Zilele acestea aud cateva pareri care pe mine ma intristeaza:
1. Ar trebui sa fim mai toleranti cu oamenii religiosi. Sa nu iscam o lupta.
Ma intristeaza fiindca religiile sunt ideologii periculoase care dezbina si in numele carora sunt omorati oameni. Nu cred ca ar trebui sa fim mai toleranti cu oamenii religiosi, ci mai activi in informarea lor a ce inseamna de fapt religia. Oamenii rationali si totusi religiosi cred ca au propria lor legatura cu divinitatea, dar nu realizeaza ca declarandu-se aderanti la o religie, ii dau acesteia putere sa provoace discriminare, sa fie finantata de stat etc.
Pentru cei care promoveaza toleranta ca cea mai buna solutie: daca cineva ti-ar bate parintele sau copilul, l-ai tolera? Nu, raul nu se tolereaza. Dar daca mai rau, l-ar omori? Sunt sigura ca te-ai lupta sa fie inchis. Lupta impotriva raului nu e rea, e o necesitate pentru o societate civilizata.
2. Jurnalistii au cerut-o, au abuzat de libertatea de expresie.
Acest tip de gandire acuzatoare a victimei e intalnita des si in cazul victimelor de viol, cand mereu e vina ei, ca a mers acasa cu el, sau ca era imbracata intr-un anume fel. Este reactia de respingere a problemei, solutia usoara, care nu implica ca ar fi ceva in neregula cu societatea (religia contribuie mult la invinovatirea sexuala a femeii) sau cu felul in care sunt crescuti barbatii - probleme mai greu de rezolvat decat acuzarea si discreditarea victimei.
Corect insa ar fi sa educam barbatii sa nu mai violeze, nu sa cercetam hainele victimei, asa cum in cazul jurnalistilor, criminalii lor trebuiau educati sa nu ucida, sa nu se considere diferiti - fideli vs infideli etc, nu sa cercetam desenele jurnalistilor.
3. Ne agitam pentru cauze pierdute
E gresit sa gandesti asa fiindca nimic nu se va schimba daca cineva ca noi nu o sa faca ceva in sensul asta. Stiu din studiile despre rezultatele testelor de personalitate ca majoritatea populatiei respinge schimbarea. Chiar daca e rea situatia in care se afla, prefera sa aiba de-a face cu ceea ce cunosc decat cu ceva nou, chiar daca ar fi o schimbare in bine.
Chiar daca nu e confortabil sa spui sau sa auzi niste lucruri, chiar daca vei pierde cativa "prieteni" in proces, vei stii ca ai facut ceva si asta o sa aiba un efect nestiut dar important in schimbarea lumii.
0 Comentarii