Cateodata Alex imi spune cu lejeritatea cu care ai spune cum e vremea, niste lucruri de raman masca. Azi mi-a spus despre cum considera el ca sunt trei feluri de a privi viata:

1. Rational
Cand analizezi lucrurile, tragi concluzii, te bazezi pe ceea ce ai dedus.

2. Oriental
Cand privesti lucrurile, fara sa le judeci daca sunt bune sau rele, ele doar sunt.

3. Religios
Cand lucrurile sunt asa cum spune altcineva, reprezentantii sau autoritatea divina.

Dintre cele trei, cel mai rau fel este cel religios, cand adevarul tau este dat de altul, caruia i s-ar fi revelat. Poti ajunge sa te ghidezi in viata dupa lucruri inventate, gresite si depasite.

Apoi cel rational, pentru ca poti gresi in analiza neavand toate informatiile, pentru a stii sigur ce e bine si ce rau, sau in ce masura.

Cel mai bun ramane astfel cel oriental.

Mi s-a parut foarte interesant asa ca m-am pornit sa cercetez mai mult subiectul, si sa invata despre filosofia orientala,


adica despre:
Buddha (Calea de mijloc si Cele 4 adevaruri, si cum altii au facut o religie din asta, nu el),
Lao Tzu (DAO, gasirea calitatilor pe care trebuie sa le cultivam si noi in felul naturii),
Confucius (ritualuri care conecteaza oamenii, apropierea de parinti, admirarea celor onorabili)
- si Rikyu (ZEN, wabi-sabi, implementarea ideilor mari in lucrurile obisnuite ale vietii, ca bautului unei cesti de ceai).

Dintre toate ideile cred ca cel mai mult mi-a placut cea a lui LaoTzu despre gasirea calitatilor pe care trebuie sa le cultivam si noi in felul de a fi al naturii:

"Nature does not hurry, but everything is accomplished."

"The best people are like water, which benefits all things and does not compete with them."

Puterea muntilor, determinarea copacilor, gingasia florilor.. sunt multe exemple de calitati pe care le putem invata din natura.

Apropo de LaoTzu, citatul corect nu este "Those who know do not say. Those who say do not know" ci "Those who know do not speak. Those who speak do not know", si se refera la faptul ca natura nu poate vorbi.

Era si culmea sa se refere la faptul ca cei ce stiu nu spun, asa cum e gresit citat, in conditiile in care el i-a invatat pe altii lucrurile pe care le stia. Asta daca intr-adevar a existat.

De asemenea il admir pe Rikyu pentru cum a reusit sa combine ideile intr-un ritual. Il vad ca pe un antreprenor sau mecanic al filosofiei.

Cat despre schimbari fundamentale in felul de gandire.. nu. Tot rationala raman, si dornica de imbunatatire.