In cele doua zile la Roma reusisem sa vedem mare parte a obiectivelor turistice care ne interesau (ce bine ca nu ne luasem cazare pe toate saptamana acolo), asa ca dimineata am pornit spre Florenta.


Am ajuns de la Roma la Florenta cu trenul, ca sa admiram privelistile toscane pe geam. Sa cititi neaparat sfaturile de la sfarsitul articolului pentru a afla cum sa nu luati amenzi pe tren la italieni, asa cum au patit cele 3 fete din Elvetia care au fost cu noi in compartiment, si sa aveti o calatorie placuta.


Prin Airbnb am gasit o camera chiar in centrul Florentei, la 2 minute de domul din prima fotografie si de Ponte Vecchio, din imaginea de mai jos, podul pe care sunt multe casute - de fapt magazine de bijutieri toate.


Mut mai micuta Florenta fata de Roma, dar mi-a si placut mai mult, e mai bine organizata (am gasit pe strada un program al tuturor activitatilor care aveau loc in luna aprilie), este plina de obiective turistice apropiate, si are frumoasele Gradini Boboli despre care voi povesti in curand.


Pe stradutele Florentei am gasit si aceasta harta in relief pentru nevazatori, cu explicatii scrise in limbajul tactil Braille. Asta legat de organizarea orasului pentru turisti.


In plimbarea noastra am ajuns si prin Piazza della Signorina, cu multele ei statui, pe care am recunoscut-o apoi in tabloul La festa degli omaggi de Giuseppe Gherardi. Cum am vazut si o multime de pictori stradali aici ne-am simtit intr-adevar intr-un centru al artelor.


Seara ne-am retras la o tratorie micuta, de familie, unde am mancat bruschete si paste, si unde ne-am intalnit prima oara cu COPERTA, taxa pentru scaun si paine si care nu include serviciul ospatarilor. Coperta a fost de 2 euro de persoana unde am mancat in Florenta, dar e mai scumpa in alte localuri si orase ca Venetia. Doar pizzeriile si barurile nu au coperta de fapt.


Miercuri dimineata am fost in Gradinile Boboli, un parc urias cu multe sculpturi, pe care il mai vazusem in calatoria mea virtuala prin Florenta.


Sunt asa de frumoase gradinile ca si eu si Alex le-am bagat in topul celor 3 locuri impresionante vazute in Italia.


Ne-a placut in mod special gradina din fata Muzeului de Ceramica, de oriunde te uitai era frumos.


Si am poposit cateva ore pe dealurile verzi si bine incalzite de soare, inainte sa o luam inspre Pisa.

Sfaturi legate de calatoria cu trenul in Italia:
- cititi in primul rand cum gasiti ofertele bune de pret la trenuri, pentru ca exista un buton magic pe site-ul Trenitalia, care nu o sa va sara in ochi daca nu stiti de el, dar va poate ajuta sa gasiti bilete la acelasi confort dar la jumatate de pret
- biletele cumparate online le puteti printa sau prezenta pe tableta cum am facut noi. Ideea e ca nu trebuie sa le validati sau sa mai faceti altceva, spre deosebire de biletele pe care le cumparati din gara
- biletele luate de la tonomate sau de de la ghiseu trebuie neaparat validate inainte sa va urcati in tren, la unul din aparatele care se gasesc pe peroane, altfel riscati amenzi mari - 3 fete care au calatorit cu noi in compartiment au platit 40 de euro de persoana cand a venit controlorul, fiindca nu au fost atente la asta. si nu au fost singurele din tren care au patit-o.
- multe tuneluri in drumul cu trenul prin Italia si presiunea pe care o pun pe urechi e foarte neplacuta. Sa aveti ceva de mancat, de baut, guma de mestecat.. Bune si fiindca nu aveti de unde altundeva sa le luati pe tren.