Am auzit de multe ori oameni mirandu-se de cat de repede rezolv treburile. De cat de multe proiecte "duc in spate". De cate idei am. Prima oara cand i-am auzit, va spun sincer, le primeam cuvintele cu scepticism. Ma gandeam ca poate vor de de fapt sa spuna altceva sau ca ma iau peste picior. O fi o chestie feminina ca nici alte complimente nu le primeam cu incredere.

Dar de la o vreme am inceput sa nu ma mai indoiesc de asta. Vad rezultatele: liste lungi cu treburi bifate in intregime in doar cateva zile, proiecte care au inflorit frumos.. Asa ca m-am gandit la asta; chiar, ce fac de sunt asa productiva?

Si, daca sunteti interesati, raspunsul pe care l-am gasit este acesta: Sunt motivata sa fiu productiva. Si-am sa detaliez tipurile de motivatie:

1. Motivatia de tip empatic

Nu imi place sa fiu lasata sa astept asa ca ma straduiesc si eu sa nu ii las pe altii sa astepte. Imi place sa fiu surprinsa placut asa ca incerc sa ii surprind si eu placut pe ceilalti. Rezolv lucruri repede pentru ca vreau sa fiu de incredere si sa nu cauzez neplaceri.

Practic: imi notez lucrurile pentru a nu uita de ele

2. Motivatia de a nu iesi in pierdere

Decat sa ma dau de 10 ori cu capul de perete, prefer sa studiez peretele bine pana gasesc usa. Daca trebuie sa ma duc undeva am grija sa ma duc bine pregatita. Sunt precauta si in felul acesta economisesc timp si bani.

Practic: ma interesez de program, dau telefoane in avans, analizez bine situatia

3. Motivatia de a avea idei bune

Ei asta e ceva mai complicat, am facut chiar si un desen:


Ce am observat e ca mintea ne e ocupata zilnic cu lucrurile pe care stim ca le avem de facut, care ne preocupa si cu lucrurile care apar pe nepregatite zilnic. Sunt lucruri mici, de suprafata dar care ne stau pe creier. Trebuie sa te trezesti la ora x, sa iti reinnoiesti abonamentul pe xx luna asta, sa cumperi paine.. Par neimportante dar de fapt cat timp iti obligi creierul sa le tina minte, il vei tine ocupat cu nimicuri.

Fiindca ce-am observat e ca odata ce rezolvi cumva acele lucruri (fie faci actiunea respectiva, fie ti-o notezi undeva), si ti le iei de pe creier, atunci are loc ceva minunat: creezi loc pentru gandurile mai importante. Pentru ideile noi. Pentru ideile bune. Acelea care atunci cand Americanul reuseste sa le puna in practica zice: nu stiu de ce n-am facut asta mai devreme, I always had that in the back of my mind.

Ca ne autosabotam sau ne-o fi frica de succes.. nu stiu sa va spun motivul pentru care ideile bune sunt ascunse dupa cele ne-bune, dar sunt convinsa ca , cu cat esti mai productiv cu atat ai mai mult succes. De cand s-a inventat succesul, s-a auzit cuvantul work sau productivitate de la cei care au reusit. Si va spun.. totul sta in detalii ca notatul lucrurilor, pregatirea si practicatul empatiei.

Practic: creez calendare cu ce e de facut, automatizez lucrurile, incerc sa rezolv orice apare cat mai rapid.

Cam astea ar fi concluziile. Si ca o mica nota: ideea articolului mi-a venit acum 15 minute, am facut desenul, am scris articolul si l-am publicat. Totul rapid ca acum sa ma pot gandi iar la o idee mai mare.