Marie Forleo (antreprenor online) a reusit sa o aduca in show-ul ei de pe youtube pe Elizabeth Gilbert (scriitoare) si cum era de asteptat, fiind amandoua persoane creative, ambitioase si de succes, au discutat niste lucruri pe care eu cel putin le-am gasit bune de analizat si de incorporat pentru cei care au proiecte creative.


Am vazut clipul acum cateva zile si mai jos este ceea ce a ramas cu mine si as vrea sa nu uit legat de ce au discutat:

1. Multe din lucrurile pe care le dorim dar nu le facem au la baza frica. Frica e un instinct de aparare, mostenit de cand ne luptam pentru supravietuire si ne pasteau tot felul de pericole. Azi insa trebuie sa privim frica ca pe un bunic, pe care sa il respectam dar, pe care sa nu il lasam sa ne conduca viata.

2. Originalitatea e supraestimata. Tot ce facem a fost inspirat de ceva, sau a mai fost facut de altcineva inainte. Chiar si Shakespeare a preluat povesti auzite la altii, la fel cum in opera orcarui mare artist se pot vedea influentele. De cele mai multe ori nu povestea, ci cum e spusa ea e mai important.

3. Orice ai face in viata are si parti rele. Deci o intrebare importanta nu e doar Ce imi place sa fac? ci Ce imi place sa fac atat demult incat pot suporta "shit sandwichul" care vine cu acest luctu? Cat timp in ciuda lucrurilor rele tot vrei sa faci acel lucru, inseamna ca da, este pentru tine.

4. Munca ta nu e copilul tau. Mi-a placut cum si-a trantit demonstrativ cartea Elizabeth aratand cat de ne-copil e. Munca ta e ceva ce ai realizat si ai pus in lume si altii sunt liberi sa o iubeasca sau sa o urasca. Despre cum sa nu te sacrifici pentru munca ta, la urmatorul punct.

5. Exista martiri si exista jongleuri. Martirul considera ca cu cat se va sacrifica mai mult pentru munca lui, cu cat se va chinui mai mult in proces, cu atat va fi mai apreciat. Martirul incepe greu si termina greu lucruri, in timp ce jongleurul, cel care incearca sa se distreze in timp ce face lucrurile, chiar daca nu ii ies perfect, incepe lucruri, le termina si s-a simtit bine.