Intr-o dimineata am trecut pe langa o cladire in constructii chiar in timp ce avea loc sedinta de dimineata de pe santier. Mi-a atras atentia faptul ca toti cei care aveau casti galbene il ascultau cu atentie pe domnul cu casca alba. Asa am inceput sa ma gandesc cum sta treaba cu oamenii de pe santier, de ce unii (majoritatea) au casti galbene, in timp ce altii le au albe, albastre, rosii sau in alte culori. Iata ce-am aflat pana acum..
Primele casti aparute erau din piele maro. Surprinzator inventatorul castii se pare ca a fost Franz Kafka. Inspirat de castile de otel din razboi, E.W. Bullard a creat un nou model de casa, mai dur, pictat in negru.
Din 1933 si pana in zilele noastre castile au fost fabricate din tot felul de materiale si au primit tot felul de accesorii: santuri care sa opreasca ploaia din a se scurge pe gatul muncitorului, scut anti solar pentru fata, radio..
In timp oamenii si-au dat seama ca e in avantajul sigurantei lor sa foloseasca culori mai aprinse. Apoi a aparut diferentierea culorilor, ca urmare a nevoii de a identifica rapid in multime o persoana de o anumita specializare.
Codul culorilor castilor de pe santier zice asa: casca alba e pentru ingineri, cei responsabili sa supervizeze lucrarea, casca albastra e pentru tehnicieni iar casca galbena e pentru muncitorul obisnuit. Casca rosie, purtata in general de pompieri, pe santier e purtata de cei care au grija de siguranta muncii.
Am mai citit ca nu se recomanda casti de culoare verde sau portocaliu, deoarece acestea sunt sesizate mai greu de vederea periferica. Am gasit insa ca oferta exista, oare ele cui s-or da?
8 Comentarii
Pentru a-ti satisface curiozitatea, cu toate ca nu e universal valabil, unde lucrez eu e asa: ingineri- casca alba; muncitori - albastra; directori - portocalie; contractori - verde. Nu sunt absolut convinsa, dar cam asa am observat eu. Insa nu cred ca stie cineva de treaba asta cu vederea periferica. :))
Andra, ma bucur ca ti-a placut ca in rest nu stiu daca o sa ne ajute informatia la ceva :))