Doua lectii despre succes

Ajutandu-i pe altii te ajuti pe tine


Oprah Winfrey a intrat pe usa primului radio unde a fost angajata, si unde a pornit cariera de show host care a facut-o celebra si bogata, cerand nu un job, ci sustinerea radioului pentru un mars la care se implicase voluntar. Unul din cei care aveau in administrare studioul dupa ce au auzit-o vorbind cu entuziasm despre mars, au invitat-o pe loc sa dea o proba, ea a spus DA, si asa a intrat in domeniu. Cu cat vei face ceva care sa ajute mai multi oameni, cu atat vei castiga mai mult. Ex: un freelancer ajuta cativa clienti, un site de freelancing ajuta o multime de freelanceri si clienti care au joburi pentru ei. Cu cat skill-ul tau, creatia ta, e mai importanta pentru societate, cu atat esti mai bine rasplatit.

Cursurile conteaza


Cand discut cu cineva despre facultate si spun ca pe mine nu m-a ajutat foarte mult, Alex imi aminteste ca el, de meserie inginer proiectant, a invatat tot ce ii trebuie pentru job, in facultate. Si are dreptate. De asta cand cineva comenteaza ca nu inveti sa faci lucruri la cursuri ci singur inveti cutare lucru, asa imi vine si mie sa le amintesc ca Mark Zuckerberg a avut profesor care l-a invatat de mic programare, Jeff Bezos (Amazon) a urmat curs de vanzare carti, Adele si Amy Winehouse au urmat (aceeasi) scoala de muzica, tatal lui Beyonce Knowless, care i-a lansat cariera, a urmat cursuri de cum se intra in industria muzicii si asa mai departe. (fun fact: a invatat inclusiv SEO, si spune in interviul pentru show-ul radio The Breakfast Club ca punea Beyonce anume in titlurile melodiilor pentru ca ea sa devina mai cunoscuta).

2 comments:

Bianca spunea...

Aici e vorba si de locul unde se tin cursurile, de vointa, de profesor. Multi dintre studentii romani ar spune ca sunt inutile cursurile, desi nu e asa, ei le considera ca fiind echivalentul orelor nefolositoare din scoala. Din aceasta cauza sunt si multi care dupa incheierea facultatii nu reusesc sa-si gaseasca un loc de munca stabil in domeniul in care ar trebui sa fie.

Ela Iliesi spunea...

Dupa mine cea mai mare problema e lipsa de practica, si daca as putea as introduce o clasa a 13-a, inainte de facultate, in care sa sa se faca practica in vreo 30 de domenii alese de elev sa vada ce inseamna de fapt fiecare meserie si sa se faca pregatire apoi pentru admitere la universitate.