Ce joburi sa alegi

Pe site-urile de freelance mergi spre joburile bine platite - mai bine 2 joburi de 500 de dolari, decat 100 platite cu 10 dolari.

Modalitatea de plata

Eu imi retrag banii asa: din Elance in contul de Paypal si de acolo pe card.

Direct din Elance pe card ar fi comisioane foarte mari. Dar asa, din Elance in Paypal nu e niciun comision si din paypal pe card e un comision fix - 2 euro cred.

Deci ti-ar trebui un cont Paypal si doar lor le dai datele cardului. Iti vor retrage de pe card in jur de 6 lei pentru a verifica ca e un cont valid, si ti-i vor inapoia odata ce se termina verificarea, deci sa ai ceva bani pe cardul introdus.

Ca timp dureaza si pana la 2-3 saptamani pana iti ajung banii pe card.

La ce sa ai grija 

Sa ai grija sa nu iti trimiti toata munca realizata odata, trimiti 25% din ce ai facut ceri 25% din bani, trimiti inca 25% din munca mai ceri niste bani si tot asa. Sunt cazuri de persoane care au scris un ebook intreg, au lucrat 2 saptamani la un design de ceva, l-au trimis si clientul a zis ca nu e ce-i trebuia si nu l-a platit - evident insa ca l-a folosit apoi.

De asemenea la Elance e un sistem Escrow funding, si doar dupa ce clientul a depus banii in Escrow trebuie sa te apuci de treaba. Altfel e ca si cum clientul nu ar fi fost de acord sa lucrezi pentru el.

Si sa te asiguri ca a fost de acord cu termenii si conditiile contractului clientul, altfel nu ii poti lasa review si nu ai dovada ca ai lucrat pentru el. Si la fel iti ia munca si apoi nu mai auzi de el.

Si pe site-urile de freelance sunt oameni si oameni.