Din ce ma gandisem eu, pana acum credeam ca oamenii fac copii cand le e bine. Deci daca x sau y aveau copii ma gandeam ca erau mai pusi la punct sau cel putin mai multumiti cu viata lor si de aceea au facut copilul sau copiii. Pe principul celula care se inmulteste are un mediu propice.

Dar Alex mi-a aratat azi un articol din New Scientist care zice contrariul (coloana 2 si 3). Cand viata e rea organismul e adaptat sa se reproduca mai repede, investeste mai putin timp in gasirea celei mai bune relatii, si in buna crestere a copilului, e mai impulsiv si mai agresiv, adopta "fast life strategy". ADN-ul cauta sa se reproduca, mai multi copii, mai multe sanse de supravietuire.



In contrast, cu cat mediul ii e mai favorabil, organismul adopta o "slow life strategy", investeste mai mult in relatii, in buna crestere a copilului, se reproduce mai tarziu. Femeile din tari mai bogate nasc la o varsta mai inaintata si au un singur copil.

Autorul articolului se intoarce apoi la subiectul principal al articolului, religia, spunand ca atunci cand membrii din societate ajung prin bunastare la "slow life energy", incearca sa gaseasca solutii si pentru cei care sunt pe "fast life strategy" pentru ca isi dau seama ca agresivitatea lor ii poate afecta si pe ei, ceea ce i-a facut pe elite sa propage religiile morale.

Pe masura ce o tara devine mai bogata si toti cetatenii ei mai prosperi, cu atat scade insa nevoia religiei, lucru ce a dus la disparitia religiilor in trecut si care le va inlatura si pe cele de azi.