Dupa ce am descoperit intamplator probabil cel mai frumos decorat loc din Bucuresti in care se joaca snooker si biliard, i-am dus si pe mama si pe tata sa il vada, fiindca de la atatea jocuri vazute la televizor tata a reusit si a invatat cum se joaca snooker, si a fost perfect sa avem un cunoscator cu noi.
Eu nu mai jucasem si nici nu vazusem jocuri asa ca habar nu aveam si ma gandesc ca poate e util si altora un scurt sumar.
In primul rand masa de snooker m-a surprins ca e mult mai mare decat cea de biliard. Am folosit mult mai des tacurile ajutatoare sau extensiile, cum vreti sa le spuneti.
Apoi in afara de faptul ca se da cu tacul tot in bila alba, restul e cu totul diferit fata de biliard.
Snooker e un joc pe puncte si se joaca cu 15 bile rosii (de un punct fiecare) si 6 bile colorate: galben (2 puncte), verde (3 puncte), maro (4 puncte), albastru (5 puncte), roz (6 puncte) si negru (7 puncte).
Fiind pe puncte se poate juca si cu 3 jucatori.
La clubul unde am mers noi, si care apropo se numeste London, si este aproape de Piata Romana, inspre Biserica Amzei, sunt doua sisteme foarte dragute de tinere a scorului.
La inceput jocul este putin asemanator cu biliardul, bilele rosii se pun sub forma de triunghi intr-un capat al mesei si se sparg cu bila alba. Pe langa ele se mai aseaza insa in niste puncte anume stabilite si bilele colorate. Am gasit o imagine buna explicativa pe wikiHow:
Daca o bila rosie intra, jucatorul continua incercand sa bage o bila colorata, apoi una rosie, apoi una colorata si tot asa. Bilele colorate bagate se repun insa imediat pe masa in pozitia lor din imaginea de mai sus (dar punctele lor corespunzatoare se aduna la scorul jucatorului).
Daca jucatorul nu baga o bila de care trebuie isi pierde randul. Daca se baga bila alba se repune in capatul de unde a fost lovita initial. Iar daca se baga bila neagra, dupa ce acelasi jucator a bagat o bila rosie, nu e nicio problema, spre deosebire de biliard, ba chiar se castiga 7 puncte.
Dupa ce toate bilele rosii au fost bagate si doar cele colorate au ramas pe masa, acestea trebuie bagate in ordinea de la cea cu cel mai mic punctaj pana la cea cu cel mai mare.
Nu e greu, nu?
Am mai aflat si ca snooker inseamna de fapt sa blochezi loviturile adversarului, lovind de exemplu astfel incat intre bila alba si cea rosie in care ar trebui sa dea adversarul, sa fie amplasata o bila colorata.
Sigur mai sunt si alte reguli dar asta e tot ce stiu, mai mult o sa va ajute insa mai departe Google.
0 Comentarii