Personalitati cu dizabilitati

Am o glumita pe care imi place s-o folosesc cand ma simt bombardata suficient de complimente. Imi dau parul peste urechea stanga si-o inaintez spre inspectie atacatorului ca sa-i arat ca nu sunt perfecta. El rade, eu mi-am creat diversiunea; de fapt e una din cele mai mici probleme ale mele, si sunt cel mai impacata cu ea fiindca e ceva ce mi s-a intamplat independent de vointa mea.

Nu cred ca exista om perfect. Fie ca ne nastem cu ele sau ni se intampla pe parcurs, ca sunt de natura fizica ori psihica, temporare sau permanente, vizibile sau stiute numai de noi, cred ca toti avem anumite probleme, mai mari sau mai mici, care genereaza sau nu diminuarea abilitatilor noastre si care ne tin mai mult sau mai putin in loc.

Cateodata suntem atat de constienti si de afectati de aceste lucruri ca ajungem sa le folosim ca scuze pentru a nu ne indeplini datoriile sau visele. Ne consideram napastuiti si am vrea chiar sa facem schimb de vieti cu cei care ni se pare ca o duc mai bine, desi ar trebui sa ne apreciem norocul pe care l-am avut fata de altii care se confrunta cu probleme mult mai serioase.

Vedem pe youtube oameni fara un picior care danseaza salsa, urmarim la jocurile paraolimpice sportivi cu un picior amputat care doboara recorduri de viteza, ascultam in ateneuri simfoniile unui muzician care a continuat sa compuna desi nu mai avea simtul auzului, am invatat despre regi ai lumii noastre care au incercat sa cucereasca lumea desi sufereau de epilepsie..

Oameni care si-au depasit conditia si au excelat in domniile de interes, in ciuda dizabilitatilor pe care au avut nesansa sa le aiba. Oameni care ar trebui sa fie un exemplu pentru noi cei cu probleme mult mai mici, dar carora ne lipsesc vointa, rabdarea, entuziasmul, pasiunea, curajul, speranta.

O lista de personalitati cu deficiente:
 • Beethoven, Simfonia a 9-a fost compusa cand acesta era complet surd
 • Socrate, Alexandru cel Mare, Iulius Cezar, Flaubert, Moliere, Hemingway, Dostoievski - epilepsie
 • Cicero, balbait dar a ajuns un mare orator
 • Lance Armstrong, Sigmund Freud - cancer
 • Thomas Edison - inventatorul becului, surd de urechea stanga si in proportie de 80% si la cea dreapta
 • Franklin Roosevelt, suferea de poliomielita, a devenit cel de-al 32-lea presedinte al Statelor Unite intr-o perioada de criza a SUA, cand bancile se prabuseau, nu exista ajutor social si peste doua milioane de americani erau someri. Faptul ca se afla intr-un scaun cu rotile nu l-a oprit sa puna America pe picioare, punand in functiune sistemul bancar.
 • Louis Braille, Ray Charles, Andrea Bocelli, Stevie Wonder - orbire
 • Francisco Goya, era deja pictor regal si portretist oficial, cand a inceput sa lupte cu surzenia. A renuntat la pictura linistita creand o lume fantastica din care n-au lipsit monstrii, cosmarul si slabiciunile omenesti.
 • Papa Ioan Paul al II-lea - Parkinson
 • Karen Carpenter - anorexie
 • Stephen Hawking, unul dintre cei mai mari astro-fizicieni ai planetei, fiind comparat cu Newton si Einstein. Sufera de scleroza amiotrofica laterala, o boala neuromusculara incurabila. Nu poate scrie, vorbi sau calcula in mod obisnuit. Calatoreste folosind un carucior cu rotile.
 • Clay Regazzoni, pilot de Formula 1 la Ferrari, a ramas paralizat de la piept in jos dupa un accident petrecut in 1980. Si totusi, dupa opt ani se intoarce la competitii participand la Raliul Dakar.
 • Basistul de la Def Leopard are o singura mana.
 • Tom Cruise, Whoopi Goldberg, Cher - dislexie, dificultati in stabilirea conexiunii de baza dintre simboluri (litere) si sunetele corespunzatoare lor.
Exista si foarte multe cupluri formate dintr-o persoana cu deficienta si una fara:
 • Paul McCartney si sotia lui cu un picior amputat, Heather Mills,
 • Franklin Delano Roosevelt si Anna Roosevelt,
 • Christopher Reeve (actorul din Superman, paralizat in urma unui accident de calarie) si Dana Morosini,
 • Tom Cruise si Katie Holmes..
Trebuie sa spun insa ca pe langa sa aflu de aceste persoane faimoase am avut sansa sa si intalnesc multi oameni extraordinari.

Crezi ca am uitat pe cineva?

6 comments:

Mihai spunea...

cu tot respectul, probabil postul asta a fost o constientizare a inventarii rotii, nici macar o reinventare. nu exista om fara deficiente decat in aparenta dar nu vrem sa stim asta, preferam sa ii vedem fara. ceea ce e perfect normal. deci e inutil, ca si commentul meu.

Ela spunea...

Nu s-a vrut sa fie nicio constientizare, mai degraba o aducere aminte.

Chiar nu pretind ca am eu cine stie ce revelatii despre oameni sau lume, ba chiar sunt aproape convinsa ca totul a mai fost gandit/spus deja odata de cineva, candva.

Dar vreau sa ajung undeva cu postul asta, si cu cele care au fost si care vor urma.

si comentariile tale sunt f utile, si numai pt ca-mi pasa de opinia ta.

puppy_lover1312 spunea...

eee..ne-am intors..

Mihai spunea...

i love you too

Anonim spunea...

Are there any Romanians of note? Leading individuals who do something for their group of disadvantaged? Don't mention Silviu Prigoana ... how much time is necessary to bring attention in parliament?

Ela spunea...

Unfortunately not yet, but there are a lot of people without disabilities who fight for the rights of the less unfortunate. Things are happening, not near enough though.