Rolul virgulei e foarte simplu, face orice text mai usor de inteles.

Ia orice articol de pe internet, scoate-i virgulele, si incearca sa il citesti si sa il intelegi asa. Virgula va deveni foarte repede semnul tau preferat.

Rolul virgulei, pe scurt


Virgula ajuta la eliminarea confuziilor si, cum zice meme-le, poate salva vieti :D

rolul virgulei

Prezenta, sau absenta virgulei, si a altor semne de punctuatie, poate schimba semnificativ intelesul unui text.


Regulile virgulei


Cu regulile virgulei e insa mai complicat... Cand punem virgula si cand nu? Se pot pune prea multe virgule? Si ce facem inainte sau dupa virgula, cand lasam spatiu? (La ultima intrebare raspunsul e vizibil - asa cum se poate observa, spatiul se pune mereu doar dupa virgula.)

Eu nu am retinut prea multe reguli (cea cu folosirea virgulei la enumerari e foarte logica, dar sunt destule pe care le inteleg dar nu le pot retine termenii in care se explica), dar gasesc usor sa ma ghidez cand citesc textul, si trebuie sa pun virgule, dupa pauzele sau intonatiile pe care le-as face in vorbire.

De exemplu, in aceasta propozitie si in cea de mai jos, virgulele separa parti de propozitie. Informatiile aditionale daca vreti, de cele principale. Cele pe care le spunem in vorbire indirecta, fata de cea directa.


Interesant este ca in unele cazuri virgula poate fi optionala. Tocmai deoarece poti impune ritmul citirii, si tu hotarasti daca vrei ca textul sa fie citit foarte repede, sau, din contra, mai incet.