Cred ca toti stim deja ca o afacere trebuie sa o construiesti pe baza lucrurilor care iti plac, la care te pricepi, pe care le-ai face si daca nu esti platit. Imi place cand aud explicatii frumoase legate de acest lucru. Una din ele este povestea copacului, si aceasta spune asa:

Stejarul este mereu in ghinda. Ghinda nu trebuie sa caute stejarul, se lucreze la a fi un stejar, sa se imbunatateasca pentru a fi capabila sau pentru a merita sa fie un stejar. Ghinda are deja ADN-ul, daca vreti, de a fi un stejar.

Cand conditiile sunt bune, stejarul din ea se va dezvolta natural. Iar asta se intampla peste tot in natura. Cand conditiile de mediu sunt favorabile, potentialul semintelor le face sa dezvolte natural in ceea ce ele deja sunt.

Iar acelasi principiu ni se aplica si noua, oamenilor. Avem in noi posibilitatea de a fi ceva extraordinar.

O ghinda nu va incerca sa fie un fag, un brad, un plop sau altceva. Chiar si ajunsa din greseala intr-o pepiniera de brazi, ghinda va fi tot un stejar.

Iar omul trebuia sa ia exemplu de la ghinda si sa isi inteleaga potentialul. Ce ii vine lui natural, care sunt abilitatile lui, pasiunile lui, lucrurile in care se poate implica 100%, pe care iubeste sa le faca.

Ce e in ADN-ul tau?

Iar in ce priveste conditiile de dezvoltare, putem sa le asteptam, sau putem sa ni le cream. Spre deosebire de ghinda, noi avem picioare, putem cauta alt mediu, alte oportunitati.

Odata ce intelegi acest model, intelegi ca daca ceva nu se intampla in viata ta, fie ca e vorba de afaceri, de cariera sau de realtii, ceea ce lipseste este ceea ce tu nu esti dispus sa descoperi sau sa oferi.