Motivul pentru care am spus cel mai des ca as ramane in Romania este acela ca o consider o tara cu foarte multe oportunitati. Poate fiindca sunt o naiva, o optimista din fire, sau poate fiindca stiu ca economic vorbind in tarile cu nivel de dezvoltare ca cel al Romaniei vor avea loc cresterile economice spectaculoase.
Ma uit la Arena Leilor de la noi si la Dragon's Den-ul din afara si vad o mare diferenta. In timp ce la ei se inventeaza tot felul de dipozitive ciudate, la noi ideile de afaceri prezentate imi place sa le numesc de bun simt. Sunt inca multe bucati din piata ramase neacoperite ori unde serviciile care le acopera ar avea nevoie de imbunatatiri majore. Cu alte cuvinte la noi e mult mai usor sa reusesti.
Pe langa optimista si naiva as mai trece de fapt si idealista. Asta deoarece cred ca exista o ocupatie potrivita pentru fiecare si ca trebuie sa ne straduim sa o descoperim. Toata lumea ar trebui sa-si caute acel job la care sa se duca zambind dimineata, care sa-i ofere satisfactii de-a lungul orelor de munca si la care sa se gandeasca seara cu entuziasm - ce a realizat, care sa fie urmatoarea lui miscare. (Am de mult aceasta idee motiv pentru care mi-am pus in plan chiar sa devin candva Consilier in Cariera.)
Si poate nu esti facut sa ai un job, poate ai un spirit antreprenorial bine dezvoltat si nu te sperie riscurile unei afaceri. De asta am si spus mai sus ocupatie, fiindca munca e doar o alta metoda de a-ti ocupa timpul. Si-ar trebui sa ne ocupam timpul cat mai placut.
Sa zicem ca ai si o idee grozava de proiect, vrei sa-l faci dar nu ai bani. Intr-un proiect grozav intotdeauna vii cu un know how, cu niste abilitati si cu o pasiune mai valoroase decat banii pe care i-ai fi putut avea. Gaseste oamenii, organizatia care te-ar putea sustine, vinde-ti ideea cui trebuie, fa barteruri, cauta avansurile necesare si apuca-te de treaba. Un proiect pe care il faci oricum, chiar si fara finantare, are toate sansele sa fie un proiect bun si finantabil. Fondurile nerambursabile UE de exemplu inseamna de fapt decontarea unor cheltuieli, a ceva ce ai fost suficient de motivat sa realizezi si fara sustinerea lor, dar cu incheierea prealabila a unei intelegeri.
Revenind la naiva, stiu ca traim intr-o lume in care pentru multi valoarea o dau banii, dar dintre lucrurile bune in viata multe sunt aproape daca nu chiar gratis si ca sa duci o viata frumoasa si foarte confortabila nu ai nevoie de cine stie ce conditii si produse de lux. Daca banii sunt acel ceva care te fac fericit parerea mea e ca ai o problema. Sigur, nu zic sa facem toti numai munca de voluntariat dar hai sa nu ne multumim cu un job care desi ne imbolnaveste de stres ne aduce mai multi bani ca in alta parte unde am fi mai fericiti si mai mandri de cele realizate.
2 Comentarii
1. avand in vedere ca majoritatea chiar isi doreste doar bani (sa fim seriosi, prea multi vor sa nu munceasca deloc daca s-ar putea), cum le faci acestora consiliere de cariera?
2. de ce "know how" si nu "cunostintele necesare". wtf, m-a enervat tendinta asta a managerilor de proiect la fiecare sedinta la care am fost.
Prin know how am vrut sa zic mai mult decat cunostinte. Te enervezi prea usor :P