pe mail un cod numit cheia de confirmare a modificarilor si dupa ce il vei adauga in formularul de pe rotld ai confirmat schimbarea name serverelor si ai terminat oficial cu acest punct.

2. Setari Blogger


Mergi apoi in blogger.com, la sectiunea Setari a blogului pentru care ai luat domeniul, unde vei gasi linkul de adaugare adresa noua. Dupa ce il apesi se va deschide casuta unde sa introduci adresa, noul domeniu .ro, il scrii sub forma www.adresaexemplu.ro si apoi apesi butonul de salvare pentru a primi cu bucurie eroarea din imaginea de mai jos.



Lasa pagina aceasta deschisa si deschide o noua fereastra pentru urmatoarele setari.

3. Setari cPanel


In meniul cPanel vei intra prima oara in sectiunea Parked Domains, unde vei adauga domeniul achizitionat.



Apoi vei intra in cPanel la Zone Editor si vei selecta domeniul nou introdus. Se vor deschide niste casute si in josul lor vor aparea niste linii de text. In dreptul liniei cu www, da click pe edit si inlocuieste adresa din ultima casuta cu ghs.google.com, ca in imagine.


Dupa completare apasa butonul de salvare de dedesubt, numit Edit record. In continuare trebuie sa creezi un nou record folosind casutele de sus din zona Add a record.

Vei avea nevoie sa te intorci la fereastra de blogger si sa copiezi de acolo din mesajul de eroare datele pe care trebuie sa le completezi aici dupa cum urmeaza:

- la nume: ceea ce gaseste in pagina blogger marcat de mine in imaginea de mai jos cu cifra 1,
- la TTL: 14400,
- la tip: CNAME,
- iar la valoare: ceea ce am marcat cu cifra 2 inclusiv terminatia .googlehosted.com





Dupa ce ai facut asta, asteapta 5 minute si apoi apasa iar in pagina Blogger butonul de Salvare.

4. Pas suplimentar dar recomandat, pentru ca versiunea fara www a domeniului sa fie redirectata spre cea cu www, mai apasa apoi o data edit, bifeaza ca vrei redirectul si apasa iar butonul de salvare.



Si asta a fost tot, ai reusit, ti-ai mutat blogul pe domeniu propriu!

Data viitoare despre mutarea pe un domeniu .com, .net sau de alt fel.