Muzeele inchid sau au ultimul tur pe la 16:00-16:20, astfel ca e bine sa plecati spre Campina de dimineata, desi nici foarte de dimineata nu ar avea rost. Noi am plecat din Bucuresti la ora 10:00 si am vizitat tot ce am mentionat mai sus, plus obiectivele din Sinaia de mai jos, si cu pauza de pranz, totul pana la ora 18:00.
Trenul costa in jur de 80 de lei de persoana, dus intors, iar intrarea la obiective in jur de 10-15 lei de persoana, iar pentru a avea ghid (care se super merita) mai luati in calcul inca pe atat.
De aici mai departe nu mai cititi daca vreti sa va surprinda locatiile sau ghizii cand va vor spune povestile castelelor.
Ce mi s-a parut cel mai interesant la Castelul Iulia Hasdeu:
- Ca si Iulia, si unchiul ei a murit tot la 19 ani, iar de la moartea ei pana la moartea tatalui ei au fost tot 19 ani. Daca ar fi fost inventate la acea vreme antibioticele Iulia probabil nu ar fi murit.
- Dupa moartea ei, Iulia a fost pusa intr-un sicriu cu geam si special facut pentru conservare, ca pe moaste, astfel incat parintii sa o poata privi in continuare. Cineva a spart insa geamul si treaba asta s-a terminat.
- Unul din peretii camerei in care se tineau sedintele din spiritism are o gaura cu diametru de 10-15 cm spre o alta camera din castel, si ferestele au oglinzi la obloane, pentru reflectii multiple. Ar fi ciudat sa vezi asta in orice casa.
Ce mi s-a parut cel mai interesant la Muzeul Nicolae Grigorescu:
- Grigorescu provenea dintr-o familie modesta. A invatat sa picteze icoane lucrand ca ucenic, si le picta pe pietre, pe cartoane, pe ce gasea, si le vindea la targ. Cineva care i-a cumparat o icoana l-a invitat sa picteze o biserica. A intrat astfel in domeniu si impreuna cu fratele lui, zugrav de biserici si el, au primit "joburi" tot mai bune.
- Dupa ce la Agapia a inovat pictand figuri ale oamenilor din sat in loc de sfintii normali pana atunci, si a revolutionat astfel un pic domeniul, a primit un "grant" sa studieze in strainatate, in schimbul promisiunii de a realiza replici dupa picturi celebre pe care sa le trimita in tara
- La etaj se afla o carpeta veche din secolul al XVI-lea pe care Grigorescu a cumparat-o pe bucati. Dupa ce a cumparat prima jumatate a petrecut foarte multi ani incercand sa o gaseasca si pe a doua si intr-un final a reusit.
Ce mi s-a parut cel mai interesant la Casinoul Sinaia:
- 120 de locuitori ai orasului Sinaia lucrau la cazino, invatasera sa fie crupieri, si le era interzis in timpul off-duty sa participe la jocuri
- Peretii salilor si usile aveau multe oglinzi pentru ca personalul sub acoperire sa poata supraveghea ce se intampla in sali de jocuri din cat mai multe unghiuri si cat mai discret.
- La cateva zile de la deschiderea cazinoului doi frati si-au pierdut toata averea si s-au sinucis. Proprietarii au contracarat presa negativa si dezaprobarea regelui facand fapte caritabile, inclusiv spre unii jurnalisti :)
Aceste lucruri le-am retinut eu dar mai sunt insa multe de vazut si de aflat care merita descoperite in aceste locatii. Nu am scris despre Muzeul Orasului Sinaia dar il recomand mai ales pentru hartile ce arata in miniatura, una cladirile orasului, si alta toate punctele de interes turistic din munti.
0 Comentarii