Nu va zic de cate ori i-am auzit pe ai mei spunand ca ar incepe o afacere dar nu au bani. Ca idei au dar ce sa faca daca nu au bani. Ca eu nu inteleg ca in lumea asta nimic nu functioneaza fara bani...

Foarte descurajator. Sa nu faceti asta copiilor vostri. Pentru ca nu aveti dreptate.

I-am luat in schimb ca exemplu profesional pe parintii unui prieten care au reusit sa faca niste afaceri frumoase fara bani, ocupati si cu serviciu de 8 ore si cresterea a doi copii. V-am mai povestit de ei si v-am povestit si de vecinii care s-au apucat de medicina si drept si si-au schimbat total viata la o varsta la care altii s-ar simti prea batrani pentru asta.

Ce-am invatat de la ei e ca nu conteaza unde te nasti, cati bani ai sau n-ai, ce varsta ai, cat de ocupat esti, inceperea unei afaceri nu are nicio legatura cu asta.

Afacere si antreprenoriat inseamna sa poti sa vezi oportunitatile, sa vezi ce abilitati ai tu si altii ar avea nevoie de ele.


Afacerile rezolva problemele oamenilor. De aceea cred ca daca vrei sa faci afaceri cele 3 mari calitati pe care trebuie sa le dezvolti sunt:

- empatie, pentru a identifica problemele ce trebuiesc rezolvate. Parerea mea e ca empatia aceasta e un muschi ce trebuie antrenat. Incearca mereu sa te pui in locul altora, sa intelegi ce simt,

- entuziasm/dorinta, pentru a oferi o solutie ce rezolva problema descoperita. Pentru mine e simplu punctul acesta, trebuie sa iubesti oamenii. Daca ti se pare ca lumea e o jungla din care scapa cine poate iti va fi foarte greu sa fii entuziasmat sa ii ajuti pe ceilalti, sa le rezolvi problemele

- energie, pentru a actiona de fiecare data cand ai o idee de afacere. Pune cat mai repede in practica si cu cele mai mici costuri posibile ideea pe care o ai. Deoarece drumul spre o afacere care merge arata ca in imaginea de mai jos - partea dreapta - si nu trebuie sa pierzi prea multi bani si timp pana o gasesti:


Daca atunci cand ai o idee de afaceri incepi sa te gandesti la ce trebuie sa cumperi ca sa mearga ai un mod de gandire gresit. O sa iti dai seama ca ai o idee de afaceri buna atunci cand ai sa te auzi spunand sau gandind: asta stiu, asta am, pentru ce n-am pot vorbi cu x, trebuie doar sa fac asta si sa vad daca cineva o sa cumpere. Daca nu poti dormi pana nu faci ideea sa prinda radacini si fara sa cheltuiesti vreun ban, atunci e cu siguranta o idee cu potential.

Daca ai o idee de afaceri buna banii pentru dezvoltarea ei vor veni singuri, odata cu primii clienti.

La polul opus de oamenii care nu au bani, cunosc oameni care au sute de mii de euro in banca si nu stiu cum sa faca afaceri. Fac greseli de zeci mii de euro - cumpara aparate scumpe, comanda baxuri de produse si inchiriaza sedii centrale inainte ca macar sa isi testeze ideea.

Intrati pe Mega ajutor Bizoo si o sa vedeti ca e plin de oameni cu 5.000, 10.000, 50.000 de euro si mai mult care habar nu au in ce sa investeasca. Ce ar merge. Cum sa faca afaceri.


La un experiment la o scoala din State un antreprenor a dat in cadrul unui proiect cate 5$ fiecarei grupe de elevi urmand sa ii premieze pe cei care vin cu cea mai buna idee de cum sa inmulteasca banii. Rezultatul? In timp ce multe grupe s-au plans ca banii nu le ajung pentru nimic, alti elevi au realizat ca faptul ca cei 5$ mai mult ii incurcau in gasirea de idei de afaceri, de obtinere de profit. Pentru ca nu banii ci abilitatile te ajuta sa castigi bani.

De aceea sunt cazuri celebre de oameni care au facut un milion de dolari, l-au donat si l-au facut la loc, l-au donat si pe acela, si au facut altul. Cititi despre ei.

Cititi-i si povestea lui Ralph Lauren care lucra ca vanzator cand a cerut permisunea sa vanda in magazinul unde lucra tricourile Polo create de el pentru care acum e cunoscut in toata lumea.

Sunt milioane de povesti din care avem de invatat. S-avem rabdare sa le citim, dorinta sa le punem in practica si sa avem succes!

In cartea "Cum sa faci o afacere online" prezint intregul proces de creare a unei afaceri in mediul in care se realizeaza cel mai usor azi un business: online. Se putea comanda de la adresa www.elailiesi.com dar momentan nu mai sunt exemplare disponibile. Este posibil insa ca in viitor sa apara o versiune re-editata.