Ma gandesc de ceva vreme cum sa fac sa le arat aprecierea mea profesorilor care mi-au schimbat lumea si sa ii pedepsesc pe acei profesori care nu aveau ce cauta la catedra. Cred ca in timp nu am sa mai fiu atat de pasionala cu aceste lucruri asa ca acum e un moment bun sa le fac macar o trecere in revista.


Gradinita

Gradinita am facut-o in Magurele, intr-o cladire langa biserica din oras, pe care si acum o mai vizitez din cand in cand, fiind folosita ca sectie de votare. Nu era o gradinita din aceea cu mese si cu ore de dormit ci doar cateva ore in care invatai sa faci bastonase, floricele etc. Despre educatoarea mea nu imi amintesc prea multe lucruri. Poate doar ca era ocupata sa le dea multa atentie celor doi baieti din grupa care erau copiii unor invatatoare. Nedreptatea sociala e simtita inca din copilarie.


Scoala generala, clasele I-IV

Am urmat Scoala generala nr 137 tot din Magurele. Invatatoarea din I-IV, doamna Ulmeanu, si-a facut bine treaba dar era cam violenta. Eu n-am avut probleme de incasat bataie fiindca eram printre cele 5 premiante si pricepeam rapid, dar stiu ca ceilalti si-o cam luau si ca acel comportament violent se prinsese si de mine, lucru care s-a vazut cand am fost lasata sa am grija de colegi pentru cateva ore si "avusesem grija" deja de cativa cu linia inca din primele minute.


Scoala generala, clasele V-VIII

Ei, din V-VIII incepe distractia:

La asa da ii avem pe profesorii care, desi le stiam de frica, nu imi amintesc despre ei decat ca vroiau sa invatam si isi dadeau interesul la ore: cum ar fi Dna Dumitrescu la matematica, Dna Roaita la istorie.

La asa nu o avem pe Domnica Petre sau Dumitru, profesoara de limba romana. Atunci cand in orasul nostru o fata a fost violata, ne-a spus, in clasa, ca i s-a intamplat pentru ca o cerea. Mi-a facut viata un iad la orele ei dupa ce am inceput sa urmez niste cursuri de modelling si a raspandit zvonuri despre mine. In curand va povestesc si despre minunatul ei sot.


Liceu  (Horia Hulubei IX-X, transformat in Odobleja XI-XII)

In mod ciudat discutia care a avut cel mai mare impact pozitiv a fost cu o profesoara la o materie pe care nu mi-o amintesc deloc. A avut loc in primele zile si a constat in niste sfaturi de cum sa ne organizam activitatile in viata de liceeni: cum ar fi sa nu invatam mancand si alte sfaturi utile.

La asa nu il avem pe profesorul de matematica Petre Dumitru, sotul profesoarei de romana, si el tot pe la 50 de ani, celebru in general pentru lipsa de igiena. Ca ii mai aluneca cate o mana pe piciorul meu atunci cand ma pregatea pentru olimpiada la mate sa zicem ca poate era din greseala, dar ca m-a invitat sa refac teza la mate "luni, cand sotia mea nu e acasa" nu stiu cat de interpretabil e. Am scapat de el refuzandu-l politicos cu scuza ca deja le-am spus colegilor ca am sa iau nota mica si nu ar fi corect. Dar wth? Omul asta nu avea ce cauta in invatamant!

De ce nu am spus cuiva lucrurile astea atunci? E foarte simplu, de frica a ce s-ar putea intampla; sa nu ma lase sa trec clasa sau sa intru in bac.. Acum ca ma gandesc mai bine poate nu ar fi fost rau sa schimb liceul in ultimii doi ani care oricum au fost urati din cauza unei colege si a unei dureri de inima.


Facultate

Profesorul care mi-a schimbat viziunile in facultate desi nu am prea interactionat, doar i-am urmat cursurile si ascultam cuminte alaturi de ceilalti ce ne povestea, e un profesor care la examene avea printate pe foile cu probleme : "Don't worry, be happy". Prof. Alexandru TASNADI e si cel care ne-a spus sa avem grija la gandurile noastre, pentru ca vor deveni cuvinte, si apoi fapte care ne vor reprezenta. Care ne-a sfatuit sa apreciem munca de gospodina pe care o fac mamele si sotiile pentru ca economic nu exista niciuna mai prost rasplatita.

La asa nu avem profesorul de care v-am mai povestit ca pentru ca nu am fost de acord cu el, a pierdut timpul intregii clase incercand sa imi arate aproape o ora de ce are el dreptate si eu nu, hotarat sa ma si pice daca nu imi schimb parerea. Gasiti aici povestea despre profesorul cu un orgoliu de cateva ori mai mare ca talentul lui profesoral.

Voi ce fel de profesori ati avut?