E ok daca nu te identifici nici ca un el, nici ca o ea |
Suedezii au facut-o; au inventat un pronume personal neutru din punct de vedere al genului - hen, de folosit in loc de el - han sau de ea - hon.
Susbstantivul a fost introdus in enciclopedia lor nationala, la scurt timp in urma publicarii primei carti "neutre" pentru copii - "Kivi si Cainelemonstru", care spune povestea lui Kivi, care vrea un caine de ziua "hen" (in loc de ziua lui, sau a ei).
Autorul a introdus mai multe cuvinte "neutre" in carte - mammor si pappor (respectiv mame si tati) sunt inlocuiti cu "mappor" si "pammor".
Cuvantul "Hen" nu era nou, fiind mentionat de niste lingvisti suedezi in anii 1960 si se mai incercasera demersuri pentru adaugarea lui "hen" ca pronume personal. Abia acum s-a reusit insa.
Ma gandeam la noi ce am putea folosi daca nu ne-am putea referi la cineva folosind nici el, nici ea. Cand zicem persoana, e feminina exprimarea, iar cand zicem om, e masculina.
Eu propun eo.
Articolul de pe Hotnews de unde am aflat lucrurile acestea, explica de ce se fac aceste schimbari si ce masuri s-au mai luat:
Suedia este tara cu cel mai ridicat procent de femei in forta de munca, si tara cea mai "egala" din lume din punct de vedere al genului. Suedezii aspira insa la mai mult decat egalitate - la neutralitate.
Ideea din spatele acestei dorinte este ca autoritatile si societatea sa nu mai tolereze nicio distinctie intre sexe, ceea ce inseamna, printre altele, casatorie intre orice sexe sau posibilitatea ca parintii sa aleaga orice nume pentru copii, chiar daca acesta este "Lisa", iar copilul este baiat.
O companie de haine pentru copii a scos sectiunile separate pentru baieti si fete din magazine, iar un catalog de jucarii a decis sa inverseze putin lucrurile, de exemplu o fetita in blugi merge cu un tractor iar un baiat impinge un carucior roz.
Oricine poate fi cel care gateste sau care isi intretine familia |
Politicieni social-democrati au propus instalarea de toalete neutre asa incat oamenii sa nu fie nevoiti sa se imparta intre barbati si femei. O parte din gradinite au interzis referintele la sexe, referindu-se la copii prin intermediul numelor sau apelativelor de tipul "amicilor", "puisorilor".
Acestia considera ca gradinitele trebuie sa "contraatace modelele traditionale si rolurile traditionale de gen" si sa ofere baietilor si fetelor "aceleasi oportunitati sa testeze si dezvolte abilitati si interese fara sa fie limitati de roluri de gen stereotipice".
Mi se pare o initiativa care merita incercata.
0 Comentarii